Sportivul ploieștean Eduard Nițu, în vârstă de 20 de ani, a cucerit, weekend-ul trecut, prima medalie de aur din istoria României la o Cupă Mondială masculină de patinaj viteză. Deși vine din țara în care nu există nici măcar un patinoar de 400 de metri unde sportivii să se antreneze, Eduard a povestit că a trecut de faza de revoltă și a acceptat faptul că, din păcate, în România, sportul, de orice fel ar fi el, nu este susținut la justa valoare.
Ce face ploieșteanul se numește artă pe gheață. Sportivul dublu legitimat la CSM Ploiești și CSM Sibiu spune că pasiunea pentru acest sport a descoperit-o încă de la vârsta de 6 ani. Sunt 14 ani, așadar, de când Eduard reușește să doboare recorduri naționale și internaționale și pare de neobosit.
Primul aur din istoria României la o cupă mondială masculină de patinaj viteză
Weekend-ul trecut, la Collabo, în Italia, a avut loc Cupa Mondială de Juniori și Neo Seniori (U23), care a adunat la start 80 de participanți din întreaba lume. Sportivul secției de patinaj viteză a CSM Ploiești, pregătit de antrenorul Marius Băcilă, a dominat cursa de 500 de metri a categoriei Neo-Seniori (U23), încheind pe primul loc cu un timp de 36,56 secunde.
Podiumul a fost completat de Mattia Bernabe (Italia), cu 36,64 secunde, și Kim Kyungrae (Coreea de Sud), cu 36,66 secunde. Alți doi sportivi care se bucură, în țările lor, de condiții optime de antrenament pentru orice tip de concurs.
„Mi-am zis: ori îmi rup spatele, ori îmi înving adversarii”
„A fost, cred, cea mai grea competiție cu cei mai buni participanți din lume. Nicio secundă nu m-am așteptat la Aur, mai ales că am fost foarte stresat. Nici fizic nu am fost în cea mai bună formă, fiindcă am o hernie de disc ce nu mi-a permis să îmi fac forma de concurs în sala de forță. Mi-am zis, însă: ori îmi rup spatele, ori îmi înving adversarii. A fost a doua variantă, din fericire, iar satisfacția este pe măsura muncii și a determinării care mă caracterizează”, a povestit Eduard.
Întrebat cum s-a simțit pe podium cu prima medalie de aur din istoria României la o Cupă Mondială, la masculin, sportivul de 20 de ani a răspuns: „ușurat”.
„Am fost ușurat, dar și extrem de fericit că reprezint România la un asemenea nivel și că imnul țării mele se aude la competiții de o așa anvergură. Asta chiar dacă, din păcate, sportul românesc nu este susținut așa cum ar trebui. Am trecut, însă, de la faza de dezamăgire la cea de acceptare.
Am înțeles că dacă gimnastica sau înotul nu beneficiază de suportul pe care îl merită, ce pretenții să am eu legate de infrastructură pentru practicarea patinajului viteză?! Sporturile de iarnă sunt trecute la și altele în România”, a mai mărturisit sportivul CSM Ploiești.
Pe lângă Aur la proba de 500 de metri, tot pe arena de gheață de la Collabo, Eduard s-a făcut remarcat și la proba de 1000 de metri unde, în urma clasamentului general, s-a clasat pe locul al 6-lea.
Recunoaște că patinajul viteză este costisitor, însă, pentru el, acest sport este un mod de viață
„Numai lamele performante de la patine costă în jur de 800, 900 de euro. Niște ghete bune pot costa peste 1000 de euro, iar costumul ajunge și el undeva la 500 de euro. E o investiție destul de mare, însă, dacă vrei să faci performanță nu se poate altfel”, a mai spus sportivul aflat acum în Germania, unde se pregătește pentru Campionatele Naționale de Seniori.
Visul lui Eduard este să ajungă și la ultima Cupă Mondială din acest sezon, care are loc în Olanda, la finalul acestei luni.