- Publicitate -

Ploieșteanca Aytana Anghel, elevă a C.N. Mihai Viteazul, bursieră la Oxford și director general al revistei Daily Dose of Millennial

Aytana Anghel are 16 ani, este în clasa a XI-a în cadrul Colegiului Național “Mihai Viteazul” din Ploiești, profil filologie-bilingv și își dorește să studieze facultatea de drept în Anglia. Anul trecut a participat la un concurs internațional de eseuri în urma căruia a primit o bursă la Universitatea Oxford.

Tema abordată a fost “Sclavagismul modern”, temă care o va trimite vara această într-un program de vară la Universitatea Oxford. În timpul liber este directorul general al revistei “Daily Dose of Millennial”.

Aytana, prezintă-te în câteva cuvinte.

“Numele meu este Aytana Anghel, sunt elevă în clasa a 11-a în cadrul Colegiului Național “Mihai Viteazul” Ploiești, profilul filologie-bilingv. Am ales acest profil deoarece sunt pasionată de domeniul umanist, de la drept și istorie până la limbi străine.

Citește și: Interviu cu Ioana Avram, fosta voluntară de la ISU Prahova, ”concediată” după un clip pe tik-tok: ”Am fost dezamăgită” LIVE VIDEO

Iubesc creativitatea pe care o încurajează aceste materii, dar apreciez în egală măsură și gândirea critică regăsită în materiile profilului real. Sunt atât de implicată în activități precum dezbaterile academice, deoarece reușesc să îmbine perfect creativitatea unui discurs cu structura și logica argumentelor.”

Cum ai descoperit pasiunea pentru drept? Povestește despre o primă experiență în acest sens.

“Dreptul pentru mine a fost o revelație. Pot spune că mă pasionează deoarece necesită cunoștințe din aproape toate domeniile posibile.

Când eram mică, îmi doream în egală măsură să fiu actriță, datorită iubirii pentru oratorie, dar și om de știință, vis pe care îl atribui procesului riguros de documentare necesar meseriei.

Momentul în care am început să înțeleg cu adevărat dreptul, m-a fascinat această combinație care părea aproape inimaginabilă. În retrospectivă, porecla dreptului de “cea mai reală dintre științele umane” descrie perfect sentimentele mele legate de acest domeniu.”

În câteva cuvinte, cum i-ai explica unui tânăr că funcționează dreptatea?

“Dreptatea e ca o sabie cu două tăișuri, părerea mea. Când te gândești la dreptate te gândești automat la apărarea drepturilor, la instituțiile care promovează și asigură acest lucru. O lume dreaptă este sinonimă pentru mulți cu o lume perfectă, o utopie.

Însă, dacă o privim dintr-o perspectivă mai sobră, în minte ne vin nedreptățile comise în societatea noastră și corupția regăsită în instituțiile care ar trebui să o eradicheze. Indiferent de perspectiva fiecăruia, aceste aspecte nu pot exista unul fără celălalt.

Dreptatea nu ar putea fi adusă dacă nu au fost comise nedreptăți, iar acestea la rândul lor nu ar primi acest nume dacă nu ar fi raportate la legile ce compun acest concept de dreptate.”

Anul trecut ai participat la un concurs internațional de eseuri și ai câștigat o bursă în acest sens. Povestește despre această experiență. Când se întâmplă, ce crezi că vei învăța și cum te va ajuta pe mai departe.

“Concursul mi-a stârnit curiozitatea, bineînțeles, datorită oportunității de a câștiga o bursă pentru un program de vară la Universitatea Oxford. Procesul de redactare a eseului a fost unul atât interesant, cât și complicat: am avut ocazia de a mă documenta riguros pe tema aleasă, aceea a sclavagismului modern și am preluat multe informații noi.

Citește și: Rania Derweesh, activista din Ploiești care calcă pe urmele celebrei Greta Thunberg, va pleca la studii în străinătate

Însă a fost dificil să mă obișnuiesc cu “Oxford referencing style”, adică să menționez în detaliu sursele eseului, într-un mod academic. Experiența mi-a adus multe câștiguri, printre care și o bursă parțială la programul respectiv, care îmi va îmbogăți cu siguranță cunoștințele din domeniul juridic.”

Pentru că “Sclavagismul modern” este o temă mai mult decât actuală pentru societatea în care trăim, te rog, rezumă-te la 2-3 paragrafe pentru a ne oferi un sumar al ideii prezentate în eseul câștigător.

“Ca un exemplu al sclavagismului modern, eu am ales să scriu despre un concept numit “debt bondage”, sau sclavia prin datorii. Acest tip de sclavie este cel mai răspândit la momentul actual, și se concentrează pe manipularea persoanelor aflate într-o situație economică precară.

Precum indică și denumirea, acest fenomen are loc atunci când o persoană copleșită de datorii intră, din proprie inițiativă, într-un contract prin care va munci pentru a le plăti.

Totuși, oamenii care fac acest lucru se vor regăsi în condiții deplorabile în care vor fi exploatați și din care mai mult ca sigur nu vor ieși niciodată, promisiunea de achitare a datoriilor fiind pur și simplu o tehnică de manipulare.

Acești oameni, din cauza muncii fizice extrem de dure în condiții extreme, vor muri adesea în captivitate, lăsând datoria copiilor lor, care la rândul lor vor fi forțați să intre în acest cerc vicios.”

Ești directorul general al proiectului “Revista Daily Dose of Millennial”. Spune-ne cum a luat acest proiect naștere, cine sunt oamenii din spatele revistei și care este misiunea acesteia.

“Daily Dose of Millennial a luat naștere din dorința de a educa tinerii în domenii neglijate adesea de sistemul actual de învățământ, prin intermediul articolelor de istorie critică, politică, economie sau filosofie.

