România se poate lăuda cu muzee, clădiri și străzi unice în lume. În acest text veți descoperi de ce românii sunt ”speciali” :).
Muzeul Aurului din municipiul Brad, județul Hunedoara, este singurul de acest fel din lume și-ar trebui dărâmat. Deși este dovedit științific faptul că aurul este ochiul dracului, dar si faptul că aduce ghinion, la fel ca nucul sau bradul din curte, românul se încăpățânează să-l aibă mereu în preajmă: la gât sau în gând, ba, chiar să-i dedice un muzeu.
Câteva exemple despre necazurile aduse de către acest metal păgubos găsim chiar in istoria noastră. Cum au auzit romanii c-am rostit cuvintele “mine de aur”, hop, două campanii militare mari care s-au lăsat cu decimarea populației noastre. Am sperat că facem o treaba bună și-am trimis tezaurul „Cloșca cu puii de aur” la ruși să aibă grijă de el si, ce-am primit la schimb? Vreo 40 de ani de tacâmuri, Brifcor și ciocolată chinezească. Mă rog, rusii ne-au trimis recent un altfel de aur, da’ e de-ala pe care daca-l bagi în oțet își schimbă culoarea și devine un aliaj fără valoare.
Strada Sforii din Brașov este inclusă în topul celor mai mici străzi din lume. Aceasta a fost atestată în secolul al XVII-lea și avea rolul unui coridor ce facilita intervențiile pompierilor acelor vremuri. Văzând potențialul acestui obiectiv turistic, politicienii români au hotărât, de comun acord, ca în loc să construiască autostrăzi, care-s interesante mai mult pentru români decât pentru turiștii străini, să plătească o echipă de arheologi care să găsească și alte astfel de străzi mici.
Conform legendei, numele Bucureștiului provine de la ciobanul Bucur, care s-a îndrăgostit de o tânără fecioară, numită Dâmbovița. La un moment dat, apare un duh deghizat în prinț, care-o testează pe Dâmbovița, ea nu cedează, dar Bucur o ia razna. Orbit de gelozie, ca-n telenovele, o pune să bată cu un cuțit într-o piatră și-i spune că dacă piatră se crapă, însemna că Dâmbovița a comis-o cu prințul. Lovește fata piatra, iar din piatră începe să se reverse un rău, răul Dâmbovița, cum îl știm azi. Cei doi se căsătoresc, întemeiază Bucureștiul, o duc bine, zero credite la bănci și-am călărit pe-o șa…
Nu știu, dar după ce-am citit legenda, mi-a venit cumva peste mâna să aflu despre poveștile unor orașe cum ar fi: Miroși (Argeș), Udați-Mânzu (Buzău) sau celebrul Băicoi din Prahova.
Iașul, deși este un oraș din Moldova, arată superb. Dacă-ți vine în minte expresia “a furat, dar a și făcut”, acela este locul care pare edificator în cazul acestei expresii. Un fel de Monaco al expresiei.
Transfăgărășanul nu este un drum ok pentru niciun șofer sănătos la cap. Însă, la nivel mondial, este considerat unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume. Dacă se afla în Suedia, înțelegeam.
Francesco Illy s-a născut la Timișoara în anul 1892, dar, spre deosebire de alți conaționali celebri, cum ar fi Iancu de Hunedoara sau Gheorghe Doja, Illy nu a fost niciodată revendicat de români. În ciuda faptului că acesta a inventat predecesorul espressorului, acel aparat de cafea, românii nu ar accepta niciodată la sânul lor un ungur lacom, care cere 30-40 de lei pe-o cutie de cafea.
România deține în patrimoniul ei a treia cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil din lume, cea mai grea construcție civilă din lume și, bineînțeles, cea mai scumpă clădire din lume, respectiv, Palatul Parlamentului sau cum le place unor nostalgici s-o numească – “Casa Poporului”. Mai bine aveam o clădire mai mică, dar cu oameni mai mari care s-o frecventeze.
Oficial, limba română are o vechime de aproximativ 1700 de ani. Însă, lingviștii și savanții de pe Facebook, dar și unii posibil turnători ai fostei securități, nu vreau să spun Dan Puric, vin cu argumente aproape incontestabile, care indică faptul că limba română este mai veche chiar și decât limba sanscrită. Principalele dovezi prezentate sunt niște scrieri dintr-un ceaslov dacic, descoperite de un țăran pe câmp. În urma recondiționării acestui obiect misterios, a ieșit la suprafață textul “dă-mi și mie doojdă lei pân’ la salar’.”