Mai mulți cititori ne-au sesizat că în ultima perioadă au primit un mesaj ca din partea Poștei Române care reprezintă o tentativă de fraudă. Experții în siguranță informatică atrag atenția utilizatorilor să nu acceseze link-uri prin care li se cere introducerea unor date cu caracter personal și bancar. În caz contrar, riscă să le fie golite conturile.
Mesajul care ascunde o tentativă de fraudă în numele Poștei Române:
Buna ziua, ca reamintire, Poșta Română vă informează că expedierea dvs. este încă în așteptarea instrucțiunilor dvs.
Confirmați plata costurilor de livrare la domiciliu (1,25 €) și expedierea coletului făcând clic pe următorul buton:
Confirmați acum.
Pentru orice fel de sugestii sau probleme, te rugam sa ne scrii pe adresa suportclienti@posta-romana.ro.
Cum recunoști o tentativă de fraudă
Vă puteți da seama că e ”țeapă” verificând adresa de mail, care, în cazul de față, sub aparenta denumire de ”Poșta Română”, expeditorul este support@test.restaurantebrisa.com. În plus, texul conține erori gramaticale sau exprimări greșite/mai puțin folosite (ca reamintire, Poșta Română vă informează), din cauza programului de traducere automată.
Un program de securitate vă poate salva de tentația de a da curs solicitării hackerilor
Poșta Română a mai fost folosită anul trecut într-o campanie ilegală similară
Atunci, mai mulți clienți au primit SMS-uri care îi îndemnu să își scrie datele cardului bancar, cu scopul de a plăti taxe vamale pentru colete expediate. Pentru a fi cât mai credibil, SMS-ul mai oferă informații legate de numărul pachetului și de tipul de ambalaj.
La sfârșit, clienții sunt îndrumați să își introducă datele cardului bancar pe pagina https://romanapost.com/
Poșta Română informează că această pagină nu îi aparține și îi sfătuiește pe cei care au primit SMS-ul să nu acceseze sub nicio formă acest website.
În general, acest tip de mesaje care pretind a veni de la Poșta Română sunt trimise de către hackeri cu scopul final de a colecta datele bancare ale clienților, pentru a sustrage bani din conturile acestora.
Câteva recomandări pentru a nu cădea pradă înșelăciunii electronice:
1. Verificați cu atenție înainte de a deschide un mesaj sau un fișier atașat care pare a conține informații financiare sau legate de starea de livrare a unei comenzi;
2. Nu răspundeți unor e-mail-uri sau SMS-uri prin care sunteți amenințați că se dețin informații defăimătoare despre dumeavoastră și sunteți îndrumați să virați bani în anumite conturi;
3. Fiți atenți la e-mail-urile care conțin formule de adresare impersonale sau greșeli gramaticale ori de scriere;
4. Verificați existența unui antivirus pe device-ul folosit.