„Bojdeucă” este un substantiv comun, de gen feminin, care, potrivit dicționarului, este un regionalism care înseamnă casă mică, sărăcăcioasă.
BOJDÉUCĂ, bojdeuci, s. f. (Reg.) Casă mică, sărăcăcioasă.
Substantivul „bojdeucă” este una dintre excepțiile limbii române care, contrar regulii de despărțire în silabe, se desparte corect:
boj-deu-că 😉
De ce? Pentru că, la pronunțarea cuvântului, accentul cade pe „e”, nu pe „u”, și atunci regula despărțirii în silabe este cea menționată mai sus.
Prin urmare, bojdeuca lui Ion Creangă din „Amintiri din copilărie”, deși un cuvânt rar folosit, este una dintre excepțiile de bază ale limbii române.
Sunteți … total! Regula inventata de voi, intelectualii lu’ Peste!
Despărțirea corecta este boj-de-u-ca
Mari …. mai sunteți, .
Profesorul Trandafir
Daniel. Cine dracu v-a învățat limba română. Nici profesorii nu mai ce au fost odată. Cum sa pui accentul pe e. Corect este boj-de-u-ca
Sigur nu sunteți din Moldova 🙂
Sunt 3 silabe, boj-deu-că, unde „eu’ este diftong, accentuat (se pronunță ca pronumele personal „eu”). Dacă accentul ar fi pe „u”, am avea 4 silabe, boj-de-u-că.. ceea ce nu înseamnă nimic.
https://www.silabe.ro/desparte-in-silabe-bojdeuca.html#google_vignette
De acord cu voi. Dar specificati de unde ați copiat răspunsul. :))) . E mai bine. Asta daca afișați ce v-am zis. Nu suntem noi prahovenii mai marii literaturii :)))
Merau „Accentul” pe cuvant ne da probleme! Dupa opinia mea, este una dintre cele mai dificile probleme ale” Foneticii”!!! Daxa nu te meditezi cu un Profesor, care stie DOOM-ul, n-ai sanse sa iei la Facultate!!! ” Accentul” e capabil sa detroneze, si „REGULI FONOLOGICE!” De ex., cand se cer Elevilor, la EN, sa analizeze si sa transcrie fonetic unele cuvinte, majiritatea gresesc,pentru ca, tot” ACCENTUK” poate ” salva” o Vocala, mentinand-o cu statut de ” Vocala”, daca se asaza pe ea, aparand-o! De ex., in cuv.:# cercei#( 6 litere + 6 sunete), # bragagiu#(8 litere +,8 sunete) samd.
BOJ- DE – U – CĂ. AȘA AM ÎNVĂȚAT EU LA ȘCOALĂ….
Acesta e doar un exemplu, dar pe mine ma docheaza si nu inteleg DE CE toata ” Familia lexicala” de la cuvntele de baza” OBIECT” si” SUBIECT” se drspart😣# o- biect# 😣si 😣# su-biect#😣 si nu cum am invatat pe vremea noastra, mai ales, in clasa a VIII-a, cand ni s-au predat 🪻# SIBIECTUL# 🪻si 🪻# Subordonata SUBIECTIVA#🪻Nici Dma Profesoara nu spunea: 😣# Su – biectul 😣este partea principala de propozitie.# NU, intrucalt Doamna zicea # Subi – ectul…#, adica era HIATUL <>, in pronuntie, si nu DIFTONGUL <>!!! Acum, imaginati-va ca aveti COPII, care dau Admitere la EN sau la ” ACADEMIE”, „DREPT” etc., CUM sa stie, sarmanii, tot DOOM-ul!!!???PIERD Ei <>, din cauza unor cuvinte ca: # bojdeuca#, „obiectiv”# subiectiv# etc.etc.etc.etc???Oooooh!Ooooof!
Mie sa-mi spuneti cum se desparta cuvantul ” curba „!
# Curba# respecta REGULA a 2-a:<> =<>! Este usor de retinut, daca stii care sunt ” Consoanele” si care sunt ” Vocalele ” Limbii romane!!!