- Publicitate -

Iancu Guda taxează atacurile lui Sorin Grindeanu

Data:

Analistul financiar Iancu Guda explică de ce a acceptat să facă parte, pro bono, din grupul consultativ pentru reformarea companiilor de stat și respinge acuzațiile venite din mediul politic.

- Publicitate -

Printr-un text publicat miercuri, 23 iulie, pe contul său de Facebook, analistul financiar Iancu Guda a povestit cum a ajuns să facă parte din grupul consultanților din mediul privat care vor ajuta Guvernul la reformarea companiilor de stat.

„Adevarul este urmatorul: Viceprim-Ministrul Romaniei, dl. Dragos Anastasiu, m-a sunat intr-o zi de duminica in jur de ora 17.00 (era inca la biroul de la guvern dupa o saptamana si weekend lung de munca) si mi-a spus in felul urmator: “Iancu, stiu ca te pricepi foarte bine la analiza financiara companii. Avem misiunea de a regandi strategia pentru monitorizarea si cresterea eficientei companiilor de stat care au pierderi. Vrem sa ne asiguram ca luam cele mai bune decizii, de aceea avem nevoie de cat mai multe sfaturi si idei de la oameni care se pricep. Vreau sa constitui un consiliu onorific consultativ, fara plata pentru niciun membru, cu participanti exclusiv din sectorul privat, fara apartenenta politica sau conflicte de interese. Vrei sa contribui? Cautam sa aducem cat mai multi experti care se completeaza reciproc, mai multe minti, idei mai bune!”. Mi-a spus ca este un demers initiat de el, cu sprijinul si sustinerea Prim-Ministrului Romaniei, dl. Ilie Bolojan.

Am zis pe loc: DA. Sa-mi pun expertiza mea si cunoasterea acumulata in peste 20 de ani de experienta pentru binele Romaniei, intr-un moment critic si pentru un subiect atat de important, oricand, cu toata deschiderea! Am intarit ideea ca NU vreau sa fiu remunerat, NU luam decizii executive sau operationale / punctuale pentru oricare dintre companiile detinute de stat, ca aportul consultativ este la nivel general de strategie si bune practici de guvernanta corporativa (ex: mecanisme generale de transparenta pentru companii, recomandari de audit si sisteme de verificare cheltuieli, achizitii si verificare furnizori, criterii pentru numirea membrilor consiliilor de administratie, formatul si remunerarea acestora, indicatori de performanta pentru evaluarea managementului acestor companii, bune practici de restructurare si guvernanta corporativa sau de valorificare a activelor neutilizate).

Vor fi 43 de grade în weekend, la Ploiești

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică COD ROȘU de caniculă, valabilă și pentru județul Prahova. Intervalul de valabilitate a codului de caniculă...
- Publicitate -

Este o onoare sa pot contribui alaturi de alti experti de top din Romania, cu specializari complementare, asa cum au fost anuntate deja la conferinta publica de ieri de catre dl. Dragos Anastasiu:

  • Speranta Munteanu, ex Senior Advisor al PwC (+15 ani) & KPMG (+10 ani) specializat in strategie de business, insolventa si restructurare, fondatoarea TMA (Turnaround Management Association Romania)
  • Mihaela Mitroi, ex PwC & EY (+ 20 ani experienta), Tax and Law, acum Managing Partner GTA Group (Tax, Financials and Accounting Advisory)
  • Crenguța Leaua, avocat recunoscut, specialist in arbitraj comercial international,  avocata care a castigat pentru Romania procesul Gabriel Resources
  • Anca Grigorescu, avocat specializat in dreptul muncii cu experienta de peste 20 ani, coordonatoarea comitetului Dreptului Muncii la AmCham, AHK sau CDR
  • Eu am acumulat o experienta de aproape 20 de ani in analiza financiara companii, fiind in conducerea Coface Services, presedinte sau VP 8 ani la asociatia analistilor financiar bancari, lector IBR/ISF/FABIZ-ASE

Mai sunt discutii cu alti specialisti de top din sectorul privat, pe care personal ii admir si respect foarte mult pentru dovada de performanta la cel mai inalt nivel, asa cum au dovedid si cei care s-au alaturat deja. Este o mare onoarea sa contribuim pentru dezvoltarea economica a Romaniei, prin contributia consultativa pentru eficientizarea companiilor de stat, unde Romania are o mare si grava problema: subventiile platite de la bugetul public pentru acoperirea pierderilor companiilor de stat au crescut de la 8,1 mld lei (2020) pana la 17,1 mld lei (2024). Vedem companii de stat unde directorii generali sau membri din consiliul de administratie isi dubleaza, tripleaza sau cresc chiar de 4 ori remuneratia in ultimii ani desi firmele respective sunt pe pierdere din ce in ce mai mare sau au trecut pe profit din pix si tehnici contabile (amortizari, vanzari de active etc.)

