- Publicitate -

Povestea de succes a brandului Oltina Prahova. Cum a transformat Cosmin Olteanu o mică fabrică de pâine într-o companie aflată în Top 3 pe țară în domeniul morărit și panificație

Colosul Oltina, compania care se află astăzi în top 3 companii de morărit și panificație din țară, a luat naștere în Prahova, mai exact în orașul Urlați, atunci când Cosmin Olteanu, omul care o deține și care i-a pus bazele, a avut curajul în 1994 să pună gaj la bancă apartamentul lui, al mamei lui și al surorii pentru a obține un împrumut. Cu acești bani a înființat firma Oltina pe 30 decembrie 1994 și a început timid, în 1995, cu comerțul cu ambalaje și cabluri aduse din Rusia.

- Publicitate -

Făceam comerț, ca toată lumea după revoluție. Dădeam ambalaje și cabluri, uneori nu luam bani ci alte produse: BCA, mașini, păcură, pe care le revindeam, că așa era pe atunci… Uneori nu aveam bani lichizi nici de țigări. Învățasem să vindem orice”, povestește Cosmin Olteanu despre începuturile Oltina. „Bine că nu am făcut un butic, că acolo rămâneam”, spune râzând omul de afaceri.

Construcția primei fabrici de pâine a venit pe fondul nevoii de bani lichizi. Cum până atunci „trocul” era baza, și cum, nevoia de lichidități începuse să-și spună cuvântul, o fabrică de pâine i s-a părut o idee bună. Lumea cumpăra pâine cu bani, așa că era o soluție pentru a face rost de bani. Astfel, în 1998 a început construcția primei fabrici de pâine, care a fost finalizată în 1999. Aceasta a avut imediat succes. Pâinea era pe modelul turcesc, pâine albă, pufoasă, „așa cum o cerea piața la momentul respectiv”.

Pentru că fabrica mergea foarte bine și se consuma foarte multă făină, în 2003 a construit prima moară de grâu cu ajutorul Tehnopan. Moara avea o capacitate de 40 de tone în 24 de ore. În câteva luni a atins capacitatea maximă pentru că, la vremea respectivă, „era foarte mare cererea de pâine”, spune antreprenorul.

Astfel, în 2007, a luat decizia de a construi o moară mare, cu o capacitate de 250 de tone, pe care a terminat-o în 2008.

Citește și: Povestea Fermei Dacilor spusă chiar de Cornel Dinicu, antreprenorul care aduce zeci de mii de turiști pe dealurile din Tohani în fiecare an

În 2009 a depus proiect pentru finanțare europeană, pentru o moară de porumb. În 2010 a început construcția morii de porumb, care a fost finalizată în 2012 și care are o capacitate de 220 de tone în 24 de ore.

Tot în 2009 a depus un proiect pentru construcția noii fabrici de pâine, proiect care a fost aprobat și, în 2011, a fost finalizată și această nouă fabrică de pâine.

- Publicitate -

Acesta a fost ultimul proiect depus pentru accesarea fondurilor europene.

Următoarele mari achiziții le-a făcut în 2016, trei mari depozite de cereale de la Cargill, un siloz la Teleorman, unul la Fiebinți și unul la Tecuci. Ulterior a continuat cu achiziția de depozite.

În 2020 a achiziționat Comcereal Prahova și i-a mărit capitalul social pentru a putea face investiții. Astfel compania a fost redresată și adusă pe profit.

- Publicitate -

În 2019 a achiziționat Moara Carai, cea mai mare moară din Europa de Est, cu o capacitate de 550 de tone de grâu în 24 de ore.

Acolo investiția s-a ridicat la 5 milioane de euro deja și intenționează să depună proiect de accesare a fondurilor europene pentru că acolo mai are de investit încă 23 de milioane de euro, bani în care este inclusă și o moară de porumb. Acolo este și un siloz nou ridicat de 100.000 de tone. „Investiția acolo este un colos”, declară Cosmin Olteanu.