Citește și: Se face dreptate! Proprietarii de trotinete electrice vor fi obligați să își facă asigurări

Revista unește o echipă de peste 40 de adolescenți din toată țara, cu aceleași idealuri despre educație și rolul acesteia în dezvoltarea noilor generații. Revista a lansat de curând un număr fizic. Va putea fi achiziționată din librăria Cărturești din Ploiești. Sperăm că va face informațiile aduse de noi cât mai accesibile!”

Există dreptate în lume? Dar în România?

“În opinia mea, dreptatea este un concept relativ, depinde de fiecare persoană și de experiențele acesteia. O persoană privilegiată, care s-a bucurat mereu de o viață în care drepturile sale au fost protejate va avea o părere pozitivă, deoarece pentru acea persoană dreptatea există cu adevărat.

Pe de altă parte, o persoană asupra căreia s-au comis nedreptăți nu va putea spune același lucru. În România, la fel ca în toată lumea, dreptatea este o scară a relativității. Nu cred că există o țară care să fie cu adevărat dreaptă sau una care să fie total coruptă.”

Din punctul tău de vedere, de ce crezi că oamenii încalcă regulile, chiar dacă știu că ar putea suferi anumite consecințe?

“Fiecare om gândește într-un mod diferit. Ceea ce este corect din punct de vedere moral pentru o persoană poate fi văzut ca fiind greșit pentru alta.

Depinde și de problemă, dacă o persoană întâmpină o greutate insurmontabilă, poate raționaliza comiterea unei infracțiuni din punctul său de vedere minoră pentru remedierea acesteia.”

Cât de pregătiți sunt tinerii din ziua de astăzi pentru a conduce lumea?

“Din punct de vedere al teoriei, nu cred ca a mai existat o generație cu un acces atât de mare la informație și la cunoștințe ca noi, cei din “era internetului”. Problema este la practică. Nu contează dacă ai informația, trebuie să fii capabil să o utilizezi.

Citește și: Romeo Zaharia s-a calificat în semifinalele Eurovision 2022: “Nu-l percep pe Cezar Ouatu ca pe un rival, ci ca un prieten”

Școala ne învață multe lucruri utile, recunosc, dar sunt și unele care nu sunt abordate deloc în programa școlară. Foarte puțini adolescenți știu ce înseamnă să plătești taxe, de exemplu, sau să cumperi o casă, ceea ce mi se pare extrem de trist pentru societatea contemporană.”

Definește libertatea din perspectiva ta.

“Libertatea este pur și simplu capabilitatea de a lua orice decizie dorești, atât timp cât decizia respectivă nu îngrădește libertatea celorlalți. Cu alte cuvinte, poți face ce vrei în curtea ta, dar dacă dai peste gardul vecinului, această acțiune va avea consecințe.”

Care este cel mai mare vis al tău?

“În acest moment, visul meu cel mai mare este să reușesc să intru la o facultate de drept în Anglia, întrucât mă pasionează sistemul de drept de acolo, numit “common law”. Procesul este unul extrem de competitiv, iar finalizarea cu succes a acestuia este principala mea preocupare în perioada actuală.”

Aytana, la finalul acestui interviu, lasă un mesaj pentru cititorii ziarului Observatorul Prahovean.

“Mesajul meu pentru cititori este unul destul de comun, însă eficient: Nu lăsa pe mâine ce poți face azi! Nu visa la ceea ce vei face, implică-te acum și fii tu schimbarea pe care o aștepți!”

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

Șeful Oficiului Concurenței „Nu se vor ieftini electricitatea, gazele şi carburanţii în următoarele luni”

Bogdan Chirițoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei susține că nu se așteaptă ca prețul pe bursă al gazelor naturale, al electricităţii sau al carburanţilor și că...

Deși are handicap grav, un elev al Școlii Speciale numărul 1 din Ploiești nu are dreptul să primească bursă

Ploieșteanul de 17 ani, elev la Școala Specială numărul 1 din Ploiești, diagnosticat cu tulburare de spectru autist, nu va primi bursă socială medicală....
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Avarie la rețeaua de apă a municipiului Câmpina. Explicația Hidro Prahova

Municipiul Câmpina, al doilea ca mărime din județul Prahova, a rămas, joi seară, fără apă potabilă. Societatea care administrează sistemul de alimentare cu apă...

Minor de 16 ani, din Breaza, dispărut dintr-un centru de plasament. L-ați văzut? Sunați la 112

Un minor în vârstă de 16 ani din Centrul de Plasament Breaza a dispărut, joi seară, din incinta adăpostului. Potrivit IJP Prahova, lipsa acestuia...

Cezar, „The voice”, alături de copiii talentați care provin din medii defavorizate. „Nu vând iluzii! Dacă un copil are potențial, îi sunt alături, dar...

Este unul dintre primii 5 contratenori ai lumii și singurul din România. Vocea sa inconfundabilă impresionează. Artistul ploieștean, Cezar „The voice” Ouatu a avut...

Ce obligații vor avea polițiștii, jandarmii și armata pentru combaterea pestei porcine africane. Câți bani se vor acorda pentru reducerea efectivelor de mistreți –...

Un proiect de hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere, prevede noi obligații pentru polițiști, jandarmi și armată când vine vorba despre măsurile de control...

Prefectura Prahova cere mobilizarea primarilor în contextul codului galben de ninsori, vânt și polei

Prefectul județului Prahova, Virgiliu Daniel Nanu, a solicitat, joi, mobilizare în contextul fenomenelor meteorologice periculoase anunțate de meteorologi. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a...
Parteneri
MindArchitect
- Publicitate -