Mii de români au fost fraudați prin promovarea unei scheme care promite venituri facile, în care azi depui 1.200 de lei și mâine câștigi de 10 ori mai mult. Promovarea online se face prin campanii publicitare pe unele dintre cele mai citite site-uri românești. Situația extrem de gravă a fost pusă în discuția ședinței de ieri a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) de către Andreea Marin, una dintre primele persoane publice din România care acționează pentru sancționarea reclamelor false.
Mii de păgubiți de țepe prin investiții pe internet
Există nenumărate relatări în mediul online despre oameni care, după ce au avut încredere să investească într-un proiect garantat de persoane publice și instituții dintre cele mai credibile din România, au aflat că și-au pierdut nu doar banii investiți, ci și economiile de o viață prin furtul datelor personale.
Așa a devenit BRUA, un important proiect energetic al țării, cu o finanțare europeană de 179 de milioane de euro și care facilitează transportul de gaze între Bulgaria, România, Ungaria și Austria subiect al uneia dintre cele mai mari scheme de fraudă online.
Rețeaua frauduloasă, formată din zeci de site-uri, este promovată la vedere, prin campanii publicitare susținute pe paginile celor mai citite site-uri românești. Prin intermediul lor, românii sunt ademeniți cu obținerea de venituri facile prin intermediul ”investițiilor” într-un imaginar proiect BRUA.
Vedete și personaje de încredere, folosite în reclame deep-fake la investiții BRUA
Materialele publicitare sunt realizate folosindu-se de imaginea unora dintre cele mai de încredere și mai îndrăgite vedete ale românilor, cum ar fi Andreea Marin, Ion Țiriac, Simona Halep, Adrian Mutu și nu numai.
Unele dintre acestea conțin inclusiv declarații video ale vedetelor, realizate prin tehnici deep fake – fals care imită aproape la perfecție realitatea, realizat cu ajutorul inteligenței artificiale. În filmulețele false apar și personaje precum Elon Musk sau Bill Gates care laudă ”randamentul” acestor investiții.
”Declarațiile” vedetelor sunt susținute de poziționarea lor în contextul siglelor unora dintre cele mai mari companii din domeniul energetic, cum ar fi OMV Petrom, Trans Gaz și Romgaz și ”sunt găzduite” de emisiuni falsificate ale unor posturi TV respectabile, cum ar fi Antena 3 CNN sau Digi 24.
Ca românii să fie transformați în victime sigure, evident că din aceste falsuri nu lipsesc imaginea și simbolurile unor instituții cum ar fi Uniunea Europeană și Guvernul României.
Vezi mai jos video-ul în care vedetele sunt folosite în deep-fake:
Vezi aici navigarea pe unul din site-urile fake de investiții în BRUA:
Parcă vă sună cunoscută rețeta, nu e așa? Parcă ați mai văzut-o și în alte situații. Așa este, doar că aici ne confruntăm cu o schemă mult mai periculoasă decât ne putem imagina.
Chiar dacă, subliniem, promovarea infracțiunii se face la vedere, pe paginile celor mai accesate site-uri românești, prin intermediul rețelelor de publicitate contextuală, în special AdNow, dar nu numai, acesta nu este cel mai periculos aspect al situației.
Fiind susținute pe durata mai multor ani pe platforme online foarte accesate și de încredere, reclamele false au generat un număr uriaș de afișări – estimările noastre arată de ordinul sutelor de milioane.
La rândul lor, afișările publicitare au generat nu doar un număr uriaș de români fraudați, ci și un fenomen pe care specialiștii în conținutul online îl cunosc foarte bine – o bună poziționare organică pe motoarele de căutare populare, în special Google, a site-urilor care promovează frauda.
Astăzi, dacă veți căuta „BRUA” pe Google, în top afișări organice veți găsi aproape exclusiv site-urile cu informații false, care urmăresc fraudarea utilizatorilor, nu pe cele ale instituțiilor statului român. Ceea ce este foarte grav.
