- Publicitate -

ABC-ul prevenirii bolilor cardiovasculare

Dr. Alin Scarlat, medic de Medicină Internă, doctor în științe medicale, director al spitalului AS Medica Bucov, ne ghidează pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, cele care crează românilor, conform ultimelor studii, cele mai numeroase și mai grave probleme de sănătate.

- Publicitate -

“Cardiopatia ischemică, insuficienţa cardiacă, HTA, infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale, arteriopatiile periferice etc. sunt principalele boli ale sistemului cardiovascular.

Sunt numeroase analize de laborator care pot să ne prezinte cu acurateţe riscul de boli cardiovasculare cu mult înainte ca acestea să devină manifeste.

Menționăm, de la bun început, că toate informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul şi recomandările medicului specialist şi a medicului de familie, ci vă ajută atât pe dumneavoastră cât şi pe medicul dumneavoastră să scădeți riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.

- Publicitate -

Citește și: Stresul oxidativ, o cauză majoră a îmbătrânirii

Toate aceste analize de sânge pot fi realizate concomitent într-un laborator bine dotat. Important este să urmăriți toți acești parametrii în evoluție minim de două ori pe an şi în cazul unor valori anormale să luați imediat măsurile descrise pentru fiecare parametru şi să vă anuntați medicul de familie”, precizează Dr. Alin Scarlat.

Ce analize trebuie să facem și ce măsuri putem să luăm pentru a ne menține sănătatea cardiovasculară

“Din păcate există o limitare a analizelor doar la măsurarea colesterolului total, nivelului de LDL colesterol şi trigliceride. Studiile au demonstrat că setul de analize necesar realizării unor scoruri corecte pentru sănătatea inimii sunt mult mai numeroase şi mai complexe.

Aceste scoruri reprezintă obiectivele optime ale cardiologiei preventive şi ale medicinii inteligente.

Un astfel de ghid este elaborat de un reputat cardiolog american – Dr. Stephen T. Sinatra.

- Publicitate -

Pentru a putea calcula zona de siguranţă cardiologică trebuie urmăriţi în timp următorii parametrii din analizele de sânge:

  1. COENZIMA Q10

Valori normale :1,0-1,8 ug/ml

Este unul dintre nutrienţii de bază pentru sănatatea cardiovasculară şi funcționează atât ca antioxidant cât şi ca un catalizator pentru producerea şi utilizarea energiei (din ATP) în mitocondriile celulare.

- Publicitate -

Corpurile noastre produc Coenzima Q10 în mod natural, dar nivelurile acesteia încep să scadă după vârsta de 40 de ani.

În anumite situaţii de boală este nevoie de un nivel mai ridicat al acesteia în funcţie de afecţiunile medicale.

  • 2,0–2,5 ug/mL dacă aveţi tensiune arterială mare,în caz de prolaps de valvă mitrală, în caz de aritmii, diabet sau boală parodontală.
  • 2,5–3,5 ug/mL în caz de insuficienţă cardiacă congestivă gradele I şi II, angină pectorală sau sindrom de oboseală cronică.
  • 3,5 ug/mL sau mai mult dacă aveți insuficienţă cardiacă clasa III-IV  sau pentru cei care aşteaptă un transplant de inimă.

Soluţia în caz de deficit de Q10 este să luăm un supliment de Coenzima Q10 hidrosolubil zilnic, începand cu 100mg CoQ10 de două ori pe zi şi se crește cantitatea în funcție de  nivelul Coenzimei Q10 din sânge şi starea de boală. Analiza CoQ10 se va efectua de 2-3 ori pe an.

- Publicitate -
  1. PROTEINA C REACTIVĂ (CRP)

Valori normale: <0,8 mg/dL

Proteina C reactivă (CRP) este un marker al inflamației care este direct asociat cu placa de ateroscleroză. Mai multe studii au identificat CRP ca un predictor puternic pentru evenimente cardiovasculare și care este mult mai fiabil decât nivelurile crescute de colesterol.

  • Pentru menţinerea în limitele normale a CRP avem urmatoarele soluţii:
  • Pierderea în greutate până la greutatea ideală plus 4 kg,
  • Exerciții fizice zilnic,
  • Aspirină în doză mică 100-200mg/zi,
  • Ulei de pește, calamar sau alge, 1–2 g pe zi,
  • Antioxidanţi cu formule mixte inclusiv vitamina E zilnic,
  • Nattokinaza, 100 mg pe zi,
  • CoQ10 hidrosolubil, 50–100 mg pe zi.
  1. FERITINA SERICĂ

Valoarea normală țintă: femei <80 ug/L; Bărbați <90 ug/L

- Publicitate -

Acest test masoară nivelul de fier din organism. Deşi este necesar pentru stimularea

producției de hemoglobină care transportă oxigenul către celulele noastre, prea mult fier poate creşte riscul de boli cardiovasculare.