De la morărit și panificație, trecerea la agricultură a fost o dragoste instantanee

A intrat în agricultură în 2011, prin asociere cu un partener care avea un teren de 900 de hectare. Ceea ce l-a determinat a fost faptul că mulți prieteni fermieri se plângeau că e greu. Ceea ce l-a ambiționat și a vrut să vadă cum e și „ca fermier”.

- Publicitate -

A fost momentul, scânteia, când m-am îndrăgostit instantaneu de agricultură”, povestește Cosmin Olteanu, și privirea îi confirmă spusele.

A ajuns în 2014 la 1.100 de hectare și, de atunci, a început să cumpere ferme de la cei dispuși să le vândă. În prezent toate societățile pe care familia Olteanu le deține sunt pe profit.

Cosmin Olteanu, din punct de vedere al agricultorului, consideră că toată zona arcului subcarpatic, pornind de la Bacău, și coborând spre Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, este zona unde înainte erau „ploi de vară”.

- Publicitate -

Acum, de 12 ani mai exact, s-a pus „un sistem antigrindină”, spune antreprenorul. El, ca dealtfel mulți alți agricultori din Prahova, este de părere că acest sistem este mai degrabă unul „anti-fermier, anti-agricultură”.

Cum funcționează sistemul anti-grindină și de ce este coșmarul fermierilor

În opinia lui Cosmin Olteanu, dispariția ploilor de vară atât de necesare agriculturii, este cauzată de acest sistem. Cu rachetele antigrindină se „bombardează” noii de ploaie care vin de la munte. Norul se sparge acolo unde a fost lovit de rachetă și produce inundații și viituri. În tot acest timp, în zonele unde se cultivă, nu mai ajunge niciun strop de ploaie. De aici seceta din ultimii ani și scăderea drastică a producției de cereale.

Atunci când se manifestă grindina, suprafața agricolă este afectată, într-adevăr, 2,5%, conform spuselor antreprenorului. Există asigurări pentru culturile distruse de grindină. „De secetă nu ne asigură nimeni”, spune Cosmin Olteanu.

- Publicitate -

El este de părere că ar trebui să lăsăm natura în pace. „De la secetă nu mai facem producție. Grindina vine cu ploaie. Când vine grindina, vine și apa”.

În anii de secetă 2020-2022, cele mai afectate zone de secetă au fost Moldova și noi. Rachetele (antigrindină – n.r.) încep de la Iași (…) până la noi. Aici se opresc. La Ploiești plouă. Deci unde se opresc rachetele, plouă”, spune antreprenorul.

Citește și: Cine sunt oamenii din spatele succesului lanțului Ana State din Ploiești. O poveste dulce și un proiect ambițios

Deși este evident pentru toți fermierii că sistemul antigrindină nu este bun pentru agricultură, nimeni nu are ce să facă. „Cei care au sistemul sunt prea puternici ca să le spună un prefect sau un ministru că (aceste rachete – n.r.) nu sunt bune. Sunt mult mai puternici decât toți. (…) Sistemul se numește sistem anti-grindină și de creștere a precipitațiilor, în realitate ne lasă fără nimic.”, concluzionează omul de afaceri. Ținând cont că în Prahova se lucrează 130.000 de hectare de teren agricol și 4-5.000 de hectare de vie, pierderile cauzate de secetă sunt însemnate.

Își dorește o întâlnire între toți fermierii din Prahova și oficialități, plus reprezentanții anti-grindină. Și să fie ascultați și fermierii ce au de spus pentru că, spune omul de afaceri, fermierii prahoveni nu își doresc acest sistem anti-grindină. Și Cosmin Olteanu dorește să facă public acest lucru: fermerii nu doresc sistemul anti-grindină.

Pentru a vedea exact cum este afectată producția agricolă, antreprenorul propune un experiment: doi ani fără sistemul antigrindină. Și comparată producția din acești doi ani, cu producția din doi ani în care sistemul a funcționat. Revenirea la normal a plantațiilor va fi făcută instant, este de părere Cosmin Olteanu.

Proiectele de viitor: o cramă și un muzeu

Pentru că morăritul și agricultura deja nu mai au secrete pentru el, neobositul antreprenor ne-a dezvăluit că urmează, în viitorul apropiat și mediu, să deschidă o cramă și un muzeu.