Dar asta nu e tot
Ai putea crede că ”tupeul” rețelei infracționale care funcționează la vedere, cu prezentare nativă în limba rusă pe Google (vezi print-ul atașat mai jos), este atât de mare încât, pe unul dintre site-urile prin care își recrutează victimele, are observații despre incompetența ”statului”:
”Deși țara se clasează pe locul patru în Europa la producția de țiței și gaze, încasările din redevențe sunt relativ mici în comparație cu sumele cheltuite de companii pentru lobby și alte activități.
Chiar dacă se vorbește mult despre independența energetică a României, realitatea arată că beneficiile sunt limitate, iar costurile și privilegiile rămân distribuite în mod neuniform”, spune un astfel de text.
Recunoașteți narativul? Nu e așa că nu este tupeu, ci este altceva? Să zicem, propagandă de război hibrid difuzată la vedere, pe cele mai citite portaluri și motoare de căutare?
Astfel, BRUA, un proiect pe care românii îl priveau cu mândrie, dar a cărui finalizare e neclar prezentată de statul român, a devenit astăzi sursă de câștiguri ilicite și de culegere ilegală de date promovată prin intermediul celor mai citite site-uri cu conținut în limba română.
Și de mare dezamăgire pentru toți cei care au completat formulare sau care și-au pierdut banii ”investind” în proiect.
S-ar putea să se poată
Situația a fost adusă în atenția publicului de către Andreea Marin, victimă a filmului ”de promovare” deep fake pe care l-a prezentat în cadrul intervenției pe care a avut-o în ședința publică de ieri a CNA și împotriva căruia a solicitat acțiuni concrete.
De remarcat că Andreea Marin este prima persoană publică din România care a început o campanie de conștientizare a publicului asupra pericolului pe care îl reprezintă reclamele false pentru românii care le accesează, și care solicită măsuri concrete din partea autorităților pentru stoparea fenomenului.
Aici puteți accesa petiția depusă de către Andreea Marin la fiecare dintre autoritățile responsabile:
Petiția Andreei Marin către autoritățile responsabile pentru stoparea fenomenului fake news
Vă invităm să urmăriți cele mai importante momente ale interacțiunii pe care aceasta a avut-o cu conducerea CNA, discuție în care vedeta a pledat din nou la acțiune pentru stoparea campaniilor publicitare cu conținut fals și care promovează practici ilegale:
Așadar, BRUA este unul dintre cele mai de succes proiecte de infrastructură energetică dezvoltat de România în ultimii 35 de ani, cu sprijinul finanțărilor europene. El este unul dintre pilonii esențiali ai viitorului Hub european de energie care ar putea fi România peste doar câțiva ani.
Asta, desigur, dacă forțele interesate de menținerea dependenței față de gazul rusesc nu s-ar implica.
Acesta este un material din inițiativa de public awareness referitoare la lipsa de supraveghere și de reglementare a conținutului publicitar bazat pe informații false și care promovează activități ilegale în mediul online, susținută de Observatorul Prahovean.
Îți recomandăm să citești și:
- Declarația lui Marcel Ciolacu care a șocat România
- Rețeta câștigurilor din reclame fake: Simona Halep și BRUA
- Andreea Marin cere intervenția autorităților în fenomenul publicității înșelătoare
- Era să scap de bani în loc de dureri printr-o reclamă fake
- Irina Loghin continuă să fie victima publicității neetice
- Vedete de prim rang și entități media credibile folosite fără să știe pentru colectarea datelor personale a milioane de români
- Bobonete cere încadrare penală pentru colesterol și diabet în România
- Cum m-au ajutat Zâna și Măruță să fac bani pe Tik Tok
- Angela Similea și Irina Loghin, folosite în reclame mincinoase
- Biserica Fake, mai mare decât Catedrala Mântuirii Neamului
- Victima publicității false, Andreea Marin, reacționează