- Publicitate -

Bogdan Vasilescu, fotograful care promovează Ploieștiul de la înălțime: “Prețuiți orașul în care locuiți și țara-n care v-ați născut! Asta ne definește, asta este ceea ce avem.”

Bogdan Vasilescu are 35 de ani, s-a născut în Urlați și este fotograf cu peste 10 ani de experiență. Se poate mândri cu nenumărate proiecte fotografice în care a promovat orașul Ploiești de la înălțime. Amintim: “Ploiestiul la fel, dar altfel…”, “O iarna ca-n Ploiești” și “Dacă Ploieștiul s-ar putea picta”.

- Publicitate -

A terminat facultatea la UPG, a lucrat 6 ani la Vodafone și a lucrat în străinătate, în domeniul HoReCa, din 2014 și până în 2019.

Citește și: Interviu cu Elena Cîrstian, studentă la horticultură: “Am descoperit inițiativa “Salvează Solul” datorită lui Sadhguru”

În cadrul articolului recomandă cele mai frumoase locații din Ploiești pentru amatorii de fotografie și vorbește despre principalele greșeli pe care orice fotograf le face, la început de drum.

Bogdan, prezintă-te în câteva cuvinte.

„Salutare! Numele meu e Bogdan Vasilescu și până acum pot spune ca am admirat 35 de primăveri. Sunt fotograf semi-profesionist, în timpul liber, având un job ca mai toata lumea de treabă.

Ca experiență profesională: din facultate, UPG, am sărit gardul direct la Vodafone, unde am lucrat timp de 6 ani în Customer Relations – zic sărit gardul, întrucât prin 2008 compania își avea unul dintre principalele sedii exact langa Universitate.

Citește și: Interviu cu prahoveanca Alexandra Catrangiu, designer vestimentar: ”Dorința mea este de a crea piese unicat sau în ediții limitate”

În 2014 am plecat împreună cu soția mea în străinătate, unde până în 2019 am activat în domeniul HoReCa, ultimii 2 ani acolo ocupând o poziție de Night Manager.

- Publicitate -

Pot spune că a fost o oportunitate. În tot acest timp am reușit să pun la punct câteva serii foto care redau fidel viața petrecută acolo și vibe-ul unor orașe precum Cambridge, Arles, Amsterdam, Köln sau Lyon.

De când am revenit în România, de la finele anului 2019 și până în prezent, ocup o poziție de Team Leader la o companie din domeniul energiei. Desigur, toate acestea pe lângă activitatea fotografică pe care o desfășor de 10 ani.”

Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru fotografie? Detaliază primele interacțiuni în acest sens și percepția ta față de fotografie în acele momente.

„Pasiunea pentru fotografie am descoperit-o prin 2012, atunci când am pus mâna pe un Konica Minolta DiMAGE Z10, continuând ulterior cu un Canon PowerShot A1100IS (acesta fiind primul aparat achiziționat de mine). Pot spune că tranziția către această latură artistică am facut-o relativ ușor.

- Publicitate -

Citește și: Povestea Mădălinei Andronache, omul care s-a luptat cu cancerul: “Eram doar o umbră și îmi iroseam zilele. Nu știam să mă bucur, să trăiesc.”

În liceu și facultate eram pasionat de poezie, scriam și participam la un cenaclu. Fotografia e același lucru, doar că în loc de gânduri, folosești culori și în loc de cuvinte, te joci cu momentele, cu unghiurile, cu natura. Dacă mă gândesc bine, pot spune că emoțiile redate prin fotografie pot fi chiar mai reale și intense.”

Care sunt cele mai importante proiecte fotografice pe care le-ai realizat și care promovează orașul Ploiești.

„În Ploiești am devenit cunoscut în urma unor albume foto care s-au viralizat, albume ce totodată poartă numele proiectelor de care m-am ocupat de-a lungul timpului: «Ploieștiul la fel, dar altfel…», «O iarna ca-n Ploiești», «Dacă Ploieștiul s-ar putea picta» sau «Ploieștiul de la poalele munților».

- Publicitate -

Munca mea s-a concentrat în jurul acestui oraș, întrucât am trăit o mare parte din viață aici și, cu bune sau rele, consider că trebuie respectat și prețuit așa cum este.

Mi-am dorit mult ca ploieștenii să poată vedea și partea lui frumoasă, astfel că, de-a lungului timpului, l-am surprins în cele mai faine momente: văzut de la ultimul etaj al celor mai înalte clădiri, văzut din avion, văzut de pe linia de tramvai, ori linia de cale ferată, la răsărit sau apus, pe ploaie, pe ninsoare, pe ceață, îmbrăcat în culorile toamnei, sub lună plină, luminat de sărbători sau cu munții pe fundal.

Citește și: Povestea versurilor adolescentine din Breaza, cu Anda Necula: “Am început să scriu pentru a scăpa de sentimentele negative”

În ultimii 2 ani am pus la punct inclusiv câteva clipuri de prezentare a orașului, postate pe Youtube: «Ploiești.EX ANIMA» și «Ploiești.AD MONTES». Notă explicativă: ex anima = din inimă; ad montes = către munți).

