Clubul Sportiv „Roata de Foc RC” Câmpina, în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină Ploieşti, organizează sâmbătă, 18 martie, la Casa Tineretului, o nouă campanie de donare de sânge.
Este prima campanie organizată anul acesta, a XII-a de când inimoșii motocliclișii ai clubului câmpinean se implică în organizarea acestei activități cu mare impact pentru sănătatea populației.
Potrivit criteriilor stabilite de organizatori, trebuie mai întâi de toate să vă faceţi obligatoriu programare la numărul de telefon 0734.703.869, iar în ziua donării să aveţi asupra dvs. cartea de identitate.
Donatorul trebuie să fie sănătos, să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 50 ani, minim 55 de kilograme, să nu fi suferit recent intervenţii chirurgicale majore și să nu fi consumat alcool cu minim 24 de ore înaintea donării.
Câteva dintre beneficiile donării de sânge:
– donarea regulată produce împrospătarea sângelui și întărirea sistemului munitar;
– donând regulat, se realizează reglarea nivelului mărit al trigliceridelor și colesterolului, ceea ce influențează benefic ficatul;
– potrivit unor studii publicate în Jurnalul American de Epidemiologie, donatorii de sânge au cu 33% mai puține șanse să sufere de o boală cardiovasculară și au cu 88% mai puține șanse să sufere un infarct miocardic. Cercetătorii au descoperit că donatorii cu vârste cuprinse între 43 și 61 de ani au avut mai puține atacuri de cord și mai putine accidente vasculare cerebrale când au donat sânge la un interval de 6 luni;
Citește și: Experiența unui donator de sânge la Ploiești: timp de așteptare, organizare, riscuri și beneficii
– un studiu cu o durată de 4 ani și jumătate a arătat că persoanele care au donat sânge de două ori pe an și-au redus riscul de cancer și riscul de deces, comparativ cu cei care nu au donat sânge, prin simplul fapt că aveau niveluri scăzute de fier în organism;
– potrivit cercetătorilor, donarea de sânge îi ajută și pe cei care doresc să slăbeasca. O persoană care donează sânge arde aproximativ 650 de calorii la fiecare pungă de sânge donată.
Din sângele donat o singură dată, adica 450 ml, care se refac celular în 2-3 săptămâni și ca volum în 60 de minute, puteți ajuta, poate chiar salva, până la trei persoane.
Cum ți se pare subiectul?