De două zile, pacienții, aparținătorii și personalul Spitalului de Pediatrie din Ploiești beau exclusiv apă plată în urma unei analize care a pus pe jar conducerea și autoritățile, însă acestea din urmă (Primăria Ploiești, DSP, Prefectura Prahova) au păstrat secretă această problemă. Cum s-a ajuns aici?
UPDATE Bacil pioceanic în apa de la Pediatrie Ploiești. Măsurile luate
Pe 10 martie, DSP Prahova a transmis la Apa Nova o adresă prin care semnalează prezența bacteriei Pseudomonas aeruginosa cunoscută drept „bacilul piocianic” în rețeaua de apă a spitalului, în urma unui apel telefonic primit de la operator.
În aceeași zi, Apa Nova recoltează probe, iar conducerea spitalului a dispus interzicerea consumului de apă de la robinet.
”Au venit cei de la DSP și Apa Nova au luat probe de apă din mai multe surse de distribuție. Așteptăm rezultatele analizelor de laborator. De asemenea, am contactat firma care se ocupă periodic de întreținerea sistemului de alimentare cu apă să igienizeze rețeaua proprie. Am pus la dispoziția personalului, pacienților și aparținătorilor apă plată și din sursa pusă la dispoziție de Apa Nova” a declarat managerul spitalului, medicul Anca Miu.
Aceasta a declarat că cel mai probabil este vorba de o alarmă falsă pentru că probele inițiale ar fi fost prelevate de la o chiuvetă nefolosită dintr-un sector al spitalului funcțional în perioada pandemiei de covid.
De altfel, în adresa Apa Nova, susține medicul Miu, se arată că problema se poate datora unei prelevări viciate sau mediului viciat din zona de recoltare și că, până ieri nu s-au dezvoltat colonii.
Totuși, până la rezultatele de laborator ale noilor probe de apă, prelevate pe 11 martie, consumul de la robinet rămâne interzis.
Autoritățile nu au spus nimic!
Observatorul Prahovean a aflat de această problemă după ce un cititor ne-a trimis o captură de pe grupul de Facebook Polițeanu Primarul Ploieștenilor! Nici Primăria Ploiești, administratorul spitalului, nici DSP Prahova nu au transmis oficial o informare, deși vorbim de o problemă majoră privind siguranța pacienților, aparținătorilor și personalului spitalului de pediatrie. De această situație știa și Prefectura Prahova, care, la rândul ei, a tăcut.
UPDATE Primarul Polițeanu a transmis redacției noastre că ”aproape sigur că a fost alarmă falsă. Potrivit noilor măsurători sunt în regulă”.
Reacția companiei Apa Nova Ploiești
„Pe 10 martie 2025, a fost semnalată potențiala prezență a bacteriei Pseudomonas aeruginosa în rețeaua INTERIOARĂ de apă a Spitalului de Pediatrie din Ploiești.
În urma acestei constatări, echipa Apa Nova a demarat verificările necesare și a recoltat probe din mai multe puncte, inclusiv de la branșamentul care deservește spitalul, precum și din zonele din amonte și aval de acesta, repetând operațiunea pe 11 martie.
Analizele efectuate până acum nu au indicat prezența bacteriei în apa din sistemul public de alimentare cu apă. Rezultatele finale ale rapoartelor de analiză (atât pentru rețeaua interioară a spitalului, cât și cele din rețeaua publică) vor fi disponibile pe 13 martie, fiind necesar un interval de 72 de ore de la recoltarea acestora.
Toate analizele de laborator efectuate în zona de distribuție care alimentează și Spitalul de Pediatrie, realizate până în data de 12 martie 2025, confirmă potabilitatea apei furnizate prin sistemul public de alimentare. Totodată, menționăm că indicatorul „pseudomonas aeroginosa”/”pioceanic” nu este specific pentru apa potabilă.
Pentru a preveni orice risc, Apa Nova a pus la dispoziția Spitalului de Pediatrie, încă din 10 martie, o cisternă mobilă cu apă potabilă și a recomandat luarea de măsuri pentru intrarea în conformitate în ceea ce privește întreținerea rețelei interioare a instituției.
Deși responsabilitatea operatorului asupra calității apei se oprește la limita branșamentului, compania colaborează cu Spitalul de Pediatrie din Ploiești și cu DSP Ploiești pentru ca apa furnizată pacienților să fie conformă. Vom reveni cu informații suplimentare imediat ce rezultatele finale ale analizelor de laborator vor fi disponibile.”
Cum se manifestă Infecția cu Pseudomonas
Potrivit unui articol postat pe doc.ro de Dr. Claudia Marin , Medic Primar Medicina de Familie, Medic Specialist Gastroenterologie, o persoană infectată cu Pseudomonas aeruginosa prezintă simptomele specifice, în fuincție de locul în care apare infecția cu bacilul piocianic.
Infecțiile cu Pseudomonas aeruginosa pot fi foarte agresive, în special cele la nivelul plămânilor sau al sângelui.
Infecția sângelui
O infecție bacteriană a sângelui se numește bacteriemie și este una dintre cele mai severe infecții cauzate de Pseudomonas aeruginosa. Simptomele persoanei afectate pot include febră, frisoane, oboseală, dureri musculare și articulare. Bacteriemia poate duce, de asemenea, la tensiune arterială foarte scăzută, cunoscută sub numele de șoc hemodinamic, care poate duce la insuficiența organelor (inimă, rinichi, ficat).
Infecția plămânilor
Infecția plămânilor se numește pneumonie, iar persoana afectată se confruntă cu frisoane, febră, tuse cu sau fără producție de spută și respirație îngreunată.
Infecția pielii
Când bacteria Pseudomonas aeruginosa infectează pielea, rezultatul este de obicei foliculita, care vine cu simptome precum o roșeață a pielii, formarea unor abcese în piele și a unor leziuni cutanate.
Infecția urechii
Bacilul piocianic poate cauza uneori infecție a canalului auditiv extern și poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de „urechea înotătorului”. Simptomele pot include o umflătură, durere de ureche, mâncărime și secreții în interiorul urechii, precum și dificultăți de auz.
Infecția oculară
Simptomele unei infecții oculare cauzate de Pseudomonas aeruginosa pot include inflamaţie cu puroi, durere, roşeaţă și tulburări de vedere.
Infecțiile cu Pseudomonas sunt tratate cu antibiotice, însă multe dintre cazuri devin tot mai dificil de tratat, deoarece aceste bacterii au dezvoltat o capacitate de adaptare și au devenit rezistente la antibiotice