Studiile au constatat că persoanele cu exces al nivelului de feritină au fost de două ori mai susceptibile de a avea atacuri de cord şi că fiecare creștere cu 1% a feritinei s-a tradus într-o creștere cu 4% a riscului atacului de cord.

Nivelurile excesive de feritină sunt unul dintre motivele pentru care femeile aflate în postmenopauză au un risc mai mare de atac de cord decât femeile care încă au menstruație și pierderi de sânge lunare.

Citește și: Hrana funcțională, secret al sănătății până la adânci bătrâneți

Soluţii în caz de  exces al feritinei:

  • Dacă este mai mare de 100 ug/l, donaţi sânge odată  până la trei ori pe an,
  • Nu luaţi mai mult de 500 mg de vitamina C pe zi până când nivelul feritinei a scăzut în limitele normale,
  • Dacă nivelul dvs.de feritină este mai mare de 400, prezentaţi-vă la medic pentru a verifica dacă nu aveţi hemocromatoză genetică.
  1. FIBRINOGEN

Valorile normale: 180–350 mg/dL

Fibrinogenul este o proteină care influențează capacitatea sângelui de a se coagula. Când nivelurile de fibrinogen sunt prea scăzute, sângele nu se va coagula; când sunt prea mari există risc de hipercoagulare (formare de cheaguri).

De fapt, un nivel ridicat de fibrinogen poate contribui la inflamație, ceea ce poate provoca formarea bruscă  a unei tromboze coronariene urmată de un atac de cord.

Tendința spre un nivel înalt de fibrinogen poate fi o trăsătură genetică, așa că trebuie să verificați acest factor dacă aveți istoric familial de boli cardiovasculare. Femeile care fumează, iau contraceptive orale sau sunt în postmenopauză au, de obicei, niveluri mai mari de fibrinogen şi ar trebui să aibă, de asemenea, să efectueze acest test.

Soluţii în caz de fibrinogen crescut :

  • Bea ghimbir și/sau ceai verde,
  • Ulei de pește, calamar sau alge, 1–2 g pe zi,
  • Usturoi sau bromelaină, 500–1.000 mg pe zi,
  • Nattokinaza, 100 mg pe zi

Atât uleiul de calamar, cât și de alge conțin cantități mai mari de DHA omega-3 decât EPA în stare naturală.

  1. TSH

Valori normale: 0,5–1,5mg/dl

Tiroida este o glandă în formă de fluture care se află în partea din fața a gâtului. Glanda tiroidă primește un mesaj chimic prin acest hormon numit hormon de stimulare a tiroidei (TSH) de la glanda hipofiză situată în interiorul creierului, care spune tiroidei cât de mult hormonul tiroidian este secretat.

Deoarece hormonii tiroidieni reglează metabolismul corpului, funcția scăzută poate afecta fiecare celulă și sistem din corpul dumneavoastră, inclusiv inima.

Testul TSH ne arată dacă tiroida funcționează corect.

Soluţii: Dacă TSH-ul este modificat, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a corecta situația.

  1. HOMOCISTEINA

Valori normale: 7 până la 10 umol/L

Homocisteina este un aminoacid produs de organism atunci când nu poate în mod eficient

descompune metionina, o componentă a proteinei. O cantitate mică de homocisteină este normală, dar un exces determină formarea de trombi trombocitari care colmatează arterele.

De fapt, unele cercetări arată că 42% din accidentele vasculare cerebrale, 28% din boală vasculară periferică și aproximativ 30% din cazurile de boli cardiovasculare premature sunt direct legate de nivelurile excesive de homocisteină.

Dacă ai avut infarct miocardic, accident vascular cerebral sau alt eveniment cardiovascular, adresați-vă medicului dumneavoastră să vă testeze homocisteina.

Citește și: Secretele îmbătrânirii sănătoase și ale longevității – episodul 3

De asemenea, dacă luați medicamente care tind să crească homocisteina – teofilina (pentru astm bronșic), metotrexat (pentru cancer său artrită) sau L-dopa (pentru boala Parkinson) – dvs. ar trebui să vă  testați nivelul homocisteinei.

Soluţii pentru nivelul crescut al homocisteinei:

  • Mănâncă mai multă sfeclă, broccoli și usturoi,
  • Acid folic său Metafolin (MTHFR), 400 mcg pe zi,
  • Vitamina B6, 40 mg pe zi,
  • Vitamina B12, 200 mcg zilnic.

Pentru persoanele cu defecte genetice în metabolismul acidului folic, utilizați Metafolin (MTHFR), o formă patentată și foarte ușor absorbabilă de acid folic.

  1. INSULINA

Valori normle: <17 uU/mL

Acest test măsoară câtă însulină este în sângele dumneavoastră la momentul recoltării. Insulina poate avea un efect inflamator asupra sistemului cardiovascular, iar nivelurile crescute de insulină pot fi un semn de rezistență la insulină (prediabet).

