Autobuzele Ikarus au fost scoase din funcțiune definitiv, la Ploiești, în 2021, dată fiind vechimea acestora de peste 40 de ani. Opt dintre mijloacele de transport au fost vândute la fier vechi, iar alte două au fost conservate în speranța că, la un moment dat, vor fi expuse într-un muzeu al mijloacelor de transport.
SC Transport Călători Express (TCE) Ploiești a finalizat procedura de vânzare la fier vechi a autobuzelor Ikarus cu burduf. Mijloacele de transport au fost scoase din circulație în urmă cu doi ani, dată fiind vechimea acestora de peste 40 de ani.
Citește și: TCE are autobuze vechi de aproape patru decenii. Cum poluează un autobuz pe traseul 35b – VIDEO
„Respectivele autobuze au intrat în procedura de dezmembrare pentru a fi valorificate la fier vechi. Autobuzele nu mai aveau valoare de inventar sau mai bine spus valoarea de inventar era 0. Autobuzele au fost valorificate la fier vechi. Procedura s-a finalizat, iar în prezent se află în derulare procedura de semnare a rapoartelor finale”, a precizat Nicolae Alexandri, directorul general al TCE Ploiești.
Din totalul autobuzelor Ikarus de la Ploiești, opt au fost valorificate la fier vechi, iar alte două au fost casate în speranța că, la un moment dat, vor fi expuse într-un muzeu al mijloacelor de transport din România.
Valoarea unui autobuz Ikarus vândut la fier vechi
La mai bine de 40 de ani de la fabricație, valoarea de inventar a autobuzelor Ikarus cu burduf de la Ploiești era 0. După dezmembrare, acestea au fost vândute la fier vechi, însă valoarea obținută nu depășește 7.000 de lei/mijlocul de transport, având în vedere că la centrele de colectare prețul fierului este de 1 leu/kilogram.
O istorie de peste 40 de ani
Fabricate în perioada anilor 1975 – 1980, autobuzele Ikarus cu burduf au intrat în circulație la Ploiești prin anii 1986 – 1987.
În cele mai multe cazuri, mijloacele de transport erau folosite pe liniile cele mai aglomerate, la orele de vârf, în special spre zonele industriale. Asta pentru că aveau o capacitate de 140 – 160 de locuri, dintre care 80 pe scaune.
După 1999, când cele mai mari platforme industriale s-au privatizat sau au fost închise, dar și după ce la Ploiești au ajuns alte mijloace de transport, vechile autobuze Ikarus au fost introduse pe rute cum ar fi traseul 5, dar au mai fost menținute o vreme și pe traseul 104, care avea ca rută platformele industriale din Mihai Bravu.
În 2018, imaginea autobuzului Ikarus cu burduf care s-a rupt de la jumătate a devenit de notorietate.
Citește și: A apărut o filmare cu autobuzul Ikarus circulând rupt de la jumate prin Ploiești. Reacția călătorilor. VIDEO
Un an mai târziu, TCE a primit o solicitare ca unul dintre autobuzele Ikarus să fie prezent la o expoziție „în oglindă” din Sibiu care avea ca temă istoria mijloacelor de transport în comun.