Aproximativ 2000 de oameni au pășit, weekendul acesta, pe porțile a ceea ce fost, odată, Rafinăria „Steaua Română”, prima rafinărie românească și una dintre cele mai vechi din Europa. Pentru prima oară în 126 de ani, curioși ori nostalgici, oamenii au făcut turul fostei embleme a Câmpinei. Locul de unde se dădea ora exactă în petrolul european. Locul datorită căruia orașul a cunoscut o adevărată explozie din punct de vedere economic. Și locul peste care, astăzi, s-au așezat rugina, praful, buruienile și…tăcerea, odată cu falimentul și radierea societății.
„Deschidem Rafinăria”, evenimentul organizat de grupul de inițiativă „Rafinăria la prezent”, a însemnat, dincolo de o ieșire din casă într-un weekend cu soare, emoție și amintiri frumoase ale celor care, zeci de ani, au lucrat la stația de încărcare – descărcare, în hala cazanelor, ori în clădirea răcitorului sau la instalația de distilare în vid. Totul, acum, dărăpănat, năpădit de buruieni și „mâncat” de rugina timpului.
Pentru domnul Panait, 35 de ani din viață au însemnat „Steaua Română”
La turul organizat în curtea rafinăriei a participat și domnul Panait. 35 de ani, viața lui a însemnat Rafinăria „Steaua Română”. Cu broșura și chestionarul în mână, privea neputincios la colosul prăfuit care, odată, era cea mai mare mândrie a unui oraș, a unei țări, a unei Europe. Îl încercau tot felul de trăiri. Parcă ar fi vrut să vorbească, să povestească, însă, peisajul dezolant a ceea ce a fost cândva îi înfrâna orice cuvânt. Privea în jur cu nostalgie și retrăia jumătate de viață petrecută dincolo de porțile unui simbol mondial, acum apus.
Se pune acum întrebarea: „Ce se va întâmpla cu cele 17 hectare de teren pe care stă fosta rafinărie?
Proprietarul vrea construirea unui parc, a unui muzeu al industriei câmpinene, cu punerea în valoare a elementelor de patrimoniu industrial, dar și a unor clădiri comerciale sustenabile din punct de vedere energetic. Parcul ar include și un spațiu de joacă pentru copii.
O acțiune de durată și dificilă de regenerare urbană a zonei. Iar chestionarele pe care participanții le-au primit în aceste două zile de „porți deschise” au fost o invitație prin care să își imagineze viitorul posibil al acestui loc, transmiterea de idei în legătură cu viziunea pe care ei au pentru ca zona să redevină inima Câmpinei, așa cum a fost vreme de 126 de ani.
Dintr-o sursă de poluare, „Steaua Română” să devină un loc verde
Atât sâmbătă, cât și duminică, am văzut oameni dornici de astfel de evenimente în aer liber. Oameni care simt nevoia de interacțiune socială, oameni care au venit cu soluții inteligente de conservare și dezvoltare a acestui loc. Turul ghidat, urmat de o pauză la un burger, o înghețată și o cafea, a generat discuții constructive ce, cu siguranță, vor ajunge pe masa proprietarului. Totul pentru ca, dintr-o sursă de poluare, „Steaua Română” să devină un loc verde, un spațiu în care să se împletească armonios trecutul, cu a lui bucățică de istorie, cu prezentul pe care câmpinenii nu și-l mai doresc cenușiu și nici cu lacăt ruginit la intrare.
Proiecția filmului „România Sălbatică”, documentarul premiat cu patru trofee Gopo, a făcut ca seara de sâmbătă să fie una cu adevărat memorabilă.
Cosmin Dumitrache, co-producător al documentarului, a fost alături de cei 200 de oameni care au privit încântați rezultatul unei munci de aproximativ 10 ani.
Acolo, între zidurile reci, triste, dar încărcate de istorie ale rafinăriei, toți cei aproximativ 2000 de participanți au simțit că părerea lor contează. Au simțit că au un cuvânt de spus și că fac parte dintr-o poveste al cărei trecut nu mai poate fi, evident, rescris, dar al cărei prezent și viitor ține de fiecare în parte și de toți, împreună.
Citește și: Rafinăria de la Câmpina, prima din România, a ajuns astăzi un loc de tristă amintire – FOTO
Rafinăria „Steaua Română” a fost înființată în 1895. În 2020 a intrat în faliment , iar în februarie 2022 a fost radiată.
O firmă din Câmpina a cumpărat fostul colos, în urma unei tranzacții de 5 milioane de euro, perfectată în octombrie 2021.