Personal sunt dezamagit, dar deloc descurajat, sa observ declaratiile mai multor lideri politici care fac acuzatii nefondate, nejustificate si neadevarate despre acest demers, aruncand umbre de suspiciune privind:

- Publicitate -
  • Caracterul informal – acest grup nu este finalizat si nici nu a inceput sa lucreze la nimic. Au fost doar discutii de aderare, obiectivele dorite si modul de lucru. Dupa coagularea echipei grupul complet va fi public si formal.
  • Acces la secrete de stat – nu exista asa ceva, nici macar nu se lucreaza inca.  Grupul va emite opinii consultative despre strategia generala privind restrucurarea companiilor ineficiente detinute stat.
  • Membri nu au raspundere – evident, pentru ca sunt doar niste opinii consultative. Raspunderea este asumata de cei care iau deciziile, respectiv ministerele sau autoritatile de rezort, conform legii
  • Intentii de manipulare a bursei pentru companii deja listate – o aberatie, scopul grupului consultativ fiind orientarea catre companiile ineficiente de stat care NU sunt listate. Cele care sunt deja la BVB sunt profitabile si deja foarte transparente

Recomand public dl. Grindeanu, precum si tuturor politicienilor care ataca sau arunca umbre de suspiciuni asupra acestui demers consultativ, sa dea dea dovada de MATURITATE si RESPONSABILITATE. Inainte sa atace, sa incerce sa inteleaga despre ce este vorba, ar fi putut afla toate acestea direct de la dl. Dragos Anastasiu extrem de simplu, cu un telefon. Cum cred politicienii ca pot atrage sau implica oameni profesionisti, realizati deja dpdv financiar, cu expertiza si performante la cel mai inalt nivel in sectorul privat? In niciun caz prin aceste atacuri nemeritate, nedocumentate si absolut nejustificate la prima initiativa CONSULTATIVA, fara sa cunoasca in realitate detalii ori sa se intereseze in mod direct! Cum transmit politicienii un mesaj de incredere si deschidere catre oameni buni din privat care au dovedit expertiza si performanta la cel mai inalt nivel? Oare cati experti de un asemenea calibru au intrat in politica in ultimul deceniu? Foarte putin spre deloc! Oare de ce? Oare se doreste? De ce se descurajeaza aceste initiative, prin minciuna si acuzatii nefondate, inca din stadiu incipient? De ce aceasta panica si agresivitate (care, de obicei, denota frica)? Nu stiu … dar aceste prime reactii nu fac decat sa-mi confirme ca initiativa este foarte buna, iar raspunsurile la aceste intrebari o sa apara in curand!

Inca o dezamagire: multi politicieni, sindicalisti sau bugetari se incapataneaza sa dovedeasca ca nu au inteles nimic din votul recent, puternic antisistem, si nevoia de REFORMA PROFUNDA. Nu inteleg contextul economic in care se afla Romania, sau implicatiile pentru viitor. Se gandesc mai mult la binele personal pe termen scurt, decat implicatiile economice si sociale generale pe termen mediu-lung. Asa nu se mai poate, decat maximum 3-4 ani. Daca nu aducem SCHIMBARI RADICALE bazate pe expertiza si reforma in administratia publica pentru a creste increderea romanilor in autoritati , sunt convins ca este ultimul guvern pro-european inainte de un dezastru national care poate lovi Romania cel mai tarziu in 2028-2030, cand se termina fondurile UE, incepe varful de pensionare al decreteilor din anii ’70 (presiune enorma asupra sistemului public de pensii) si dublarea investitiilor necesare pentru aparare. La noi criza poate fi mult mai grava comparativ cu situatia din Grecia si austeritatea profunda amplificata de Syriza intre 2015-2019.

Dar, gata cu dezamagirile si povestile lungi. Am simtit nevoia sa fac aceasta postare pentru ca lumea sa inteleaga adevarul. Gata, la treaba! Avem enorm de mult de munca pentru Romania” a scrie Iancu Guda pe pagina de Facebook.

Reacția lui Piedone după stenogramele privind cearta cu soția

Cristian Popescu Piedone a avut o primă reacție după ce în presă au apărut în cursul zilei de miercuri stenograme privind cearta din acesta...
- Publicitate -

Ai o informație sau imagini interesante pentru o știre?
Scrie-ne pe WhatsApp la 0785075112.

