spot_img
- Publicitate -

Circ și panaramă la ședința CTATU (II)

Data:

circ-si-panarama.jpg

Ieri am prezentat punerea în scenă a spectacolului tragi-comic numit ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) din data de 22 noiembrie. Azi, reprezentația. Înainte de a da drumul la bandă, să facem o scurtă reprezentare. CTATU este un organism consultativ, dar foarte important al urbanismului Ploieștiului. Avizele acestei comisii sunt decisive în acordarea sau nu a autorizațiilor de construire pe raza muncipiului Ploiești. Dacă ai fost sau ești în așteptarea unei autorizații de construire pe raza orașului, trebuie să știi că cererea ta a fost/este studiată și avizată sau nu de această comisie. În foarte rare cazuri, și acelea discutabile, arhitectul șef al orașului nu ține cont de recomandările ei.

- Publicitate -

Mare parte dintre cei pe care îi veți vedea în filmarea de mai jos sunt autorități incontestabile ale arhitecturii pe plan local sau național. Nu despre ei este vorba în acest material, ci despre organizarea în batjocură a lucrărilor unui for decizional cheie al Ploieștiului, organism ale cărui decizii influențează major calitatea vieții în oraș.

Tocmai dată fiind importanța deciziilor care se iau aici, te-ai aștepta ca discutarea proiectelor să fie făcută în condițiile unei rigori organizatorice maxime. Ce ne facem însă atunci când întâlnirea comisiei se desfășoară astfel:

  • ședința este declarată închisă de președintele ei încă din primele minute,
  • conducerea lucrărilor adunării rămasă după închiderea ședinței este făcută de un arhitect care are la avizat trei din cele cinci proiecte ale ordinii de zi,
  • nu există un consilier juridic,
  • participanții nu primesc în avans mapă cu proiectele pe care urmează să le discute pentru a ști ce le este propus spre vot,
  • nu există un secretar de ședință care să întocmească procesul verbal de ședință
  • și toate cele ce urmează să le vedeți?

Să continuăm de unde rămăsesem ieri.

Vacanță de Paște pentru elevi. Când vor fi reluate cursurile

Elevii vor avea parte de o nouă vacanță în luna aprilie, în perioada sărbătorilor de Paște. Cel de-al patrulea modul de învățare din anul...
- Publicitate -

Discret, directorul Florin Sicoe reușește să-și dea jos jacheta fără a deranja expunerea pe care domnul Georgescu o continuă neperturbat. Apare un alt membru – la aproximativ 30 – 35 de minute după ce ședința fusese declarată închisă. Cu o privire vinovată, îngaimă ceva ce seamănă a scuze. Se așează la masă. Georgescu continuă prezentarea fără nicio pauză. Mai intră cineva. Prezentarea e de neoprit. Arhitectul șef Cristina Herția se plimbă fără astâmpăr prin sală. Este vizibil surescitată, agitată.

Arhitecții și specialiștii prezenți încep să se uite la proiectele prezentate de domnul Georgescu de la Big Studio. Se uită la ecran unde domnul arhitect își prezintă lucrările și pun întrebări pertinente. Încep discuții tehnice.

La aproximativ un sfert de oră după ce încep discuțiile și la 45 de minute după ce declarase ședința închisă, în sală intră ca un vifor viceprimarul Ganea. Domnul arhitect continuă neperturbat prezentarea.

- Publicitate -

Ganea se enervează vizibil: ”Faceți o pauză! Mulțumesc frumos! Deci, vă rog mult de tot, dacă nu respectați omul, respectați funcția! Dacă sunt pus aici ca PREȘEDINTE, eu trebuie să intru primul pe această ușă” și continuă cu reproșuri aduse arhitectului șef Cristina Herția.

Doamna Herția dă din cap aprobator, semn că este de acord cu reproșurile care îi sunt aduse și că n-o să mai facă așa ceva, întocmai ca un elev prins că fumează în veceul școlii.

Lipsa de organizare a adunării se manifestă plenar în acest moment: cei prezenți nu știu să-i spună viceprimarului ce punct de pe ordinea de zi a prezentat arhitectul Georgescu de la Big Studio. Nici arhitectul Georgescu nu știe să spună ce punct de pe ordinea de zi a prezentat, el având de susținut, așa cum spuneam, patru din cele cinci puncte. Urmăriți fimarea că e fabuloasă. Umorul involuntar de aici îl bate pe acela al lui Pristanda.

