Mărturia cutremurătoare a unui prahovean rănit în tragedia de la Colectiv: ”Pe mine scrie durere! Aș vrea un copil, dar cum îl voi putea mângâia cu mâinile astea?” – FOTO

0

”Pe mine scrie durere!” spune, la cinci ani și jumătate de la tragedia din Colectiv, unul dintre supraviețuitori, câmpineanul Silviu Ciocanelli.

Își vede propriile cicatrici ca pe niște ”bombe cu ceas”

Silviu este tânărul, azi în vârstă de 26 de ani, căruia focul nu i-a mistuit doar trupul, ci și sufletul… Care practic, nu suportă canicula din motive lesne de înțeles. Colectiv a fost tragedia care a îndoliat o țară și care niciodată nu trebuie uitată. O tragedie în urma căreia 65 de tineri au murit și ale sute, condamnați la suferință pe viață, încearcă să își vindece cicatricile și să trăiască demn.

”Aș vrea un copil, dar cum îl voi putea mângâia cu mâinile astea?”

Supraviețuitor al acelui infern, Silviu pare azi un alt om. Deși trauma e în continuare acolo și, probabil, nu va dispărea niciodată. Iubește muzica rock, așa cum a făcut-o mereu, și cântă la chitară. O oră de cântat îi provoacă dureri la degete, iar pielea se umflă și crapă. Ar vrea să aibă o familie, un copil, dar, oare, cum îl va mângâia?! Ce îi va povesti, pe la 5, 6 ani, despre drama tatălui său. Aproape că are lacrimi în ochi. Își revine repede și îmi zice că nu mai caută vinovați și nu mai vrea răspunsuri. A uitat demult întrebările…Sau, cel puțin, prin ședințe de terapie, asta vrea să facă.

”Am plâns, am urlat, am simțit furie, durere și neputință”

Avea puțin peste 20 de ani când a trăit infernul din clubul Colectiv. A supraviețuit, însă viața lui nu a mai fost și nu va mai fi niciodată la fel. A suferit arsuri grave la nivelul capului, umerilor și mâinilor. Și, cu toate astea, nu a lăsat nicio secundă chitara… A petrecut mai bine de un an și jumătate prin spitale. În România, Belgia și Olanda. Două luni a fost în comă, iar când și-a revenit, a scris… A simțit o nevoie acută să își exteriorizeze trăirile. ,, Am plâns, am urlat, am simțit frică, frustrare și furie laolaltă. Volumul ,,Scrum,, a fost felul meu de a îmi striga neputința și durerea.

,,Încercăm să ne vindecăm rănile, dar încă nu avem odihnă, până nu vom vedea zilele, când se va face dreptate deplină! Acele flăcări vor arde mereu în al nostru gând, la fel cum amintirea lor, arde viu în fiecare rând…,, scria Silviu în poezia ,, Nu uitați de noi!,,

,,Familia Jeff,, e azi familia supraviețuitorului din Colectiv

Am stat de vorbă cu el preț de aproape două ore. Am regăsit, în spatele cuvintelor, un om volubil, dar extrem de fragil.  Îmi spune că e student la Universitatea din București, pasionat fiind de publicitate, că lucrează part time pe parte de creație la un magazin de muzică din Capitală, că și-a făcut un band, ,,Familia Jeff,,, și că are multe proiecte muzicale ( online acum)  în care este angrenat. Unul dintre ele, chiar pe 9 mai, (M)uzina Unveiled. Tot ce cântă alături de trupa sa e inspirat din gânduri și experiențe personale, care sunt amestecate cu umor nebun și energie. (sursa Facebook) Nu poate trăi din muzică și ar vrea să facă o carieră în publicitate. Îi va fi greu, spune, mai ales că are certificat de handicap din cauza arsurilor suferite pe 30% din suprafața corpului.,, E dificil. În procent de 80% sunt incapabil să desfășor o muncă fizică,,.  Iar propriile cicatrici și le vede ca pe niște ,,bombe cu ceas,,.

A trecut și prin infecția cu Covid -19

Experiența Colectiv l-a mutilat pe viață, însă, spuse Silviu Ciocanelli, nu s-a dat și nu se va da bătut. Crede că totul i-a fost dat ca o lecție din care să învețe cum să meargă mai departe. La fel cum, tot ca pe o lecție a luat și moartea tatălui său, la trei ani după incendiu, sau infecția cu COVID -19 de acum două luni. Din fericire pentru el, nu a avut o formă gravă și s-a pus repede pe picioare, însă fricile au fost acolo, prezente.

Sunt cinci ani și jumătate de la tragedia din clubul Colectiv. Cinci ani și jumătate în care încă nu s-a făcut dreptate. De plătit au plătit vinovații fără vină. Însă, un lucru e cert : Numele Colectiv va muri odată cu ultimul supraviețuitor ala celui infern.

 

 

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău