spitalul judetean ploiesti

Ministerul Sănătății a publicat vineri o informare cu privire la cazurile de gripă soldate cu deces, precum și un set de recomandări privind prevenirea bolii. În ciuda faptului că la Prahova s-au înregistrat decese din cauza gripei, pe lista Ministerului Sănătății nu figurează niciun caz.

Vineri, la Spitalul Județean Ploiești a mai decedat o femeie din cauza gripei AH1, după ce s-a confirmat prezența gripei și în cazul altor două persoane care au decedat în decursul săptămânii.

Citește și: Alerta se menţine la judeţean! Un nou caz de suspiciune de gripă porcină

Conform raportării săptămânale a cazurilor de gripă, activitatea gripală evoluează cu intensitate medie, în focare locale (Municipiul București) și cu cazuri sporadice în unele județe. Tulpinile de virus gripal circulante sunt de gripă sezonieră umană. Infecțiile respiratorii acute se încadrează în intervalul așteptat pentru această perioadă. Numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de 91.244, cu 11.7% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (103.306) și apropiat de cel înregistrat în săptămâna precedentă (91.127). În săptămâna 08.02.2016 – 14.02.2016 s-au înregistrat la nivel național 319 cazuri de posibilă gripă sezonieră, dintre 43 cazuri de Infecție Respiratorie Acută Severa (SARI), cu 8 mai multe față de săptămâna precedentă și cu 12 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului anterior. Au fost comunicate 12 decese noi la cazuri de SARI confirmate cu gripă sezonieră. În acest sezon, numărul total de decese la cazuri confirmate cu gripă sezonieră este de 21. Distribuția deceselor pe grupe de vârstă: 1 la 0-1 an, 13 la 15-49 ani,  6 la 50-64 ani și 1 la ≥65 ani. 19 dintre persoanele decedate (90%) au avut condiții medicale pre-existente. Antecedente vaccinale anti-gripale: 18 nevaccinate, dintre care un copil în varstă de 2 luni care nu putea fi vaccinat și 3 alte cazuri în care nu avem informații referitoare la vaccinare. Distribuția deceselor după județul de apartenență a cazului este următoarea: 5 Ag, 10 B, 2 CJ, 1 HD, 1 SB, 1 TR, 1 VL”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Prima suspiciune de gripă a fost încă de luni, când starea pacienților a început să se înrăutățească. Însă de abia după confirmarea primelor cazuri de gripă au fost luate măsuri de restricționare a vizitelor pacienților, inclusiv de interzicerea accesului la ATI.

Citește și: Cazuri confirmate de gripă porcină la Judeţean! Două persoane au decedat

 

Ulteiror, au fost înregistrate și alte cazuri de grip.

Citește și: Pacienţi în stare gravă la judeţean. Sunt suspecţi de gripă porcină

Totul a culminat vineri, când s-a înregistrat cel de-al treilea deces, după ce o femeie a pierdut lupta cu viața. Una dintre măsurile luate a fost de sistarea operațiilor care nu reprezintă urgențe.

Ministerul Sănătății susține că la această oră nu se poate vorbi de o epidemie, însă recomandă măsurile de igienă personală. „Din cele 621.000 de doze de vaccin gripal achiziționate de MS  au fost vaccinate 598.502 Mai există în stoc 43.090 doze pentru persoanele care se înscriu în categoria de risc. Recomandăm persoanelor din grupele de risc (gravide, copii, bolnavi cronici, persoane peste 65 de ani, personal medico-sanitar)  să solicite medicului de familie vaccinarea antigripală. Pentru restul populației care nu se înscrie în grupele de risc recomandam, de asemenea, vaccinarea prin achiziționarea vaccinului de la farmacii. Totodată, măsurile de igiena personală, evitarea aglomerărilor, contactul strâns cu persoane bolnave, aerisirea spațiilor, reprezintă principalele măsuri care pot preveni îmbolnăvirea cu gripă. Pentru persoanele care prezintă simptomatologie de gripă și nu se ameliorează în 72 de ore sau prezintă alte boli asociate, recomandăm prezentarea imediată la medic”, sunt recomandările Ministerului Sănătății.