Un oraș construit în jurul ei. Un simbol ce a traversat două războaie. Locul unde mai bine de 100 de ani, a fost rafinat petrol și locul datorită căruia municipiul Câmpina a cunoscut un adevărat progres pe linie industrială, economică și socială. Același loc peste care astăzi s-au așternut praful, uitarea și…falimentul. Pentru că nu vor sub nicio formă ca un adevărat simbol al orașului să fie dat uitării, reprezentanții grupului de inițiativă „Rafinăria la prezent”, organizează vineri, 13 septembrie, de la ora 18.00, o nouă conferință ce face parte din seria de evenimente „Rafinăria posibilă” prin care se dorește abordarea unor teme relevante legate de fostul colos și perspectivele de dezvoltare ale Câmpinei prin integrarea acestui areal și conservarea clădirilor istorice care îl ocupă.
Rafinăria „Steaua Română”, companie care a făcut istorie în industria petrolului din România, a intrat în faliment în 2020, la 126 de ani de la înființare, iar în februarie 2022 a fost radiată.
Totul acum este doar o paragină, cu clădiri ruginite, tăcere peste cele 17 hectare și niște garduri înalte și scorojite care încearcă să ascundă parcă resturile triste ale mastodontului după care la Câmpina, acum ani, se dădea ora exactă.
Citește și: Dincolo de porți. Fostul colos al Câmpinei, Rafinăria „Steaua Română”, deschis publicului larg, pentru prima dată în 126 de ani
Vineri, 13 septembrie, începând cu ora 18.00, la Casa Tineretului din Câmpina va avea loc conferința „Rafinăria – a reconstrui sau a conserva”. Evenimentul își propune să aducă în discuție perspectivele legate de viitorul fostei rafinării „Steaua Română” și modul în care aceasta poate contribui la dezvoltarea orașului prin integrarea sa și conservarea clădirilor istorice.
„Vrem ca rafinăria să își păstreze clădirile cu valoare istorică și ne dorim o reconversie funcțională a acestui colos, fiindcă identitatea acestui ansamblu nu are voie să dispară.
Vor prezenta doamna arhitect Oana Iacob, vicepresedinte OAR Filiala Prahova si arh. Mihai Burloiu. Expunerea arh. Oana Iacob va aduce noi perspective asupra oportunitatii de a conserva constructii existente in raport cu alternativa demolării si reconstruirii, în timp ce colegul nostru, arh. Mihai Burloiu va aduce în fața publicului câteva exemple de reconversii și dezvoltări urbanistice de succes ale unor foste ansambluri industriale din România și din străinătate.
Această conferință face parte din seria de evenimente „Rafinăria posibilă” prin care dorim sa abordam teme relevante legate de rafinaria ‘Steaua Romana’ si perspectivele de dezvoltare ale orasului prin integrarea acestui areal si conservarea cladirilor istorice care il ocupa. De asemenea, pe parcursul evenimentului va putea fi (re)vizitată și prima parte a expoziției-document „Rafinăria posibilă”, al cărei vernisaj a avut loc în cadrul Bienalei de Arhitectură Oltenia-Muntenia, organizată de Ordinul Arhitecților din România, Filiala Prahova”, a precizat reprezentata grupului de inițiativă „Rafinăria la prezent”, Ștefana Pascu.
Cum ți se pare subiectul?
Trebuie demolat tot. Nu trăim cu ruine sau cu amintiri. Terenul să fie redat Câmpinei. Sa se construiască un mic muzeu, și restul utilități.
Păstrați anumite părți dar nu țineți o rafinariei in paragină aproape de centrul orasului. Faceți un campus universitar unde sa se predea si rafinarea petrolului.