Sunt tare mândru de clipuri, întrucât au fost destul de complicat de realizat, folosind tehnici precum timelapse sau transformarea unor imagini panoramice în elemente video.”

- Publicitate -

Povestește despre munca din spatele cele mai dificile fotografii pe care ai realizat-o până acum și ce anume semnifică aceasta pentru tine.

E complicat să aleg cea mai dificilă fotografie pe care am realizat-o până acum. Nu mi-am creat încă un top. Au fost momente în care, la 6 dimineața și -15 grade afară, îmi înghețau degetele pe aparat așteptând primele raze pe una dintre cele mai înalte clădiri din Ploiești.

Momente în care intram singur în cartiere rău famate doar pentru a surprinde un graffiti care-mi plăcea.

Momente în care așteptam sub un concert de tunete doar să apară acea secundă, acel fulger care să umple cadrul. Însă, poate cele mai dificile fotografii pe care le-am realizat au fost cele wildlife – e dificil să interacționezi cu natura. Necesită foarte multă răbdare, calm și respect – nu e pentru oricine.

- Publicitate -

Cum arată, din punctul tău de vedere, profilul fotografului ideal?

„Nu există fotograf ideal, precum nu exista om ideal. Cel puțin, depinde și perspectiva din care vorbim. Consider că, mai presus de toate, un fotograf trebuie să fie întotdeauna el însuși – ca orice om de altfel: natural, respectuos cu mediul, perseverent, dornic să învețe câte ceva nou și să iubească ceea ce face.

Ca fotograf, nu trebuie să fii perfect, ci perfecționist – să fii capabil de autocritică, să îți recunoști greșelile și să-ți mai facă și plăcere sa le repari.”

Care este marea diferență dintre o poză și o fotografie?

„Conform dicționarului, cele două ar fi sinonime – cel puțin ar trebui să reprezinte același lucru. Cu toate acestea, fotografia înseamnă muncă, experiență, dedicare și pasiune.

Cred că elementul principal care le deosebește este emoția și privitorul poate face diferența: poza rămâne poză, emoția rămâne emoție.”

Care este cea mai mare frică a unui fotograf?

„Nu mă pot pronunța care este cea mai mare frică/temere a fotografilor în general, toți suntem construiți diferit. Consider că frica nu este deloc ceva pozitiv, mergând pe principiul: ce gândești, aia atragi. Încerc să mă poziționez contrar acestui sentiment.

Citește și: Interviu cu Mihaela Brîndușa, profesor Colegiul Economic “Virgil Madgearu” Ploiești: “Este nevoie de mentalitate deschisă şi de transparență”

Cu siguranță, pot exista felurite griji pe care unii sau alții le experimentăm de-a lungul timpului. Unul dintre ele poate fi acela ca, după o perioadă, munca ta să se piardă în neant, să nu mai reprezintă nimic pentru nimeni, ori să nu fie apreciată pe măsura efortului depus.

Altele pot fi superficiale, precum uitarea unui card de memorie sau a unei baterii atunci când ai un eveniment foto programat.

Da, mi s-a întâmplat asta. Trebuia să ajung pe o clădire unde așteptam de multă vreme accesul. Urma să surprind un apus peste oraș. Odată ajuns acolo, am constatat că lăsasem acasă cardurile, însă, din fericire, le-am înlocuit cu niște carduri cu muzică găsite prin mașină.”

Recomandă 3 locuri din Ploiești pe care toți amatorii de fotografie merită să le fotografieze.

„Putem începe lejer cu un sejur pe faleza pârâului Dâmbu, apoi să continuăm, la pas, către fabrica de norișori dinspre Teleajen. Glumesc, evident!

Pentru începătorii în ale fotografiei, le recomand Parcul Tineretului, lângă Sala Sporturilor sau Parcul Regele Mihai I, cum este denumit acum. Aleile, în special toamna, reflexiile lacului, Turnul Parașutiștilor – sunt elemente mereu interesante de surprins.

Citește și: Ploieșteanca Aytana Anghel, elevă a C.N. Mihai Viteazul, bursieră la Oxford și director general al revistei Daily Dose of Millennial

O altă zonă interesantă este traseul tramvaiului 101, pe Str. Ștefan cel Mare. Se pot surprinde cadre faine cu Biserica Evanghelică Luterană, în funcție de poziție. E o zonă cu aromă de vechi. Trebuie doar evitat traficul.

O ultimă recomandare ar fi să explorați Gările Ploieștiului – fotografic vorbind – în special Gara de Nord, fiind cea mai curată și bine întreținută, din punctul meu de vedere. Cu aparatul la purtător, veți găsi, cu siguranță, elemente pe care nu le-ați observat pana acum.”

Un secret pe care orice fotograf la început de drum merită să îl știe?

Niciodată, dar NICIODATĂ, nu contează ce aparat folosești pentru a fotografia. Ceea ce contează ești doar TU, pasiunea ta, momentul și emoția. Nu lăsa criticile să te demoralizeze, indiferent cum vin. Transformă-le în ceva pozitiv!

