CUTREMUR sfaturi

Ştiinţa nu poate prezice cutremurele, dar măsurile de precauţie pot salva vieţi. Lucruri simple, cum ar fi cunoaşterea locurilor de unde se întrerup energia electrică şi gazul, o verificare de rutină a mobilierului masiv din casă, pot face diferenţa între viaţă şi moarte în cazul unui seism. La fel de important este, la nevoie, şi un kit de supravieţuire care să conţină apă, mâncare şi medicamente. România mai are multe de învăţat la acest capitol. 

 

Pregătirile în caz de cutremur sunt vitale, mai ales în zonele cu risc seismic ridicat, cum este Capitala. Atât Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, cât şi Crucea Roşie au publicat recomandări în acest sens. Verificarea structurii de rezistenţă a locuinţei, repararea instalaţiilor electrice şi a celor de gaz, identificarea zonelor periculoase din locuinţă, găsirea unui loc sigur de adăpostire în caz de cutremur sunt doar câteva dintre sfaturile de bază. Salvatorii au pregătit şi un chestionar pe care oricine îl poate folosi pentru a se asigura că nu a uitat vreun detaliu important.

Haideti să răspundem la câteva întrebări simple. Ştiţi de unde se întrerupe alimentarea cu apă, gaze şi electricitate? Sistemul de încălzire cu sobă este montat corect şi solid? Mobila grea şi rafturile sunt bine fixate? Dacă aţi bifat NU la una dintre aceste întrebări este momentul să luaţi măsuri urgente. Este recomandare clară a ISU care a publicat online acest chestionar.

După ce sunt puse la punct toate problemele legate de siguranţa locuinţei, specialiştii recomandă şi pregătirea unui kit de supravieţuire. Acesta trebuie să conţină produse de strictă necesitate ce pot asigura supravieţuirea tuturor membrilor familiei pentru cel puţin trei zile. (CARTON 2) Asta înseamnă trei litri de apă pe zi pentru fiecare adult, mancare neperisabilă şi uşor de preparat, baterii, laternă, un aparat de radio, medicamente, o trusă de prim ajutor, obiecte de igienă personală, copii după documentele personale. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, susţine că aceste pregătiri pot să facă diferenţa între viaţă şi moarte.

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: „Peste tot se recomandă să aibă provizii de 3-4 zile.Să ai stoc de medicamente. Dacă se intâmplă asta, statul - rolul lui principal e salvarea de vieţi - va fi concentrat pe utilităţi sisteme de coordonare, toate îs prioritate.”

În Statele Unite ale Americii, Curcea Roşie a avut o campanie în care a implicat actori celebri pentru a explica importanţa unui astfel de kit de supravieţuire.

Jamie Lee Curtis, actriţă: „Cred că ar trebui să aveţi o poză cu familia în kit-ul de supravieţuire. Pentru copiii mici este extrem de important să aibă o poză în situaţia în care mama sau tata sunt la serviciu, iar fraţii sunt la şcoală. Dacă aveţi copii mici, este important să puneţi nişte ciocolată, nişte dulciuri. Cu siguranţă vor fi de ajutor în timpul unor momente tensionate.”

În Japonia, autorităţile au gândit pregătirile până în cel mai mic detaliu.

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: „Impactul poate să fie că nu mai apă, ţi-au murit rude şi tu eşti la distanţă mare, că tu nu mai ai comunicaţii, că a rămas populaţia fără curent. Imapactul unui cutremur nu înseamnă doar casă dărâmată. E imact direct .... se rănesc sau pierd oamni sau decedează sau impactul indirect - de la eşecul utilităţilor, să nu mai poţi accesa.. Băncile din Japonia au bancomate mobile când celelalte nu mai fac. Fără bancomat tu nu mai bani. S-au gândit şi la asta.”

Bucureştiul este unul dintre oraşele cele mai vulnerabile în caz de cutremur. Sunt sute de locuinţe încadrate în clasa întâi de risc seismic. În cazul unui cutremur, este interzisă folosirea liftului şi a scărilor. Specialiştii recomandă adăpostirea într-un loc sigur şi întreruperea de urgenţă a alimentării cu gaz, apă şi energie electrică. De asemenea, trebuie evitată aprinderea brichetelor, chibriturilor sau a lumânărilor. 

sursa: digi24

 

IT&C
  • Marți, 23 Ianuarie 2018
  • De Georgiana Kelemen

Apple ar putea renunţa la producţia iPhone X

Apple ar putea renunţa la producţia iPhone X, care ar urma să fie înlocuit de un alt model cu însuşiri asemănătoare, dar mai ieftin. Potrivit Forbes, acest lucru se va întâmpla vara aceasta, iar...

Viața Prahovei
  • Duminică, 21 Ianuarie 2018
  • De Roxana Tănase

Cod galben de ceață în Prahova

După perioada de ploi, lapoviță și ninsori, Prahova se află sub cod galben de ceață, potrivit meteorologilor, care au emis o atenționare valabilă până la ora 11.00. Ceața, spun meteorologii, determină...

IT&C
  • Joi, 18 Ianuarie 2018
  • De Georgiana Kelemen

Site-urile care îţi măresc factura la curent

Aveţi grijă ce site-uri accesaţi pentru că vă pot afecta piesele calculatorului sau chiar mări factura la lumină. Este vorba de site-uri care folosesc resursele calculatorului pentru producerea unor...

Eveniment
  • Joi, 18 Ianuarie 2018
  • De Ștefan Vlăsceanu

Două case au luat foc la Comarnic

Un incendiu puternic a izbucnit joi în jurul orei 11.40 la o casă din Comarnic, ulterior focul extinzându-se la o altă locuință din apropiere. ISU Prahova a trimis la fața locului cinci autospeciale de stingere...