Cu crama intenționează să se poziționeze și el pe Drumul Vinului, și o va deschide la Valea Călugărească, mai exact în satul Valea Mirilor.

Acolo a achiziționat în 2019 „un conac foarte frumos”, nou, la roșu, și 25 de hectare de vie, plantație nouă, și intenționează să deschidă cât de curând o cramă. Proiectul, în valoare de 33 de milioane de lei, a fost aprobat și, în aproximativ doi ani de zile, își dorește să introducă noua cramă în circuit.

În ceea ce privește muzeul, Cosmin Olteanu intenționează ca în „4-5 ani de zile” să deschidă în Prahova un muzeu cinegetic.

Fiind pasionat de vânătoare de 28 de ani, s-a gândit să deschidă acest muzeu cinegetic. Este conștient de faptul că își va atrage numeroase critici, la noi vânătorii sunt considerați „criminali”.

Consideră că vânătoarea nu este explicată așa cum ar trebui. Lumea are impresia că cei care vânează împușcă fără nicio noimă. „Noi facem selecții: animalele bătrâne, animalele rănite sau șchioape sau mușcate de câini… Dacă împușcăm mistreți, aceștia sunt dăunători. Ei trebuie să se înmulțească în anumite limite”, spune antreprenorul.

În urma unei vizite pe care a făcut-o la Muzeul de Vânătoare al Prințului Sturdza, a văzut excursii organizate, cu copii de școală, care veneau să viziteze animalele expuse, iar copiilor li se explica exact ce este vânătoarea.

CItește și: Anda Mănescu, antreprenoarea poveștilor cu acul și pânza, povestește despre lupta acerbă și inegală pe care o duce pentru a fi recunoscută adevărata valoare a „iei de Breaza”

Este conștient de faptul că, la bază, părerea majorității este că „ăla e un criminal”. „Și atunci ce facem? Stăm să ne mănânce urșii? Urșii omoară zeci de oameni în fiecare an…”, spune Cosmin Olteanu. Este conștient că nu putem oferi animalele nimănui, pentru că nicio țară europeană nu ar primi așa ceva. Așa că trebuie să ne descurcăm… Nu participă însă la vânătoare de urși pentru că nu-i place, așa cum afirmă. Crede însă că trebuie neapărat rezolvată problema urșilor dar recunoaște că nu are o soluție.

Revenind la muzeul pe care îl are în plan, în acest moment caută spațiu în județul Prahova. Vrea ca, pe lângă acest muzeu, să facă și un parc de distracții pentru copii, gen parc de aventură, pentru a oferi o experiență complexă.

Muzeul va fi în mare parte despre Africa, cu animale aduse de acolo. Crede mult în proiectul lui, parcă vede cum se vor bucura copiii care vor avea posibilitatea să se pozeze alături de un leu adevărat. Atât de mult crede, încât ne-a arătat și animalele pe care a început să le strângă pentru a le expune atunci când acest muzeu își va deschide porțile. „Nu există în Europa așa ceva”, afirmă cu tărie antreprenorul.

Cumpără animale de la firmele de taxidermie și le depozitează, astfel încât, când își va deschide pentru prima dată porțile, muzeul să aibă deja o colecție impresionantă de exponate. „Muzeu mai puțini se gândesc să facă”, spune Cosmin Olteanu.

Citește și: Ce planuri are omul de afaceri care a cumpărat „Casa Căsătoriilor” din Ploiești. „Va avea strălucirea de odinioară!”

Omul de afaceri Cosmin Olteanu este, într-adevăr, un antreprenor complex și care a dovedit că ce-și pune în minte, reușește.

Cu siguranță, atât crama, cât și muzeul, odată deschise, se vor bucura de succes, și, ca și celelalte afaceri ale lui, vor crea locuri de muncă în Prahova și vor ajunge cunoscute în toată țara.

Interviul în format VIDEO îl puteți urmări AICI: Interviu cu Cosmin Olteanu, antreprenorul care a pus bazele Oltina, una dintre cele mai mari afaceri din Prahova

Tot el a cumpărat și Casa Căsătoriilor din Ploiești. Detalii în acest articol: INTERVIU: Ce planuri are omul de afaceri care a cumpărat „Casa Căsătoriilor” din Ploiești. „Va avea strălucirea de odinioară!”