Cel mai bun punct de stație în care te-ai aflat în viața asta?

„Cel mai bun punct de stație cred că ar fi de fapt cele mai bune puncte de stație.
Nu e străină preferința mea de a fotografia de la înălțime – de pe clădirile cele mai înalte, deși mă simt confortabil, cu aparatul, la nivelul asfaltului.

Din punctul meu de vedere, a fi undeva la înălțime, e singurul mod în care te poți plimba prin tot orașul, în cel mai scurt timp posibil. Poți merge dintr-un loc în altul fără să te deplasezi, poți privi lumea și uneori chiar să te regăsești, fiindcă în cea mai mare parte a timpului, atunci când nu ești acolo sus, faci parte din ea.”

Ce proiecte pregătești pentru prahoveni și nu numai, în următoarea perioadă?

„Momentan lucrez la un alt proiect care sper să fie la fel de bine primit de public precum precedentele: «Geografia Ploieștiului – De La Ultimul Etaj», un montaj video care va prezenta cartierele orașului, văzute de sus, și care va avea și caracter informativ.”

La final, lasă un mesaj pentru cititorii ziarului Observatorul Prahovean.

„Prețuiți-vă familia și prietenii, prețuiți orașul în care locuiți și tara-n care v-ați născut! Asta este ceea ce ne definește, asta este ceea ce avem. Și, mai presus de toate, respectați-vă pe voi înșivă, respectându-i pe ceilalți! Restul va fi simplu.”

Citește și: Ploieșteanca Ana Antonia Tudose, studentă la Conservatorul Regal din Bruxelles: “Muzica clasică e felul în care ne vorbește Dumnezeu”

Sondaj Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Viața la bloc în Ploiești. Cum își poate pierde funcția președintele asociației de proprietari

Viața la bloc nu este simplă. În cadrul asociațiilor de proprietari apar inclusiv dispute, nu doar între locatari, ci și între proprietarii de apartamente...

După ce au făcut frigul în sălile de clasă, de mâine, elevii de la Colegiul Tehnic „Toma Socolescu” vor avea căldură

Cei peste 1000 de elevi de la Colegiul Tehnic „Toma Socolescu” din Ploiești vor avea de mâine, 17 noiembrie, căldură în sălile de clasă....
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Unde se vede LIVE Gala Comunității Prahovene 2023

Astăzi, 24 noiembrie, de la ora 18:00, la Ramatuelle va avea loc a treia ediție a Galei Comunității Prahovene. Evenimentul de recunoaștere și de...

Restricții de trafic, vineri, în zona Stadionului Ilie Oană din Ploiești

Primăria Ploiești a anunțat noi restricții de trafic, vineri, în zona stadionului “Ilie Oană” din Ploiești. Măsura a fost dispusă având în vedere că...

Poșta Română este ținta unei campanii de fraudă. Românii primesc SMS-uri în care le sunt solicitate date personale și bancare

Poșta Română atrage atenția asupra unui nou val de acțiuni de phishing în care este folosit numele companiei, prin intermediul SMS-urilor trimise de infractorii...

Cine a fost regretata artistă Rona Hartner

Actrița Rona Hartner a murit joi, la vârsta de 50 de ani. Ea a fost diagnosticată cu cancer la plămâni și creier. Într-un interviu acordat...

Stomatologul ploieștean Edi Limboșeanu a brevetat o invenție care poate salva vieți în caz de dezastre naturale

Astrofobia se traduce prin frica imensă de seisme. Dacă mâine, în România s-ar produce un cutremur major, el ar avea un impact dezastruos, dat...
Emisiuni
- Publicitate -

Femeie lovită pe o trecerea de pietoni din Ploiești de un șofer în vârstă de 77 de ani

Un bărbat în vârstă de 77 de ani a provocat un accident rutier în Ploiești joi seară, pe strada Malu Roșu, în urma căruia...

Scandal între șoferi în centrul Ploieștiului. Un Ford Mustang a fost avariat [VIDEO]

Un accident rutier ușor care a avut loc joi după amiază în zona centrală a Ploieștiului s-a terminat cu un scandal în toată regula...

Afaceri ilegale cu deșeuri în Prahova. Tone de gunoi netratat, îngropate pe raza comunei Târgșoru Vechi. 12 persoane au fost reținute

12 persoane au fost reținute într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești în care sunt cercetate afaceri ilegale, în urma cărora...

Fetiță de 10 ani lovită de mașină în Boldești Scăeni [VIDEO]

Un accident rutier soldat cu rănirea unei fetițe de doar 10 ani s-a produs joi în jurul orei 17.45 pe strada Bucovului din Boldești...

Valentin Țicu ar putea reveni pe teren la meciul cu FC Botoșani

Valentin Țicu (23 de ani), fundașul stânga de la Petrolul, a rămas doar cu 8 etape de suspendare după ce l-a accidentat pe Dragoș...
Emisiuni
- Publicitate -