Ei sunt super-sportivi: au alergat 24 de ore în scop caritabil

În acest weekend, în Padurea Gârboavele, s-a desfășurat UltraRace 24 h Galați, o cursă de alergare în scop caritabil. 26 de echipe, a câte...
- Publicitate -

Bilă albă pentru republicanii Sicoe și Ganea. Respect monșer! Și în reporter se ridicase la maxim nervul patriotismului local: cum adică, un cartier al Ploieștiului – Bucureștiul, este mai important pentru arhitecții care-și scot banu’ de la clientul local? Curat murdar!

Pentru cei care nu-l cunosc pe arhitectul șef al Ploieștiului, acesta este un moment perfect și edificator: este doamna cu floricele în păr care este lovită de fatalitate și are o atitudine ușor maternă față de Bogdan. Cum Care Bogdan? Georgescu, arhitectul cu patru din cinci de prezentat!

Domnul arhitect reia neperturbat prezentarea. Ganea se enervează din nou. Încep discuții tehnice. Continuă discuțiile tehnice pe diverse proiecte până aproape de finalul adunării. Spre marea mea mirare, nimeni nu votează după prezentarea unui proiect. Ca și cum ar fi citit gândurile reporterului, la un moment dat, doamna arhitect șef îl întreabă pe viceprimar timid, pierdută, cu o privire rugătoare: ”votăm?!”

- Publicitate -

Este complet ignorată, de parcă nici nu ar fi cine este. Reporterul se întreabă: ce ședință de avizare e asta fără proces verbal, fără vot, fără secretar, fără mapă, fără nimic? Discuțiile continuă neperturbate.

Ajungem la un moment elocvent pentru urbanismul Ploieștiului: doamna arhitect șef abordează subictul Plan Urbanistic General (PUG). Să dăm drumul la bandă:

Lăsându-ne să ne reverbereze în capete fraza extrem de tehnică și precisă, clar definitorie pentru actuala viziune ubranistică asupra Ploieștiului: ”Dacă se aprobă așa, o să vedem ce se mai întâmplă”, arhitectul Georgescu de la Big Studio continuă nepreturbat.

- Publicitate -

Un investitor ghinionist – o să vedeți de ce – are o fabrică în parcul industrial. Acum ani de zile, a și avut o autorizație de construire la poartă a unei gherete pentru paznic și a unui magazin de prezentare. A venit criza și nu le-a construit. Acum a depășit criza și a vrut să să se apuce de treabă. A constat că vechea autorizație nu mai e valabilă și că trebuie obținută una nouă. A constatat că este practic impozibil din cauza unor prevederi aparent aberante ale unor HCL-uri care reglementează activitatea de construire în parcul industrial.

Cum a fost tratat investitorul? Cu remarca foarte importantă că nimeni n-a votat nimic ”la sfârșit” după cum spune doamna arhitect șef la începutul acestui episod, să dăm drumul la bandă. Nu de alta, dar merită să vedeți de ce am zis că nu s-a născut sub o stea norocoasă și cam care este respectul pe care primăria Ploiești, prin Urbanism, îl acordă fraierilor care vor să aducă bani și locuri de muncă în localitate. Adică le oferă gratuit un spectacol de un circ și o panaramă maximă.

Adică reporterul, dacă ar fi fost în locul investitorului, și-ar fi luat milioanele și ar fi plecat lăsând în urmă praf și pulbere văzând atâta profesionalism și disponibilitate de a fi sprijinit de După acest moment, adunarea s-a terminat în sensul că deja parte din membrii au părăsit sala pe durata dizertațiilor. Revenim cu obsesivul: nimeni nu a votat, nimeni nu a ținut un  proces verbal.

- Publicitate -

La finalul acestui text, fără a exprima nicio opinie, vă propunem să urmăriți modul în care este tratat proiectul construcției unor blocuri într-o zonă de case a Ploieștiului, pe strada Tudor Vladimirescu, despre care noi am mai scris. Având semnale că situațiile de acest tip au devenit aproape un fenomen de masă în Ploiești, ne gândmi că înregistrarea poate fi edificatoare pentru cei care, peste noapte, s-au trezit cu construcții masive în vecinătate, fără ca cineva să-i fi băgat în seamă.

