- Publicitate -

Cine sunt oamenii din spatele succesului lanțului Ana State din Ploiești. O poveste dulce și un proiect ambițios

Ana State este un nume cu rezonanță pe piața prahoveană a dulciurilor. Curioși să aflăm cine se află în spatele acestui brand (pentru că putem considera că Ana State este deja un brand), am fost la ei să îi cunoaștem pe cei care ne încântă cu prăjiturile lor de atâția ani de zile.

Acest articol face parte din campania Observatorul Prahovean de promovare a antreprenorilor din România.

Ne-au întâmpinat Gabriel și Alex State, tată și fiu, care au fost de acord să ne spună cine este Ana State. „Ana State este familia State!”, ne-a spus Gabriel, iar glasul său nu trăda nicio urmă de îndoială. Și da, Ana State este familia State: Gabriel, Ana și cei doi copii, Alex și Ioana.

Totul a început în 1995, în cartierul Bereasca, unde s-a deschis prima brutărie. De profesie bucătar-patiser, Gabriel a început, alături de Ana, un drum care, la vremea respectivă, nu știau exact unde îi va duce.

Acum, aproape 30 de ani mai târziu, au trei cofetării în Ploiești și, de anul acesta, sunt prezenți și pe piața din București, unde prăjiturile lor sunt distribuite de patru magazine, care sunt aprovizionate zilnic.

Anei și lui Gabriel li s-au alăturat copiii, Alex și Ioana și, împreună, dezvoltă afacerea începută într-o mică brutărie artizanală din Bereasca.

Familia State în formulă completă. De la stânga la dreapta: Alex, Ana, Ioana și Gabriel

Citește și: Recomand cofetăriile Ana State pentru oamenii care muncesc cu drag și responsabilitate

Când a început tehnologizarea, nu mai făceam față cu pâinea noastră artizanală, așa că ne-am reorientat, iar eu am revenit la prima mea dragoste, cofetăria.”, povestește Gabriel, care este de profesie maistru cofetar-bucătar. Și vorbește cu atâta pasiune despre creme, prăjituri și ciocolată încât înțelegi imediat că nu stai de vorbă cu un om de afaceri, ci cu un pasionat de meseria aleasă.

Pasiunea, odată cu afacerea, este evident că se transmite generației următoare. Alex a moștenit cu siguranță dragostea tatălui său pentru cofetărie. Dacă stai să asculți povestea modului în care se prepară cremele sau cozonacii, înțelegi de ce, atât tatăl, cât și fiul, s-au blocat când i-am întrebat ce alte pasiuni au în afară de cofetărie. Sunt atât de dedicați acesteia, încât cu greu le rămâne timp sau suflet pentru altceva.

Alex are doar 20 de ani, dar știe cu siguranță ce vrea să facă în viitor: cofetărie. În prezent este student dar se pregătește, și își dorește cu tot sufletul, să urmeze cursurile unei școli de cofetărie în Franța.

Maiaua, „copilul” pe care îl cresc de un de zile, și cozonacul astfel pregătit

Nu este o figură de stil, deși eu așa am crezut inițial. Cozonacii pe care îi pregătesc pentru sărbătorile următoare au la bază o maia naturală pe care „o cresc”, la propriu de un an de zile.

Maiaua trebuie crescută ca un copil. Trebuie să o hrănești și să o înfeși ca pe un copil.”, povestește Alex. Observând privirea mea mirată, a continuat: „Mă trezesc la 5.30 dimineața pentru că la 6 trebuie să o hrănesc prima dată. Apă și făină. Este exact ca un copil mic pe care trebuie să-l hrănești zilnic, la ore fixe.

Maiaua naturală care tocmai a împlinit 1 an

Anul acesta, de sărbători, vor aduce pe piață „cozonacul cu maia”, care este proiectul exclusiv al lui Alex, care s-a ocupat îndeaproape de conceperea produsului.

Este vorba de o maia naturală, sălbatică, cea pe care italienii o folosesc pentru celebrul Panettone. Va fi în două variante, cu cremă de fistic și cremă de alune.”, povestește Alex.

Contrar așteptărilor mele, noul cozonac nu se va numi Alex, ci, simplu, „cozonac cu maia”. Cei doi abia așteaptă să lanseze noul produs și să vadă ce impact va avea.

Urmează un proiect pilot ambițios: Academia de Dulce

În doi ani de zile, pentru că pe piața din România este o nevoie acută de forță de muncă în acest domeniu, familia State intenționează să deschidă „Academia de Dulce”.

„Este foarte greu, nu avem oameni pe care să-i angajăm, nu găsim meseriași în domeniu”, ne povestește Gabriel situația de fapt din țara noastră.

Acesată academie va fi construită în Băicoi și aici familia State intenționează să școlească viitorii cofetari, patiseri și brutari ai Prahovei și nu numai.

Proiectul va fi dezvoltat în două etape, prima va consta în deschiderea unui laborator de producție și un magazin de desfacere.

A doua etapă, academia propriu-zisă, va funcționa într-o clădire nou construită, cu două etaje, unde, la parter va fi partea de producție și desfacere, la etajul 1 vor fi două săli de cursuri (atât teoretice cât și prcatice), iar la etajul 2 vor fi cazați cei care vin la Academie, cursanți pe termen lung și/sau profesori.

Este un proiect unic în județul Prahova și, evident, este nevoie de el. Piața muncii din România este, la ora actuală, una care duce lipsă de cofetari, patiseri și brutari, deci, un asemenea proiect, de o așa anvergură, ar veni să acopere într-o oarecare măsură acest deficit pe care țara noastră îl are.

