Silvia-Cristina Filoneanu este profesoară de limba engleză la Colegiul Național “Ion Luca Caragiale” din Ploiești. A fondat clubul “Wild Ink Creative Writing Club” și este unul dintre coordonatorii și autorii cărții “Where Wildflowers Grow”.
La finalul interviului puteți viziona înregistrarea live de la evenimentul de lansare a cărții. Evenimentul a avut loc miercuri, 10 august 2022, în librăria Cărturești din AFI Ploiești.
Silvia-Cristina, prezintă-te în câteva cuvinte.
“Eu sunt Silvia-Cristina Filoneanu, sunt profesoară de limba engleză la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din Ploiești, consilier NLP în dezvoltarea personală, consilier vocațional, creator al clubului Wild Ink Creative Writing Club și unul dintre coordonatorii și autorii cărții „Where Wildflowers Grow”.
Citește și: Ploieșteanca Aytana Anghel, elevă a C.N. Mihai Viteazul, bursieră la Oxford și director general al revistei Daily Dose of Millennial
Sunt pasionată de limba engleză, de scrierea creativă, de artă și de psihologie (pe care o studiez în prezent). Chiar dacă cele 3 arii par diferite, ele se completează frumos una pe cealaltă și mă ajută enorm în muncă mea cu copii și adolescenți.”
Povestește despre cum ți-a venit ideea de a publică o carte.
“Pandemia a adus și lucruri bune. Mie mi-a adus un pic de timp liber pe care l-am folosit pentru a-mi explora pasiunile enumerate mai sus. Așa că, am profitat de timpul petrecut acasă pentru a îmi îmbunătăți cunoștințele în aceste domenii. Când ne-am întors la școală, fizic, mi-am propus să împărtășesc aceste noi cunoștințe cu oameni care au pasiuni similare.
Așa că, în ultimul an, am înființat și coordonat clubul de scriere creativă. Zilele de sâmbătă erau dedicate acestui proiect de suflet. Lucrurile au mers mult mai bine decât mă așteptam.
Citește și: A început la Ploiești festivalul de artă stradală Artown. Mai multe clădiri vor fi transformate în opere de artă
Am fost surprinsă să văd cât de mulți copii au fost interesați de acest subiect și cu cât de multă pasiune și determinare au lucrat pentru acest club. Văzând că exercițiile de scriere creativă aveau rezultate foarte bune și textele produse de copii aveau atât valoare literară, cât și umană.
Mi-am dorit să valorizez munca noastră și să o împart cu oamenii din comunitatea noastră. Așa a rezultat o antologie frumoasă și plină de autenticitate, numită «Where Wildflowers Grow».”
Cine a ales numele cărții și ce anume dorește acesta să transmită?
“Nu aș putea spune exact cum am ajuns la acest titlu. A fost cumva o revelație care a venit la noi pe măsură ce lucram împreună și ne descopeream între noi și pe sine. Simbolul „wildflower” (floare sălbatică / de câmp) este unul al frumuseții și al evoluției, în ciuda oricăror adversității.
Citește și: Inițiativă inedită a unui antreprenor prahovean. 8 copii din Prahova pot vedea marea, pentru prima dată, gratuit
Pentru noi, florile de câmp sunt imaginea unui individ cu spirit liber, gândire independentă, care își exprimă adevărul personal, vulnerabilitatea și originalitatea cu mult curaj, dar într-un mod creativ-artistic.”
Cine sunt cei 27 de coautori ai cărții?
“Autorii sunt elevi de liceu ai Colegiului Național „Ion Luca Caragiale” Ploiești și au vârste cuprinse între 15 și 17 ani. Numele lor sunt: Andreea-Diana Fălcescu ; Andreea Matei; Andrei Cosmin Rotaru; Antonia Șolcan ; Diana-Alexandra Bușilă/ Felix; Beatrice Brujban ; Bianca Drăcea; Ioana-Maria Enache; Ioana-Mihaela Brănescu ; Mara Ioana Macovei; Maria Teodora Badicioiu ; Ștefan-Cristian Petre; Teodor Gabriel Ioniță;
Citește și: Cel mai îngust trotuar, demn de Cartea Recordurilor, a fost construit în Prahova, la Slănic ”Trebuie să fii fotomodel ca să poți circula”
Dițu Teea Ioana; Andrei-Vladuț Gușter; Andreea – Magdalena Enache; Andreea Dumitrescu; Alexandra Nicoleta Neamțu-Rizea; Miss Daisy; Maria-Alexandra Mihai; Sară Călin; Ioana-Sofia Aldea; Antonia Adriana Pandele; Iulia Mihăilescu; Andrei Dușmănescu/ S1cklesho3; Apostol Adina Mihaela/ Sid; Cristina Rotaru/ Miss Black; Ana-Maria Negroiu.
Prof. coordonatori: Silvia-Cristina Filoneanu; Laura Elena Pandelache;”
Care a fost reacția publicului prezent la evenimentul de lansare a cărții “Where Wildflowers Grow”?
“Cartea a fost extrem de bine primită de public, toate exemplare din primul tiraj au fost vândute în decurs de câteva ore. Am fost încântată să văd cât de mulți oameni, și mai ales tineri, au venit să ne susțină la evenimentul de lansare a acestei cărți.
Atmosfera a fost încărcată de emoții constructive și am simțit că toate eforturile noastre au fost văzute, simțite, apreciate și au avut un impact pozitiv atât asupra autorilor, cât și a publicului.”
Ce așteptări ai, pe termen lung, de la cei 27 de tineri care, iată, și-au făcut debutul cu ajutorul acestei cărți?
“Nu doresc să plasez așteptările mele pe umerii lor, dar sper din toată inima ca experiența la acest club să îi ajute să își construiască un traseu în carieră și în viață, un traseu care să le aducă multă bucurie.
Care să îi împlinească pe toate planurile și să aibă mereu curajul să fie ei înșiși. Cu toată inima, le doresc să fie mereu deschiși, puternici, curajoși, creativi, și, asemeni florilor sălbatice, să evolueze frumos oriunde s-ar afla.”
Ce mesaj ai pentru elevii care și-ar dori și ei să scrie, însă nu au curajul să își exprime emoțiile?
“Tuturor copiilor și oamenilor, în general, care încă nu au curaj să scrie, deși poate și-ar dori, aș vrea să le spun că nu poți greși atunci când îți scrii adevărul. Aveți încredere în voi și exprimați tot ceea ce trăiți, simțiți și gândiți.
Scrisul poate ajuta enorm de mult și are foarte multe efecte benefice asupra psihicului uman. Ne poate ajuta să ne eliberăm de trecut, să ne limpezim gândurile, să ne exprimăm tot felul de emoții și chiar să ne cunoaștem mai bine pe noi înșiși și pe cei din jurul nostru.”
Vor mai există și alte lansări de carte sau proiecte similare? La ce să se aștepte cititorii?
“Cu siguranță, clubul va continua cu autorii deja înscriși, dar vom prelua și o grupa de începători din toamna. Ne vom mări familia.
De asemenea, vom avea mai mulți profesori implicați în acest proiect și sperăm ca anul viitor să venim cu ceva cel puțin la fel de frumos că anul acesta. Cititorii pot aștepta de la noi să continuăm pe acest drum și să evoluăm și sperăm să ni se alăture și ei în această călătorie.”