- Publicitate -

Ploieșteni, iată cum vă insultă pe fiecare primăria, prin Direcția de Urbanism! Documente

Odată adoptat, noul Plan Urbanistic General (PUG) al Ploieștiului aflat acum în procedura de dezbatere publică, va influența covârșitor viața ploieștenilor în toate domeniile traiului de zi cu zi. De el depinde dacă orașul mai are vreo șansă să-și sporească spațiul verde, să reducă poluarea, să asigure dezvoltarea micilor afaceri sau a celor mari etc. Documentul se află în consultare publică pe site-ul primăriei. Vă invităm să-l studiați cu mare atenție pentru a vedea ce impact va avea asupra cartierului dumneavoastră. Noi am început să facem acest lucru și am fost șocați de superficialitatea documentelor propuse spre consultare.

- Publicitate -

Cum viitorul PUG va stabili cât timp vom petrece în trafic, sau ce calitate va avea infrastructura publică de la calitatea străzilor, la dimensionarea corectă a liniilor electrice, de la calibrarea corectă a magistralelor de internet, la canalizarea orașului, am vrut să vedem care sunt documentele care stau la baza lui.

Am început analiza noastră cu ”Memoriu PUG Ploiești”. În teorie, acesta este documentul fundamental al PUG-ului, cel care ar trebui să ne explice ce filosofie au avut specialiștii care l-au elaborat, cum văd aceștia creșterea calității vieții ploieștenilor și ce direcție au vrut ei să imprime dezvoltării orașului pentru următorii ani.

Nu folosim un termen dur atunci când spunem că șoc este cuvântul care îți vine în minte după ce lecturezi acest document. Este incredibil ca această maculatură, cu multe pagini care se repetă copy/paste, cu date vechi, inexacte și incomplete este girat pentru a fi pus în ”consultare publică” de către Centrul de Cercetare, Proiectare, Expertiză și Consulting al Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu – elaboratorul proiectului.

Deși Ploieștiul a renunțat de mai bine de 10 ani la ideea construirii unui spital de pediatrie în clădirea PETROM din centrul orașului, autorii ororii citează opinii ”ale locuitorilor” care se opun ideii ca ”fosta clădire Petrom să devină spital de pediatrie în centrul unui oraș și fără ventilație naturală mi se pare o aberație și un  motiv de profit pentru unii”. Vezi facsimil:

Da, acest tip de ”informație științifică” stă la baza noului PUG. Nimeni n-a sesizat că acum, în acea clădire ” fără ventilație naturală” 😊, funcționează primăria.

Inclusiv Direcția de Urbanism, cu arhitectul șef Veronica Rădună, cu tot, inclusiv primarul Andrei Volosevici (PNL), cu viceprimari – Magdalena Trofin (USR) și Daniel Nicodim (PNL), cu tot, care girează această insultă mizerabilă la adresa ploieștenilor. Probabil că habar n u au unde își au birourile.

- Publicitate -

Lista ororilor de acest tip este lungă, de aceea vă rugăm să citiți documentul pentru a face propria analiză. Noi mai remarcăm faptul că nimeni din administrația Ploieștiului – niciun arhitect, niciun urbanist, niciun consilier local – nu a remarcat public până în acest moment ”detalii” precum:

– majoritatea datelor citate în Memoriu sunt din perioada 2008-2015, cele recente fiind rare și ținând în special de statistica evoluției populației. Printre cele mai batjocoritoare sunt cele referitoare la ”investițiile mari precum parcul ce urmează să se realizeze după Gara de Vest”, pentru care ”ploieștanul intervievat” solicita: ”dacă nu concursuri de arhitectură internaționale, măcar naționale” – vezi document facsimil:

De remarcat faptul că, la fel ca și în situația clădirii primăriei, parcul Vest este dat în folosință din  anul 2016 iar autorii lucrării științifice ”Memoriu PUG Ploiești” nu au habar de acest lucru. Dar ne propun să trăim într-un oraș construit după viziunea lor.

- Publicitate -

– insultător pentru orice cetățean de bună credință, pentru orice om care se așteaptă la o oarecare rigoare academică din partea unei universități cum este Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, mare parte a datelor vechi, expirate, sunt folosite fără a preciza sursa acestora.

Acest lucru te privează de o minimă șansă de a verifica acuratețea datelor sau valabilitatea lor. Printre cele mai evidente, datele folosite ca etalon pentru poluarea din oraș – principala problemă a ploieșteni lor.

Pe cuprinsul întregului ”document” sunt citate date ale unui studiu privind calitatea aerului realizat în anul 2010 – deci acum 12 ani!!!, deși în anul 2021 primăria Ploiești a intrat în posesia unui studiu nou, cu constatări noi și date total diferite față de cele din 2010.

- Publicitate -

-suntem intoxicați cu PM10 – pulberi care poartă metale grele și pentru care a fost depășit pragul maxim admis în anul 2017, cei care au întocmit memoriu abia le menționează undeva, în trecere.

-deși nu putem deschide ferestrele din cauza poluării cu benzen, autorii maculaturii nici măcar nu aduc vorba despre propuneri atenuare a impactului acestui poluant foarte agresiv cu sănătatea ploieștenilor.

”Specialiștii” ne mai vorbesc despre ”cele patru rafinării” care sunt dominante în economia orașului. Să înțelegem că la nivelul primăriei Ploiești este o ceață atât de mare încât nu se mai văd ruinele rafinăriei Astra, care face ca cele patru rafinării să fie doar trei?

- Publicitate -

Ne mai propun spre aprofundare activități curente  ale unor instituții care nu mai există sau și-au schimbat denumirea de acum 10 – 15 ani, cum ar fi ADPP sau RAACFL.

