- Publicitate -

Răzvan Macovei, profesor și coach: “Viața ne încearcă pe toți. E important să apelăm la profesioniști pentru ajutor!”

Răzvan Macovei este profesor de limba engleză în cadrul Liceului Tehnologic Administrativ și de Servicii “Victor Slăvescu” din Ploiești. Cea de-a doua meserie/pasiune este profesia de life coach. Află cum îi ajută Răzvan pe oameni să-și aleagă drumul potrivit în viața cu ajutorul coaching-ului.

- Publicitate -
  1. Prezintă-te în câteva cuvinte. (nume, profesie, pasiuni)

Mă numesc Macovei Răzvan. Sunt profesor de limba engleză la Liceul Tehnologic Administrativ şi de Servicii “Victor Slăvescu” Ploieşti. A doua profesie pe care o practic este cea de life coach.

Citește și: Rodica Georgescu, 33 ani, antreprenor: “Până să înceapă pandemia făceam totul din frică. Acum am descoperit că pot acționa din iubire!”

Îmi place să citesc cărţi interesante şi utile, să creez glume şi jocuri de cuvinte în limba engleză, să scriu poezii, atât în română cât şi în engleză, să ascult muzică de bună calitate, să cunosc oameni deosebiţi şi să vizitez locuri fascinante. Şi nu în ultimul rând, îmi place mult coaching-ul.

- Publicitate -

2. Cum ai descoperit life coaching-ul și ce anume te-a determinat să te îndrepți către această profesie?

Am descoperit coaching-ul în urmă cu vreo şapte ani, prin intermediul unui videoclip de pe internet, în care Tony Robbins, unul dintre cei mai mari antrenori motivaţionali, prezenta o strategie de coaching menită să ajute la învăţarea accelerată. Mi s-a părut fascinant şi am început să citesc tot mai mult despre coaching.

Faptul că sunt profesor de engleză a ajutat, în sensul că am avut acces mai rapid la informaţie de bună calitate. Cu cât deveneam mai informat, cu atât mai mult simţeam că a face coaching este o activitate care reflectă total valorile în care mă regăsesc: empatie, compasiune, , învăţare continuă, pasiune şi contribuţie.

- Publicitate -

3. Să spunem că aș vrea să fiu clientul tău. Ce m-ar convinge să vin la tine?

Să lucrezi cu Macovei Răzvan înseamnă să beneficiezi de experiența unui coach dedicat si empatic, care apelează la tehnici variate pentru a te ghida în atingerea obiectivelor alese. Mai presus de toate, vei găsi în mine un partener care are răbdarea și prezența de a te asculta activ, are empatia de a vibra la emoțiile pe care le încerci, dar și claritatea de a te sprijini în găsirea soluțiilor.

4. Care este diferența dintre un coach și un psiholog?

- Publicitate -

Pentru a deveni psiholog este nevoie să urmezi studii îndelungate, respectiv să fi absolvit Facultatea de Psihologie şi să fi obţinut atestatul de liberă practică emis de către Colegiul Psihologilor din România. Să devii coach implică un proces de formare tot formal, dar mai puţin îndelungat.

La nivel de practică, un psiholog poate simţi nevoia să exploreze împreună cu clientul cauzele din trecut ale problemelor recurente din prezent ale acestuia, pe când coaching-ul orientează clientul mai mult spre prezent şi viitor şi spre găsirea soluţiilor şi strategiilor în vederea atingerii obiectivelor identificate.

Un coach poate sprijini clientul în a-şi atinge obiective legate mai mult de viaţa personală (life coach) sau obiective legate de afaceri (business coach).

5. Detaliază, sub anonimat, povestea unui client pe care ai reușit să îl ajuți prin coaching.

- Publicitate -

De curând, am ajutat un client de coaching să îşi identifice profesia pe care doreşte să o practice pe termen lung. Mi-a cerut serviciile într-un moment în care era foarte debusolat privind cariera şi viitorul său.

L-am sprijinit în a identifica punctele forte ale personalităţii, valorile în care credea şi aptitudinile care îl puteau plasa într-o poziţie favorabilă pe piaţa muncii. Am explorat împreună profesiile cele mai potrivite personalităţii sale şi l-am ghidat în a-și alege cariera potrivită. În prezent, este foarte satisfăcut de actualul loc de muncă.

6. Tu, Răzvan Macovei, ai un coach? Detaliază.

- Publicitate -

Desigur că şi eu, la rândul meu, apelez la serviciile unui coach profesionist, atunci când simt nevoia. Ca orice om, coach-ul poate avea momente de îndoială sau de blocaj emoțional, deoarece viaţa ne poate încerca pe toţi, nu-i aşa? Şi atunci când aceste provocări vin, este bine să apelezi la ajutor profesionist şi să găseşti soluţiile la probleme cât mai rapid.

