Încă de la începutul lunii iulie CFR Călători s-a modernizat și a lansat cardul de plastic reîncărcabil, valabil pentru abonamentele CFR.
Astfel, potrivit comunicatului, „CFR Călători informează că începând cu data de 5 iulie 2023 va pune la dispoziția pasagerilor carduri de transport reîncărcabile. Cardurile de transport reîncărcabile permit achiziționarea abonamentelor digitale: Nelimitat 30, Nelimitat 7 și Abonamente lunare valabile 5, 10 sau 15 zile dintr-o lună calendaristică.
„Cardul Transport” va fi emis în baza unei cereri completate de către client la casele de bilete din stațiile sau agențiile de voiaj CFR Călători”.
Cu alte cuvinte, CFR Călători s-a modernizat!
Nu știu însă pentru călători cât de mult contează această „modernizare”. Cred că toți ar fi mai fericiți dacă CFR s-ar moderniza prin achiziționarea de noi locomotive, de noi garnituri, prin refacerea infrastructurii… astfel să nu mai existe acele întârzieri de zeci și sute de minute, aparent fără nicio explicație.
„Bine că avem card de plastic și întârzieri de 50 de minute dimineața, la sosirea în București”, se plânge o navetistă care completează cererea pentru cardul de transport la ghișeul din Gara de Sud. Vânzătoarea de bilete ridică din umeri: „Nu e vina noastră, doamnă!”. Și da, ambele au dreptate.
„Acum, în perioada asta, dau vina pe caniculă. În primăvară însă nu era nicio caniculă și tot aveam întârzieri mari”, se plânge un alt „navetist de București”.
Nu o dată am primit pe adresa redacției, de mail, de Facebook sau de whatsapp, reclamații cu privire la zecile, ba chiar sutele de minute întârziere pe care CFR le adună în fiecare zi. A ajuns ca, cel puțin pe relația Ploiești Sud – București Nord să nu mai existe tren fără întârziere de cel puțin 10 minute. Și, cu toate acestea, nimeni nu pare să se sesizeze, nimeni nu face nimic.
Citește și: Întârzieri din ce în ce mai mari ale trenurilor care trec prin Ploiești și în 2023
Ba mai mult, trenurile „s-au scurtat”, multe din vagoane fiind redistribuite trenurilor de vacanță. Astfel, uneori, călătorii ajung să circule în picioare pentru că nu sunt suficiente locuri pe scune.
Și, în aceste condiții, cine ar trebui să se bucure de așa-zisa „modernizare” a CFR-ului? Călătorii care întârzie zilnic la serviciu și care nu au niciun fel de predictibilitate cu privire la ora la care trenurile sosesc la destinație, oricum nu sunt interesați de acest aspect.
Ar fi bine ca, înainte de toate, să se rezolve problema întârzierilor și a condițiilor de călătorie și, abia apoi, să emitem cardul de plastic și să ne „modernizăm” aparent!