Ne mai arată că habar nu au de faptul că orașul nu are stație de epurare funcțională integral, că habar nu au de noile dezvoltări imobiliare aflate în diferite stadii de execuție în Sud și lista ar putea continua la nesfârșit.

La finalizarea analizei documentului, nouă ne este foarte clar că cei care au însăilat cele 176 de pagini de maculatură redundantă habar nu au ce aberații propun spre consultare ploieștenilor.

- Publicitate -

La fel, nu credem că folosim cuvinte dure când spunem că documentul este o rușine, o pată de neșters, pentru Direcția de Urbanism a Primăriei Ploiești, a specialiștilor care lucrează acolo, și care au girat publicarea acestui document pe site-ul instituției.

În concluzie, întregul ”Memoriu” este o insultă la adresa fiecăruia dintre cetățenii acestui oraș, motiv pentru care solicităm primăriei Ploiești să dea dovadă de responsabilitate și respect față de cetățean, să corecteze datele propuse consultării și să-i sancționeze pe cei vinovați.

De asemenea, vă rugăm să trimiteți opiniile dumneavoastră despre noul PUG atât primăriei, pe adresa dir.urbanism@ploiesti.ro, cât și nouă, pe adresa redactie@observatorulph.ro.

P.S.: Vom continua cu rezultatele lecturării documentului ”Regulament de Urbanism” care poartă antetul aceluiași Centru de Cercetare, Proiectare, Expertiză și Consulting al Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu.

În plus, având în vedere poziția halucinantă a consilierului local USR Răzvan Enescu, fost candidat la primărie sub sloganul ”Ploieștiul are nevoie de un arhitect”, care aplaudă ridicarea restricțiilor de construire din zona parcului Sălii Sporturilor Olimpia, ne vedem obligați să facem un apel la comunitate.

Citește și: Noul PUG al Ploieștiului propune ridicarea restricțiilor de construire în zona Parcului de la Sala Sporturilor Olimpia

Solicităm Ordinului Arhitecților Prahova, dar și oricărui specialist în domeniu din Ploiești, să emită poziții publice referitoare la ”documentele” supuse consultării populației de către primăria Ploiești.

Le vom promova și le vom supune dezbaterilor publice, astfel încât viitorul PUG să fie relevant pentru comunitatea noastră.

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Salariul minim brut va crește la 1 octombrie

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern ce privește creșterea salariului minim brut la 3.300 de lei, fără sporuri...

O mașină a luat foc pe autostrada A3 București-Ploiești. Circulație oprită pe sensul spre Ploiești

Traficul rutier este oprit pe autostrada A3 București-Ploieștși, la km 23, în zona localității Moara Vlăsiei, după ce un autoturism a luat foc. Centrul INFOTRAFIC...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Salariul minim brut va crește la 1 octombrie

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern ce privește creșterea salariului minim brut la 3.300 de lei, fără sporuri...

Noi imagini cu explozia de la magistrala de gaze de la Călimănești – FOTO

Explozia a avut loc, în noaptea de miercuri spre joi, la o magistrală de gaze, în dreptul localității Călimănești din județul Vrancea, pe un...

O mașină a luat foc pe autostrada A3 București-Ploiești. Circulație oprită pe sensul spre Ploiești

Traficul rutier este oprit pe autostrada A3 București-Ploieștși, la km 23, în zona localității Moara Vlăsiei, după ce un autoturism a luat foc. Centrul INFOTRAFIC...

Cum se lucrează azi pe șantierul Bulevardului Castanilor [FOTO-VIDEO]

Reporterul Observatorul Prahovean a fost prezent, joi dimineață, pe șantierul Bulevardului Castanilor. Este a treia zi de la închiderea traficului rutier pentru lucrările de...

Av. George Botez, consilier local, reacție privind lipsa subvenției la apă caldă: „Ploieșteni, stați liniștiti! Domnii Nanu si Volosevici lucrează pentru dumneavoastră!”

Consilierul local George Botez susține că, potrivit unor surse, „datoriile bugetului local, curente si restante, depăsesc cu mult valoarea bugetului”. Legat de lipsa subvenției...
Emisiuni
- Publicitate -

Elevii unui colegiu din Ploiești acuză că învață în condiții improprii. Reacția conducerii: Avem avizele ISU [FOTO]

Deși pare greu de crezut, elevii Colegiului Spiru Haret din Ploiești care urmează să susțină examenul de Bacalaureat în acest an sunt obligați să...

Supermarket La Cocoș, sponsor al evenimentului „Armata României este a mea!” [VIDEO]

În această perioadă, la Ploiești se desfășoară evenimentul "Armata României este a mea!". Sponsor principal al acțiunii care are ca scop promovarea carierelor militare...

Vlad Petreanu de la Europafm a primit 21 de facturi de la Hidroelectrica: ”Unele au scadență în 2025, n-are logică”

Unul dintre realizatorii matinalului de la Europa FM, Vlad Petreanu, a postat pe Facebook un lung șir de facturi de curent primite de la...

Explozie la o magistrală de gaze la Călimănești, pe șantierul A 7. Patru morți și cinci răniți

Patru oameni au murit și alți cinci au fost răniți în urma unei explozii care s-a produs pe șantierul Autostrăzii Moldevei - A 7,...

Afaceristul Călin Donca arestat pe o perioadă de 30 de zile, pentru înșelăciune cu criptomonede

Călin Donca, brașoveanul de 39 de ani care se numără printre cei mai bogați români, a fost arestat preventiv pe o perioadă de 30...
Emisiuni