7. Ce nu se spune despre profesia de life coach, dar merită spus?

A fi life-coach implică multă responsabilitate. Lucrezi cu oameni şi cu sentimentele lor. Nu îţi permiţi să fii neglijent sau nepregătit. Personal, pentru a deveni life-coach am urmat un curs de formare foarte serios, cu unul dintre cei mai bine cotaţi coachi din România şi, mă aventurez să spun, din Europa.

Din păcate, există deja pe piaţă şi şcoli care oferă, cred eu, un training superficial. O diplomă singură nu certifică competenţa. Clientul de coaching, sper, va fi destul de înţelept să apeleze la serviciile unui coach bine pregătit.

8. Care este cel mai mare vis al tău și cum te pregătești pentru acesta?

Cred că cel mai mare vis al meu este să devin un coach mai bun pentru clienţii mei decât am fost ieri. Ca atare, lucrez îndelung, în fiecare zi, pentru a atinge acest obiectiv.

9. Este România pregătită pentru life coaching?

La nivel mondial, piaţa de coaching a crescut exponenţial în ultimii ani. Sunt semnale bune că din ce în ce mai mulţi români apelează la serviciile unui coach. Depinde şi de noi toţi, cei care activăm în calitarte de coach, să furnizăm servicii de bună calitate şi să promovăm coaching-ul. Asta va duce la o mai mare încredere a clienţilor potenţiali în a achiziţiona servicii de coaching.

10. La final, lasă un mesaj pentru cititorii ziarului Observatorul Prahovean.

Coaching-ul merită experimentat, pentru a înţelege cu adevărat beneficiile lui. Lucrul cu un coach îţi poate schimba fundamental în bine viaţa şi în moduri pe care nu le poţi anticipa dinainte.

Ţin să mulţumesc cititorilor pentru disponibilitatea de a parcurge aceste rânduri şi îi invit să exploreze gândurile mele pe macoveirazvan.ro, locul unde pot afla detalii importante despre coaching.

Citește și: Cine este tânărul care organizează evenimentul „Visele devin realitate” și îl are cap de afiș pe vlogger-ul Selly 

Razvan Macovei, despre coaching, life coach, Victor Slavescu Ploiesti

John Cristea
John Cristea
Este fondatorul emisiunii Generația lui John și portavoce pentru mii de tineri care și-au făcut vocea auzită.Cu peste 15 ani de activitate în zona media, John Cristea prezintă într-un mod inedit interviurile din cadrul podcastului Generația lui John și își exprimă opinia atunci când vine vorba de educație, tineri și tot ce e nou în materie de rețele de socializare.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

Interviu cu Liviu Drăghici, „Poetul din peluză” al Petrolului Ploiești: „La meciul pentru promovare, mi-am luat elevii și am plecat cu toții la stadion!”

Liviu Drăghici, supranumit „Poetul din peluză” este unul dintre cei mai aprigi suporteri ai Petrolului Ploiești. De-a lungul timpului a însoțit echipa în deplasări,...

Interviu cu Titel Arsene, unul dintre cei mai înfocați suporteri ai Petrolului Ploiești: „Trebuia să fiu acolo, trebuia să fiu suporter, trebuia să fiu...

Titel Arsene este o figură emblematică a vieții prahovene, fiind cunoscut mai mult pentru funcția de administrator al stadionului Ilie Oană din Ploiești. Dar,...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Petrolul Ploiești, victorie cu UTA pe Ilie Oană. 1-0 la debutul în play-out-ul din Liga 1

Petrolul Ploiești o bate pe UTA cu un supergol marcat în minutul 90. „Lupii galbeni”, sunt lideri în play-out, potrivit GSP.ro Petrolul a învins-o pe...

De ce trebuie să mă obligați să aleg ce spuneți voi că e bine sau rău? Educația sexuală versus religia ca materii opționale la...

Religia și educația sexuală sunt două teme sensibile nu doar în școli. În societate, în general, cele două nasc permanent controverse. Abordarea, fie cu...

Părintele Nicolae Tănase, de la Valea Plopului: „Reacția Patriarhiei e cea corectă. Obligația de a promova diversitatea sexuală în școli e abuzivă și nocivă”

Reacție vehementă a Patriarhiei cu privire la proiectul legii învățământului preuniversitar, care enumeră „diversitatea identitară” printre valorile asumate și interzice discriminarea pe criterii de...

Atenție, șoferi! Trafic de coșmar în zona centrală a Ploieștiului din cauza unor lucrări [GALERIE FOTO]

Atenție, șoferi! Dacă aveți drum prin Ploiești sau vă pregătiți să ieșiți din oraș la această oră (19.00), ar fi bine să evitați zona...

Peste o sută de persoane din Vâlcănești nu pot folosi cardurile de energie

Cardurile de energie dau bătăi de cap atât beneficiarilor, cât și angajaților de la Poștă, din comuna Vâlcănești. Oamenii nu pot beneficia de ajutorul...
Emisiuni
- Publicitate -