safir

Un portret al Reginei Maria, din Holul de Onoare al Castelului Pelişor, surprinde și unul dintre cele mai mari safire din lume, o bijuterie Cartier care a aparținut suveranei și care a fost vândută în 2003 cu 1,5 milioane de dolari.

 

Considerat printre cunoscători drept unul dintre cele mai mari safire din lume, piatra care a aparținut Reginei Maria are o istorie interesantă. De origine sri-lankeză, are 478 carate și a fost achiziţionată de Casa Cartier în anul 1913, fiind inclusă într-un colier alături de şapte diamante. În anul 1919 însă, Louis Cartier izolează din nou safirul pentru a-i pune în valoare frumuseţea absolut unică. Piatra este prinsă într-o elegantă montură florală, decorată cu diamante.

Tot atunci, safirul mai mare decât un ou de găină este expus la San Sebastiano, Spania, unde atrage atenţia câtorva capete încoronate, dar este cumpărat doi ani mai târziu de Regele Ferdinand al României pentru soția sa, Maria, ca dar pentru festivităţile Încoronării din 15 octombrie 1922 de la Alba-Iulia. Regele Ferdinand l-a cumpărat contra sumei de 1,375 milioane de franci, plătiți în patru rate, până în anul 1924.

 

La 7 septembrie 1921, Maria nota în jurnal: ,,Ne-am dus mai întâi la Cartier’s să luăm superbul colier cu safire şi diamante pe care Nando mi l-a cumpărat ca să facă set cu diadema mea. Este o bijuterie unică, superbă şi femeia din mine se bucură, căci bijuteriile au avut întotdeauna o semnificaţie specială în familia noastră – o moştenire rusească!”

Aşa cum mărturiseşte însăşi suverana în jurnalul său, ,,moştenirea rusească” o reprezintă o diademă cu safire şi diamante. În anul 1825, ţarul Nicolae I oferă soţiei sale, Alexandra Feodorovna, născută Charlotte de Prusia, un cadou demn de o împărăteasă. După moartea ţarinei, diadema este moştenită de nora sa, soţia Marelui Duce Vladimir, Maria Pavlovna, născută Prinţesă de Mecklenburg-Schwerin, soacra Victoriei Melita, care apelează la Casa Cartier pentru o ajustare importantă. Onorat de comandă, renumitul bijutier francez Louis Cartier se deplasează personal la Sankt-Petersburg. După căderea Romanovilor, Maria Pavlovna o vinde Reginei Maria a României.

Regina Maria a purtat colierul Cartier cu unicul safir la încoronarea de la Alba-Iulia, precum şi în zilele următoare la festivităţile încoronării organizate în Bucureşti. De asemenea, Maria a purtat safirul la cele mai importante evenimente la care a participat, precum vizita din America. Devenise cunoscut gustul reginei României pentru colecţionarea de safire şi etalarea acestora în special pentru perioada anilor ‘20, în plină glorie şi celebritate câştigată din vremea războiului.

Potrivit peles.ro, prin testamentul din 29 iunie 1933, redactat la Balcic, Regina Maria oferea Principelui moştenitor al Coroanei, Regelui Mihai I, după dispariţia sa, celebra bijuterie de la Cartier: „Las iubitului meu nepot Mihai, Voievod de Alba Iulia, diamantul cel mare ce mi-a fost dăruit de Regele Ferdinand”.

Safirul a fost vândut de Regele Mihai, după abdicare, bijutierului newyorkez Harry Winston, pentru o sumă confidențială, și reapare abia în anul 2003, când, la o licitaţie a Casei Christie’s din Geneva, este cumpărat la fabulosul preţ de 1,5 milioane de dolari de către un client anonim. În 2014, cu ocazia unei ample expoziţii dedicată celor mai valoroase realizări ale celebrului magazin de bijuterii Cartier, înfiinţat la 1847, printre piesele rarisime expuse de casa de bijuterii s-a numărat și celebrul safir al Reginei Maria.

Despre destinul diademei se știe că, în anul 1931, cu ocazia căsătoriei cu Arhiducele Anton de Habsburg, Principesa Ileana, fiica Reginei Maria, primeşte în dar celebra diademă, pe care o înstrăinează în anii ’50, în Statele Unite, pentru o sumă vehiculată la 80.000 de dolari. Printr-un interesant concurs de împrejurări, diadema s-a reîntors după aproape un secol la Casa Cartier.

Ambele bijuterii sunt imortalizate în portretul Art Déco al Reginei Maria pictat de Philip de Laszlo la Londra, în 1924, tablou expus în Holul de Onoare al Castelului Peleș.

regina maria

FOTO deschidere – Safirul Cartier al Reginei Maria / FOTO royaldiamante.ro

FOTO interior – portretul Reginei Maria de la Castelul Pelișor în care apare cu tiara și safirul Cartier / FOTO peles.ro