Dacă un copil este victima unui accident, dacă face febră, dacă se află într-o situație în care starea de sănătate i se degradează etc, conform legii, singura unitate spitalicească din Prahova unde poate primi ajutor medical este Spitalul de Pediatrie Ploiești. Copii sunt toate cele aproximativ 250.000 de suflete din Prahova cu vârste între 0 și 18 ani.
Ei bine, de pe 10 martie există suspiciunea unei infecții nosocomiale grave, cu bacteria Pseudomonas aeruginosa (Pioceanic), și nici până astăzi nu am fost informați oficial, de autorități, despre acest lucru.
Din start e de subliniat că infecțiile nosocomiale pot apărea oricând, în orice spital, și nu neapărat din cauze care țin de un management defectuos sau o igienă precară. Odată apărută suspiciunea, sunt protocoale, proceduri, care se aplică pentru limitarea efectelor acestora.
Avem toate motivele să credem că același lucru s-a întâmplat și la Pediatria din Ploiești. Mai ales pentru părinții care au copii internați acolo, tot de subliniat este că nu avem niciun motiv să credem că spitalul nu ia în serios suspiciunea infestării.
Din momentul apariției suspiciunii de infestare, printre cele mai vizibile măsuri luate de conducerea spitalului au fost acelea că nu se mai consumă apă din rețeaua proprie și au început diferite acțiuni de igienizare.
De aici începe partea tragică, mizerabilă, a situației. Din momentul în care au fost alertate de conducerea spitalului, autoritățile sanitare au pus batista pe țambal. Adică nu au scos un sunet despre posibila infecție nosocomială.
În ceea ce privește informarea pacienților – în cazul de față a părinților copiilor care ajung la spital – atitudinea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Prahova este nu doar inumană și neprofesionistă, ci ilegală, spun eu. Poate cinneva, cândva, va analiza acest lucru.
Să știi că un copil cu o plagă deschisă va fi adus la un spital de unde poate pleca acasă cu o infecție care îl poate mutila pe viață și să nu informezi părinții despre asta, să nu le oferi opțiuni de tratare în alte spitale, nu este doar lipsă de profesionalism, este cinism dus la extremă.
Să ai cea mai mică bănuială că un copil care vine la spital pentru un control de rutină poate pleca acasă cu infectat cu o bacterie care îi pune viața în pericol și să nu informezi părinții despre asta, nu este doar cinism dus la extremă, este complicitate.
Nu am cuvinte prin care să cataloghez decizia DSP Prahova de a nu informa părinții despre posibilele riscuri ale infectării copiilor lor. Nu cred că există cuvinte cu care să asociezi această inacțiune inumană.
Pot să spun însă, cu tristețe, că era perfect anticipabilă. Nu poți avea alt rezultat atunci când îl pui prin transfer șef al instituției care se ocupă de sănătatea prahovenilor pe fostul șef al Poliției Locale Ploiești, Cătălin Albu.
Adică unul care are tot atâtea competențe în sistemul sanitar, câte are și cerșetorul de la colțul străzii, diferența fiind aceea că unul cerșește bani, altul primește funcții.
Citește și: Ce salarii încasează Simona Albu, city-managerul Ploieștiului și Cătălin Albu, șeful Poliției Locale Ploiești, nașii primarului Volosevici
Numele este relevant, la fel ca și menționarea funcției anterioare – de șef al poliției locale Ploiești, pe care a obținut-o tot fentând legea – pentru că domnul Albu este soțul doamnei Albu.
De vreo două luni, Simona Albu a fost pusă și ea șefă printr-un simulacru de concurs, peste una dintre cele mai dificile dar apetisante financiar instituții din Prahova: Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).
Asta după ce după ce, tot fără concurs, la fel ca soțul, fusese pusă de către fostul primar Andrei Volosevici șefă (city manager) a primăriei Ploiești.
Și numele lui Volosevici este relevant de menționat în acest context, pentru că el este finul celor doi și tot el este cel care a insistat pentru ca nașa, Simona, să fie pusă șefă și la PSD Ploiești, în momentul în care s-a transferat acolo de la PNL.
Pentru că doamna Simona Albu nu a dat ”concursul” de șef la DGASPC în condiții de egalitate cu orice muritor. Domnia sa a participat la concurs din foarte importanta funcție de secretar general PSD Ploiești, funcție la care a renunțat doar după ce a avut certitudinea obținerii funcție de director.
Tu ce stare ai când citești aceste rânduri? Cum te simți în raport cu PSD, PNL etc?
Este bine să știți
Ce simptome prezintă o persoană infectată cu Pseudomonas aeruginosa?
Simptomele specifice depind de locul în care apare infecția cu bacilul piocianic. Infecțiile cu Pseudomonas aeruginosa pot fi foarte agresive, în special cele la nivelul plămânilor sau al sângelui.
Infecția sângelui
O infecție bacteriană a sângelui se numește bacteriemie și este una dintre cele mai severe infecții cauzate de Pseudomonas aeruginosa. Simptomele persoanei afectate pot include febră, frisoane, oboseală, dureri musculare și articulare. Bacteriemia poate duce, de asemenea, la tensiune arterială foarte scăzută, cunoscută sub numele de șoc hemodinamic, care poate duce la insuficiența organelor (inimă, rinichi, ficat).
Infecția plămânilor
Infecția plămânilor se numește pneumonie, iar persoana afectată se confruntă cu frisoane, febră, tuse cu sau fără producție de spută și respirație îngreunată.
Infecția pielii
Când bacteria Pseudomonas aeruginosa infectează pielea, rezultatul este de obicei foliculita, care vine cu simptome precum o roșeață a pielii, formarea unor abcese în piele și a unor leziuni cutanate.
Infecția urechii
Bacilul piocianic poate cauza uneori infecție a canalului auditiv extern și poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de „urechea înotătorului”. Simptomele pot include o umflătură, durere de ureche, mâncărime și secreții în interiorul urechii, precum și dificultăți de auz.
Infecția oculară
Simptomele unei infecții oculare cauzate de Pseudomonas aeruginosa pot include inflamaţie cu puroi, durere, roşeaţă și tulburări de vedere.
Sursa: www.doc.ro