Acest articol nu este unul sponsorizat sau susținut de Oltina și nu există un contract comercial pentru publicarea lui. De asemenea, nimeni din partea Oltina nu a citit și nu a aprobat textul înainte de apariția lui.

Sondaj Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

- Publicitate -

Articole asemănătoare

„Semințele cu suflet” au avut succes la Ploiești. Ploieștenii au venit sâmbătă în număr mare pentru a le primi gratuit

Sâmbătă, 4 februarie 2023, în sala de sport a școlii H.M.Berthelot ploieștenii au venit în număr mare pentru semințele nemodificate genetic împărțite gratuit de...

Interviu cu Aristița Ioniță, antreprenoarea care a pus bazele cramei-boutique Domeniul Aristiței

„Este pentru prima dată când dau un interviu...”, își începe povestea Aristița Ioniță, cea care, împreună cu fiica sa, Bianca, a ridicat pe dealurile...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

„Măcel” pentru a prinde un loc în microbuzele care circulă pe ruta Câmpina – Ploiești. Operator transport: „ Traseul Câmpina -Ploiești e scos din...

Cam aceasta este realitatea „din teren” într-o zi de luni, la prima oră a dimineții, când toți oamenii se grăbesc la serviciu sau să...

Incendiu provocat de explozia unei butelii la Mănești. O femeie este rănită

O femeie în vârstă de aproximativ 40 de ani a fost rănită luni seară de explozia unei butelii urmată de un incendiu, care a...

Val de ploi, lapoviță și ninsori în Prahova. Prognoza ANM pentru următoarele două săptămâni

După un weekend cu temperaturi de primăvară, vremea s-a răcit accentuat în ultimele ore. Meteorologii au anunțat când să ne așteptăm la un val...

UPDATE-O mașină a luat foc în centrul Ploieștiului [VIDEO]

Un autoturism care se deplasa pe direcția Nord-Sud a luat foc luni după amiază în zona centrală a Ploieștiului, pe Bulevardul Republicii. UPDATE: Mașina care...

Când se deschide Târgul de Crăciun și se aprind luminițele la Sinaia

Pregătirile pentru Sărbătorile de Iarnă sunt în toi la Sinaia, unde a fost stabilită data pentru aprinderea iluminatului ornamental, dar și pentru deschiderea Târgului...
Emisiuni
- Publicitate -

Unde vor fi amplasați brazii de Crăciun în Ploiești

Servicii Gospodărire Urbană (SGU) Ploiești se va ocupa, în acest an, de amplasarea brazilor de Crăciun în municipiu. Pomii vor fi aduși în Ploiești,...

City-break de sfârșit de noiembrie în Sevilla: Portocali, palmieri, decorațiuni și Crăciun și… 33 de grade Celsius (II)

Despre cum am ajuns într-un city break la Sevilla, am povestit data trecută. Atunci am atins lucrurile esențiale, de organizare, prețuri, etc. Dar nimic...

Casele de lângă salina Slănic continuă să se surpe. Primar: „Nu avem drum de acces pentru a interveni cu utilaje”

De aproximativ două săptămâni, locuitorii din Slănic, care locuiesc în apropierea salinei, trec printr-un adevărat coșmar. În grădinile oamenilor s-au format cratere uriașe, iar...

Ploieștiul Nostru. Cum a reușit Bianca Mirică, elevă a Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Ploiești, să-i facă pe tineri să citească

Noul episod al podcastului "Ploieștiul Nostru" aduce în discuție un subiect de interes pentru ploieșteni: importanța cititului în rândul tinerilor. Alesia Marin, realizatorul podcastului,...

Când începe vacanța de iarnă a elevilor

Elevii s-au întors, astăzi, la cursuri, după minivacanța de 1 Decembrie. Aceștia vor intra în vacanța de iarnă pe 23 decembrie Potrivit calendarului anului școlar...
Emisiuni
- Publicitate -