Militanți din societatea civilă, susținuți de mai multe ONG-uri, protestează, pe 18 martie, la Sinaia, împotriva proiectului primarului Vlad Oprea, ce permite construirea unei parcări supraetajate într-o zonă de patrimoniu a orașului. În replică, edilul spune că va continua demersurile în vederea construirii parcării, pe care o consideră „o investiție absolut necesară”.
Participanții la protestul de sâmbătă acuză administrația locală că dă dovadă de „lipsă de viziune și interese obscure”, alegând să construiască o parcare supraetajată într-un loc de importanță pentru patrimoniul cultural și natural, mai exact în zona Aleii Caraiman.
Primarul Vlad Oprea a răspuns acuzelor care îi sunt aduse. Printre alele, acesta susține că respectiva parcare va fi construită, întrucât „este o investiţie absolut necesară în vederea dezvoltării potenţialului turistic al oraşului, reducerii emisiilor de carbon în zona centrală, precum şi pentru promovarea specificului arhitectural al zonei”.
Citește și: Protest, sâmbătă, la Sinaia împotriva deciziei Primăriei de a construi o parcare supraetajată într-o zonă de patrimoniu
Redăm integral comunicatul remis de Primăria Sinaia:
„Uniunea Europeană îl finanţează, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ne-a dat dreptate să îl continuăm, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi-a dat acordul, iar sinăienii îşi doresc acest proiect. Este perfect legal, justificat, corect, cu toate autorizaţiile la zi.” – Vlad Oprea
Primăria oraşului Sinaia anunţă continuarea tuturor demersurilor pentru implementarea Proiectului “Park&Ride” și construirea unei parcări supraetajate în zona Gării Sinaia, o investiţie absolut necesară în vederea dezvoltării potenţialului turistic al oraşului, reducerii emisiilor de carbon în zona centrală, precum şi pentru promovarea specificului arhitectural al zonei.
Realizarea Proiectului “Park&Ride” va avea un nivel de anvergură fără precedent pentru întreaga zonă a Văii Prahovei, fiind doar prima etapă dintr-o strategie amplă de transformare a centrului staţiunii Sinaia în zonă pietonală. Viitoarea parcare supraetajată, organizată pe şapte nivele, va moderniza practic intrarea către staţiune şi va fi completată cu un nod de transport intermodal, o staţie pentru transportul urban, o stație pilot de încărcare electrică, spații verzi-pietonale şi alte spaţii pentru acces. Proiectul va pune în valoare inclusiv clădirile de patrimoniu din jur, Gara Sinaia şi Hotelul Caraiman urmând să beneficieze de o vizibilitate cu totul specială, prin prelungirea perspectivei asupra Parcului „Dimitrie Ghica”.
„ Proiectul „Park&Ride” a depăşit toate barierele de verificare ale instituţiilor statului şi instanţelor din România, chiar dacă pentru derularea acestor proceduri a fost nevoie de 4 ani. Uniunea Europeană îl finanţează, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ne-a dat dreptate să îl continuăm, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi-a dat acordul, iar sinăienii îşi doresc acest proiect. Este perfect legal, justificat, corect, cu toate autorizaţiile la zi. Park&Ride înseamnă un proiect unic pentru Valea Prahovei, dar și pentru orice staţiune turistică din România. Scopul nostru este să asigurăm standardele cele mai înalte pentru turişti, atât în ceea ce priveşte accesibilitatea, cât şi protecția mediului, având în vedere că nivelul ridicat de trafic şi poluare reprezintă o mare problemă a DN1. Toate oraşele din România au nevoie de astfel de proiecte de infrastructură!” – Vlad Oprea, primar Orașului Sinaia
„Construire Park & Ride” este un proiect derulat prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa Prioritara 3 – Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon. Prioritatea proiectului este aceea de promovare a unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilităţii urbane multimodale durabile şi a măsurilor de adaptare relevante.
Contractul de finanţare, în valoare de peste 27 milioane lei, a fost semnat de primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea, în 25 aprilie 2019. Valoarea eligibilă a Proiectului se ridică la 22.871.595,72 lei, finanţarea nerambursabilă fiind de 22.414.163,80 lei.
Proiectul „Park&Ride” ar fi trebuit finalizat în februarie 2022, însă din cauza unei acţiuni de contestare a fost blocat şi s-a aflat pe rolul instanţelor de judecată de la Curtea de Apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în perioada mai 2020-septembrie 2022. Prin sentința definitivă şi executorie din 29.09.2022, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat valabilitatea contractului de finanţare al Proiectului, precum şi faptul că acesta va putea fi implementat.”
Cum ți se pare subiectul?