Știrea zilei de ieri, din Ploiești, este demisia lui Gabriel Țaga, directorul celui mai performant colegiu național din Ploiești – Mihai Viteazul (CNMV). Vestea i-a surprins pe rând pe profesorii și părinții elevilor. Pentru majoritatea covârșitoare, cu bunele și relele sale, Țaga reprezintă garanția performanței școlare. Oamenii vor o explicație și nu o primesc. V-ar surprinde să aflați că este cât se poate de plauzibil că nici Gabriel Țaga nu ar fi știut luni că o să-și dea demisia miercuri?
UPDATE: Inspectoratul Școlar confirmă că pregătise demiterea directorului Țaga. Detalii AICI.
Gestul total neașteptat al directorului CNVM este, astăzi, subiectul principal de conversație în toate mediile. E ceva cât se poate de normal. O caracteristică a acestui colegiu constă în aceea că a reușit să cultive un atașament special al absolvenților săi.
Indiferent de poziția pe care o ocupă sau de locul geografic în care se află, majoritatea acestora sunt cât se poate de interesați despre ce se întâmplă cu „liceul lor”.
În lipsa unei comunicări instituționale din partea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) , care să clarifice lucrurile, apar speculații și teorii ale conspirației.
Din declarația pe care i-a luat-o ieri colegul Marius Nica, am aflat că domnul Țaga este de 22 de ani în această funcție. Asta înseamnă că performanța academică a instituției se suprapune exact peste mandatele acestuia ca director.
Așa cum spuneam, de cel puțin 20 de ani, CNVM este cel mai performant colegiu din Prahova, poziționat în topul colegiilor la nivel național. Colegiul produce premianți naționali și internaționali pe bandă rulantă, are rezultate spectaculoase la competițiile pe echipe etc.
Cel puțin în aparență, nu exista niciun motiv ca directorul să-și dea demisia. Totuși, de ce a făcut-o? Din informațiile noastre, inspectorul școlar general, Ilona Rizea, are răspunsul la această întrebare.
De ce nu avem (încă) o poziție oficială a ISJ?
În absența comunicării oficiale, iată, pe scurt, care sunt cele mai valide informații despre situația care a generat demisia directorului Gabriel Țaga.
Conform surselor noastre, cauza demisiei ar fi concluziile unui raport al Ministerului Educației realizat în urma sesizării părinților privind comportamentul agresiv al unui profesor de religie.
În urma anchetei, inspectorul delegat de minister ar fi constatat că directorul nu ar fi luat măsurile care se impuneau pentru sancționarea acestuia, motiv pentru care recomandă schimbarea din funcție a directorului.
Conform acelorași surse, situația „din teren” ar fi fost ignorată de către autorul raportului. Directorul, corpul profesoral și asociația de părinți ar fi căzut de acord să nu întreprindă nicio acțiune până când nu se pronunță Biserica Ortodoxă Română (BOR).
Motivul ar fi fost că instituția religioasă se putea mișca administrativ mult mai repede decât cele laice – colegiul, inspectoratul, ministerul etc – și acest lucru era în interesul imediat al elevilor.
Ceea ce s-a și întâmplat. Respectivul nu mai este profesor de religie, fiindu-i retras acest drept de către BOR, în urma plângerilor părinților.
Deși cunoștea în detaliu situația, pentru că plângerile fuseseră trimise și către ISJ, inspectorul general, Ilona Rizea, ar fi pregătit la începutul acestei săptămâni actul de demitere.
Aflând despre decizia inspectorului șef, pentru a evita o situație stânjenitoare, directorul Gabriel Țaga a decis să-și anunțe demisia înainte de a primi actul administrativ de la Inspectorat.
De remarcat că atitudinea pasiv-agresivă a ISJ în raport cu CNVM nu este o noutate
Recent, colegiul a fost gazda unei alte anchete a ministerului generată de plângeri ale unor părinți privind comportamentul inadecvat al unui alt profesor. Conform cadrelor didactice cu care am stat de vorbă, inspectorul s-a manifestat cu o maximă ostilitate față de manager și a refuzat să stea de vorbă cu profesorii în camera în care se filmau discuțiile.
Pe cale de consecință, discuțiile inspector – profesorii care încercau să-și exprime dezacordul cu felul părtinitor în care este derulată inspecția a avut loc într-o cameră nesupravegheată video. Nu vorbim de un profesor, doi, ci de mai mult de zece.
Astăzi, de exemplu, la CNVM are loc un control al Inspectoratului Teritorial pentru Protecția Muncii (ITM) Prahova, ca urmare a unor reclamații.
Ce au în comun ISJ, Ministerul Educației și ITM? Toate sunt conduse de către persoane susținute de PNL, partid al cărui membru a fost până recent și Gabriel Țaga.
Iată o informație pe care cred că este foarte important să o cunoască părinții și profesorii care au început să se mobilizeze în mediul online pentru a-l susține pe directorul demisionar.
Și, pe bună dreptate, în opinia mea, situația de la CNVM nu are nicio legătură cu actul administrativ școlar, ci cu o vendetă politică de cea mai joasă speță.
Închei menționând că am încercat și ieri și azi, fără succes, să obțin un punct de vedere al inspectorului șef Ilona Rizea pe marginea acestui subiect.
Cu. d na Inspector Scolar Ilona Rizea, nu se prea poate discuta, mereu are atitudine sfidatoare, probabil se simte de neinlocuit??, oare D nul Presedinte al Consiliul Judetean Prahova, nu are nimic de zis?
Cred că de fapt a supărat partidul. E politică chestia, mai mult ca sigur.
O politruca ajunsa sefa.Consider că toate inspectoratele trebuiesc desființate.,pt că sunt populate doar cu politruci