Trimite pe WhatsApp

Cum ți se pare subiectul?

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

„Am ajuns paralizat la SJU și am plecat pe picioarele mele”

Observatorul Prahovean continuă campania „Doctor bun”  dedicată medicilor apreciați...

Expunerea la soare fără protecție, risc major pentru sănătatea pielii

O singură arsură solară poate avea consecințe pe termen...

Medicul Carmen Ionică m-a salvat după un diagnostic greșit”

Observatorul Prahovean continuă campania „Doctor bun” dedicată medicilor apreciați...
- Publicitate -

Antreprenori de succes

KRIT: Doi tineri au adus la Ploiești jocurile de societate

Despre Ploiești se spune că este orașul care a...

Coca Vagneti, afacerea de succes din anii ’90 din Ploiești

Coca Vagneti este un nume de care se leagă,...

Tineri care au rămas în Ploiești: Ana Militaru, antreprenor la 19 ani

Despre Ploiești se spune că este orașul care a...
- Publicitate -

Exclusiv

Poluare cu dioxid de sulf și benzen la Ploiești. Răspunsul APM

Autoritățile de mediu recunosc că, miercuri, la Ploiești, a...

O comună e fără apă de o lună! Hidro Prahova facturează aer

În plină caniculă, cu temperaturi care urcă spre 40...

Alin Diniță, rectorul care a schimbat imaginea UPG Ploiești

Într-un oraș născut din mirosul de țiței și respirația...

Poluare masivă în Ploiești. Reacția prefectului

Aerul a devenit irespirabil, miercuri dimineață, în mai multe...

Harta zgomotului la Ploiești. Zonele cu poluare fonică

Ploieștenii reclamă aproape zilnic aerul irespirabil din municipiu. Problemele...
- Publicitate -

Știri noi

Axinia (ECR): Iar se renegociază PNRR. Iar pierdem bani şi nu ştim de ce

Adrian Axinia, liderul europarlamentarilor AUR, a criticat în termeni...

Cum poate fi evitată închiderea centrului social de la Boldești

Situația pacienților de la centrul medico-social din Boldești Scăeni,...

Fenomen spectaculos pe litoral. Plaja din Mamaia înghițită de ceață

Un cititor al ziarului care se află pe litoralul...

Cât curent consumă un aparat de aer condiționat

Prahovenii se vor confrunta cu un puternic val de...
- Publicitate -

Emisiuni

Șofer inconștient la Ploiești. Cum a ”tăiat” trecerea de pietoni

Un șofer ”grăbit” a efectuat o manevră periculoasă pe...

Poluarea din Ploiești, la cote maxime. Reacția prefectului

Invitat în podcastul Observatorul Prahovean LIVE de vineri, 18...

Accidente mortale în Prahova. Autoritățile dorm

În ultima perioadă, pe drumurile din Prahova s-au produs...
- Publicitate -

Vox Publica

CFR-ul anunță: “Trenul întârzie 471 de minute” … și cam atât

Anul trecut, pe vremea asta, i-am cumpărat fi-mii un...

De ce avem reacția Hale și Piețe la rahat dar la prime nu?

SC Hale și Piețe SA Ploiești reacționează doar la...

Apel către politicienii prahoveni: băgați capul și în poza asta!

În Prahova, la Boldești Scăeni, soarta unui centrului medico-social...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Reacția lui Piedone după stenogramele privind cearta cu soția

Cristian Popescu Piedone a avut o primă reacție după...

Ce despăgubiri ar primi România pentru tezaurul dacic furat

România ar putea primi despăgubiri de 5,7 milioane de...

Cât de pline sunt rezervele de apă ale României

Apele Române a anunțat printr-un comunicat de presă că...

Premierul Bolojan l-a demis pe Piedone de la șefia ANPC

Premierul Ilie Bolojan (PNL) l-a demis pe șeful Cristian...
- Publicitate -

Prima reacție a lui Piedone după perchezițiile DNA

Cristian Popescu Piedone, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor...

Percheziții DNA acasă la Piedone, în Sinaia și Ilfov

Procurorii DNA au descins în această dimineață la mai...

Șoferul care a blocat A 1 în semn de protest a fost reținut

Incidentul provocat ieri de un șofer care a blocat...

Avioane de luptă ucrainene, în spațiul aerian românesc

Minsterul Apărării Naționale anunță că, în noaptea de duminică...