Circulă știrea conform căreia în școlile din România ar putea deveni obligatorie testarea elevilor pentru consumul de droguri. În prezent, proiectul de lege a fost depus în Parlament. Acum începe nebunia.
În condițiile în care consumul de droguri în rândul tinerilor a devenit un soi de “modă”, o astfel de idee ar naște controverse. Unii tineri nici nu vor mai da pe la școală de teamă să nu fie prinși. Sau alții vor vrea să facă școală online.
Citește și: Când îți iei ultimul model de telefon, îți urăști locul de muncă și ești nemulțumit de viață
Date oficiale arată că unul din 10 români a consumat cel puțin o dată în viață droguri. Da, asta e realitatea. Ispitele de acest gen sunt la tot pasul, iar cluburile, în multe dintre cazuri, sunt cele care “ascund” tranzacțiile. Asta nu înseamnă să nu mergi în club, dar merită să știi la ce să te aștepți.
Acum, ideea cu testatul elevilor poate avea mai multe efecte. Nu toți părinții vor fi de acord cu această practică și nu toți elevii vor spune da unei astfel de soluții. Cu siguranță vor exista cazuri, deloc izolate, unde soluția va fi amânată sau deloc implementată.
Ideea i-ar putea speria/irita pe unii elevi
În funcție de felul în care sunt făcute testele, elevii ar putea deveni ingenioși și ar putea scăpa de verificări. Să ne înțelegem, copiatul e dezvoltat de către elevi, de când există școala românească, pentru a fenta sistemul, dar mai ales pentru că se poate.
Trist este faptul că drogurile au ajuns să existe în viața tinerilor de la vârste tot mai fragede. Vorbim chiar și de copii de 13, 14 ani care, pare că își trăiesc viața la maximum.
Citește și: Maria Bădicioiu, eleva care își înfruntă emoțiile prin scris: “Când scriu simt că mă descarc de toate emoțiile negative
Nici nu mai contează dacă vinovați sunt părinții, educația sau social media. Contează că se întâmplă un dezastru în viața celor mici, iar ei nici nu au idee cu ce urmează să se confrunte pe termen lung.
De ce consumă tinerii droguri? Care e faza cu a fi cool în 2022? De ce nu au efect campaniile antidrog? De ce se promovează intens, mai ales în melodii, ideea de droguri?
Întrebări care creează o perspectivă nu tocmai pozitivă
Sunt întrebări care nu fac altceva decât să creeze o direcție a ceea ce ni se întâmplă de ani buni de zile. Tot mai des se poate citi în presă despre cum controalele de rutină ale poliției rutiere descoperă câte un șofer drogat la volan. Și, în ritmul acesta, lucrurile astea vor deveni o normalitate. De ce? Pentru că sunt mereu difuzate, pentru că, ușor-ușor, pare că toată lumea se droghează, încă din școală.
E clar că unii au luat-o razna, însă sunt multe excepții care merită să iasă în față și să spună că nu se droghează. Să nu se înțeleagă greșit, nu am nimic cu cei care se droghează. Nu îi pot judeca și nici nu îi pot înțelege. În cel mai fericit caz îi compătimesc și aștept să se întâmple o minune pentru ei.
Citește și: Adela Ancuța, artista care reprezintă cu succes proiectul Ploiești – Capitala Tineretului – VIDEO
Dar ce minune? Acest test în școli? Oare e despre prevenție și salvarea a elevilor sau este vorba despre încă o investiție în ceva care nu are cum să funcționeze?
Cu riscul de a părea că sunt pesimist în legătură cu astfel de idei, consider că testele astea nu fac altceva decât să îi sperie și mai tare pe cei care nu au treabă cu drogurile. “Experții” vor găsi întotdeauna o cale de scăpare.
Evident, în locul acestor teste făcute în mod spontan, în școli, ar fi bine să existe cât mai multe campanii antidrog, dar campanii făcute cu cap, cu oameni care știu despre ce vorbesc, cu studii de caz și pe limba tinerilor. Cu specialiști.
Comunicarea este cheia și, cred eu, tot comunicarea este problema
Pentru că, din câte se poate vedea, fiecare vorbește pe limba lui, iar la tânărul din ultima bancă mesajul nu se aude, nu se înțelege și nici nu există. Nici pentru tânărul din prima bancă lucrurile nu stau prea bine, însă, prima bancă e pentru “ascultare”.
Așadar, în locul unor teste spontane date elevilor pentru a se afla clar cine se droghează și cine nu, ar fi mult mai ușor de pus în practică o serie de campanii de informare a tinerilor.
Da, știu că s-au mai făcut campanii, dar repet: s-au făcut prost. Ne aflăm exact în locul în care merităm să fim, iar dacă locul nu este unul care să ne placă, totul e din cauza noastră. Suma acțiunilor pe care le-am făcut ne-a adus în fața unei statistici tot mai îngrijorătoare legate de consumul de droguri.
Citește și: Vlad Mateescu, directorul Filarmonicii din Ploiești: “Da. Cu muncă și dăruire, Ploieștiul este pregătit să devină Capitala Tineretului”
În trecut nu vedeai tineri mulți care să stea și să fumeze în curtea școlii, pe la colțuri. Erau puțini fumători tineri și părea că cifrele se vor calma. În prezent, elevii fumează înainte de a avea poză în buletin și totul pare aproape banal. La fel cred că se va întâmpla și cu povestea asta legată de consumul de droguri.
În loc să îi spui unui tânăr să nu mai facă x lucru, mai bine încep să îi explici, pe limba lui, care sunt consecințele și ce alte variante are. Nu pare dificil, însă este vorba despre un demers foarte bine concentrat pe tineri, care are rezultate nu azi, ci peste ani de zile de la implementare.
Și, la finalul acestui text să nu uit să precizez faptul că există consilieri, psihologi și psihiatri care îl pot ajuta enorm pe tânăr să scape de consumul de droguri. Așadar, rămân la ideea că testele sunt doar teste și atât. Iar părinții sunt cei care trebuie să fie mai atenți la detaliile din viața celor mici.