Cum ți se pare subiectul?

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

Experiența unei ploieștence cu UPU Județean: „Ireproșabil!”

Există și relatări pozitive de la Spitalul Județean de...

Se întâmplă și lucruri bune la spitalul județean Ploiești

În ciuda investițiilor masive din ultimii ani în modernizarea...

„Medicii de la SJU i-au prelungit viața bunicii mele”

Observatorul Prahovean continuă seria publicării mesajelor de mulțumire către...
- Publicitate -

Antreprenori de succes

Băcănia la Gustări, afacerea a două surori din Câmpina

Într-o lume în care viața parcă fuge, trăim într-un...

Unica seră verticală de microplante din S-E Europei este la Ploiești

Ultragreens este, în momentul de față liderul de piață...
- Publicitate -

Exclusiv

Ei sunt super-sportivi: au alergat 24 de ore în scop caritabil

În acest weekend, în Padurea Gârboavele, s-a desfășurat UltraRace...

Ambulanțe cu peste 1 milion de km la bord în Prahova

80 de ambulanțe sunt în prezent în dotarea Serviciului...

”Conduceți prudent!” Interviu cu David Popovici, la Ploiești

Multiplul campion la înot, David Popovici, a povestit la...

Câți minori au devenit șoferi în Prahova. Durata școlarizării

Chiar dacă nu au 18 ani, adolescenții își pot...

Pensiile speciale a 14 foști parlamentari din Prahova ne costă 80.000 de lei

14 foști parlamentari de Prahova încasează lunar sume cuprinse...

Ai un pont?

Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0785 075 112

- Publicitate -

Știri noi

Burse din partea Academiei pentru elevii din medii defavorizate

Elevii cu rezultate școlare bune, care provin din medii...

Coloși ai Câmpinei, azi, ruină. Mii de oameni au muncit aici

Odinioară erau mândria economiei Câmpinei. Azi sunt doar niște...

Șase copii din Drăgănești au rămas pe drumuri. Le-a ars casa

O familie din satul Meri, comuna Drăgănești, a rămas...

Bărbat dat dispărut la Călugăreni. Apelul Poliției

Un bărbat, în vârstă de 44 de ani, din...

Accident pe o stradă din Vălenii de Munte – VIDEO

Accidentul rutier a avut loc, duminică, pe o stradă...
- Publicitate -

Emisiuni

Cauți un job mai bun? Cum te pot ajuta AJOFM și UPG Ploiești

La finele acestei săptămâni, la Palatul Culturii se va...

Povestea BraveBots. Îndrumă copiii și tinerii către robotică

Elevii de la Colegiului Național Mihai Viteazul Ploiești organizează...

Gropile de pe DN 1, în Prahova, plombate în bătaie de joc

Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Mihai Nicolae au dezbătut...
- Publicitate -

Vox Publica

Și eu sunt suveranist!

Am constatat că, în ultimul timp, personaje politice tind...

Crin Antonescu va fi adus mâine, pe mare șest, în Ploiești

Zvonurile care reies din scandalul mocnit dintre peneliștii și...

Pe lângă Gavrilă de la POT Dăncilă era TOP :)

După ce ”presedintele (ne) ales” Călin Georgescu a fost...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Ei sunt super-sportivi: au alergat 24 de ore în scop caritabil

În acest weekend, în Padurea Gârboavele, s-a desfășurat UltraRace...

Ambulanțe cu peste 1 milion de km la bord în Prahova

80 de ambulanțe sunt în prezent în dotarea Serviciului...

”Conduceți prudent!” Interviu cu David Popovici, la Ploiești

Multiplul campion la înot, David Popovici, a povestit la...
- Publicitate -

Pensiile speciale a 14 foști parlamentari din Prahova ne costă 80.000 de lei

14 foști parlamentari de Prahova încasează lunar sume cuprinse...

Legătura dintre Putin, Trump și pantofii care te scapă de dureri

Site-urile multor ziare și televiziuni, considerate de încredere, conțin...

Mânânc ce vreau și nu am burtă. Reclamă falsă cu Carmen Brumă

Observatorul Prahovean continuă campania de demascare a reclamelor false...

90% din banii europeni, destinați școlilor în comunele din Prahova

Doar 23 de localități prahovene din totalul de 104...