Din secretele prăjiturilor, dezvăluite de Ana și Gabriel

După interviu, înainte să plecăm, Ana State, care nu a vrut să apară în emisiune, și-a găsit câteva momente pentru a ne împărtăși câteva secrete ale bucătăriei lor.

Cremele noastre sunt exclusiv pe bază de unt, în afară de cele din produsele de post. Folosim numai ingrediente naturale. Cum vă dați seama dacă o grăsime este naturală, animală? De exemplu untul, atunci când te murdărești pe mâini, se spală doar cu apă caldă. Margarina niciodată. Pentru a se duce de pe mâini, ai nevoie de detergent. La fel sunt și intestinele noastre.”, povestește Ana, ferindu-se de soare, în curtea cofetăriei de pe strada Apelor din Ploiești.

Ciocolata, pentru a-i simți cel mai bine aroma, trebuie în primul rând să o ții sub limbă. Atunci când ajunge la 28 de grade își eliberează toate aromele și doar atunci îi poți simți cel mai bine gustul.”, completează Gabriel.

Prăjiturile noastre, ca să le consumi la intensitate maximă, trebuie să le lași puțin să se odihnească. După ce scoți din frigider o prăjitură care are cremă pe bază de unt, trebuie să o lași pe masă, să se încălzească puțin. Untul rece este casant. Din această cauză, o prăjitură nu trebuie consumată imediat, ci trebuie lăsată înainte pentru a i se mai înmuia crema”, ne dezvăluie Ana secretul prăjiturilor.

Și am mai fi stat la povești „în spatele camerei”, cum se spune, pentru că acolo se află cele mai interesante lucruri, dar timpul ne presa așa că ne-am luat la revedere.

Viața de familie și care este rețeta succesului

În familia State cofetăria este viața. Nu prea au timp de altceva. Acum, în familie trebuie să sosească primul membru al unei noi generații. Ana și Gabriel, cei care au pus pe picioare brandul Ana State în urmă cu aproape 20 de ani, se pregătesc să devină bunici pentru prima dată.

În ceea ce privește succesul lor, Gabriel consideră că „rețeta este implicare 100%”.

Pentru cineva care vrea să se apuce acum de acest business, Gabriel are de spus doar atât: „Dacă vrei să meargă, trebuie să stăpânești meseria de cofetar, sau de patiser, sau de brutar. Nu poți să intri într-un business doar având bani. Ca să poți să faci produse de calitate trebuie să știi meseria foarte bine, să poți să-ți formezi o echipă.

Pentru Gabriel dragostea pentru meserie este evidentă. O împărtășește cu Ana și, amândoi au transmis-o mai departe copiilor lor, Ioana și Alex. Ana State este o afacere dulce născută în familie, crescută în familie și care, cel mai probabil, va rămâne în familie.

Observatorul Prahovean va difuza luni, 7 noiembrie, de la 20:00, și un interviu cu oamenii din spatele afacerii de succes Ana State.

Acest articol nu este unul sponsorizat sau susținut de Ana State și nu există un contract comercial pentru publicarea lui. De asemenea, nimeni din partea companiei Ana State nu a citit și nu a aprobat textul înainte de apariția lui.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

Interviu cu Aristița Ioniță, antreprenoarea care a pus bazele cramei-boutique Domeniul Aristiței

„Este pentru prima dată când dau un interviu...”, își începe povestea Aristița Ioniță, cea care, împreună cu fiica sa, Bianca, a ridicat pe dealurile...

Domeniul Aristiței din Valea Călugărească, o poveste despre începuturile și pasiunea unei afaceri cu vin spusă chiar de cea care dă numele cramei, Aristița...

Domeniul Aristiței este una dintre cele mai noi crame apărute în Prahova, pe Drumul Vinului. Este o cramă boutique al cărei teren a intrat...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Cezar, „The voice”, alături de copiii talentați care provin din medii defavorizate. „Nu vând iluzii! Dacă un copil are potențial, îi sunt alături, dar...

Este unul dintre primii 5 contratenori ai lumii și singurul din România. Vocea sa inconfundabilă impresionează. Artistul ploieștean, Cezar „The voice” Ouatu a avut...

Ce obligații vor avea polițiștii, jandarmii și armata pentru combaterea pestei porcine africane. Câți bani se vor acorda pentru reducerea efectivelor de mistreți –...

Un proiect de hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere, prevede noi obligații pentru polițiști, jandarmi și armată când vine vorba despre măsurile de control...

Prefectura Prahova cere mobilizarea primarilor în contextul codului galben de ninsori, vânt și polei

Prefectul județului Prahova, Virgiliu Daniel Nanu, a solicitat, joi, mobilizare în contextul fenomenelor meteorologice periculoase anunțate de meteorologi. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a...

Mai noi ori mai vechi? [VIDEO]

Bună ziua! Astăzi voi parcurge rubrica ceva mai frugal, pentru că pur și simplu așa am simțit că ar trebuie să fac de data...

Virozele din ultima vreme sunt puse de către unii pe seama vaccinului anti-COVID. În acest timp, mișcarea „sângelui pur” adună tot mai mulți adepți

După ce pandemia de COVID-19 a trecut, au rămas adepții teoriilor conspirației care sunt nedumeriți că nu mor vaccinații pe capete. Dacă la început dădeau...
Parteneri
MindArchitect
- Publicitate -