Soluţii :

  • Scădere în greutate și exerciții fizice,
  • Restricționați carbohidrații, în special carbohidrați cu zahăr, scădeți glicemia ridicată.
  1. GLICEMIA

Valori normale: <90 mg/dL

Testul glicemiei a jeun (pe nemâncate) măsoară cât de multă glucoză este în sânge în momentul colectării.

Poate fi un semn de avertizare timpurie că în corpul tău se dezvoltă rezistență la insulină, care este un precursor al diabetului și un factor de risc cardiovascular.

Soluții :

  • Scădere în greutate și exerciții fizice zilnice,
  • Restricționați carbohidrații, în special carbohidrați cu zahăr, cu indice glicemic ridicat,
  • Pycnogenol, 100 mg pe zi,
  • Acid alfa lipoic, 100–300 mg pe zi,
  • CoQ10 hidrosolubil, 50–90 mg pe zi,
  • Scorţişoară, 1.000 mg pe zi,
  • Extract de frunze de Gymnema, 200–400 mg pe zi,
  • Crom, 400 mcg zilnic,
  • Bergamotă citrice, 500–1.000 mg pe zi,
  1. HEMOGLOBINA A1C

Valori normale: <5,8% din totalul HGB

Testul HbA1C măsoară cantitatea medie de glucoză din sângele dumneavoastră pe care ați avut-o în ultimile săptămâni.

Este necesar să facem testul concomitent cu dozarea insulinei şi a glicemiei pe nemâncate.

Împreună, testele oferă cea mai cuprinzătoare imagine a glicemiei și sensibilitatea la insulină.

Soluţii: sunt aceleaşi ca pentru reducerea glicemiei descrise mai sus.

Dacă reducerea în greutate, exercițiile fizice și suplimentele nu îmbunătățesc procentul, luați în considerare terapia medicamentoasă.

Întrebați-vă medicul diabetolog despre soluţiile terapeutice, cele mai bune pentru dumneavoastră.

  1. LIPOPROTEINA A(Lp(a))

Valori normale: <30 mg/dL (test de sânge standard);<10 mg/dL (test VAP)

Lp(a), prescurtare pentru Lipoproteina(a), este o fracție specifică a colesterolului LDL (rău) care poate provoaca inflamarea și înfundarea vaselor de sânge. În circumstanțe normale, Lp(a) este o moleculă de reparare extrem de eficientă a pereților arterelor. Dar când Lp(a) este crescută, devine unul dintre cei mai periculoşi factori de risc pentru ateroscleroză şi atac de cord.

Citește și: Secretele îmbătrânirii sănătoase și ale longevității – episodul 2

De aceea Lp(a) este un indicator semnificativ al sănătății cardiovasculare și cea mai importantă formă de colesterol de monitorizat. Din păcate, cantitatea de Lp(a) în sângele tău este în întregime ereditar, deci este greu de controlat. La ora actuală avem la dispoziție teste foarte specifice pentru aceste determinări. Monitorizarea Lp(a) periodică va ajuta la evaluarea precisă a stării aparatului cardio vascular.

Soluţii  în cazul creșterii valorilor Lp(a):

  • Ulei de pește, calamar sau alge, 1–2 g pe zi*,
  • Evitați alimentele cu acizi grași trans,
  • Nattokinaza, 50 mg de două ori pe zi,
  • Lumbrokinaza , 20 mg una până la două ori pe zi,
  • Niacină, 250–500 mg trei- patru ori pe zi,
  • Vitamina C, 500–1.000 mg,
  • Femei: Luați în considerare terapia naturală cu estrogeni,
  • Bărbați: evitați soia şi luați în considerare terapia cu testosteron,

* Atât uleiul de calamar, cât și uleiul de alge conțin cantități mai mari de DHA omega-3 decât EPA în stare naturală.

Trebuie să utilizați niacină obișnuită, niacina nonflush nu va funcționa. Când luați niacină, în special la astfel de doze mari, s-ar putea să simțiți o senzație de caldură, furnicături – faimoasă „încărcare cu niacină”.

Cel mai bine este să începeți cu doze de 100mg/zi şi creșteți doza lent. Luați medicamentul imediat după masă pentru a ușura  intensitatea „aprinderilor”.

  1. LDL COLESTEROL

Valori normale: 80–140 mg/dL;

Lipoproteina cu densitate joasă (LDL) este una dintre lipoproteinele care gestionează mișcarea colesterolului în sânge. În mod tradițional, a fost denumită „colesterol rău”, dar acest lucru nu este în totalitate adevărat.

Colesterolul este un material vital necesar pentru repararea daunelor din interiorul arterelor și a vaselor de sânge și este esențial pentru producerea vitaminei D şi a multor hormoni. LDL este pur și simplu vehiculul care duce colesterolul în locurile în care este necesar.

Acolo sunt două lucruri de reținut în ceea ce privește LDL: (1) LDL este periculoasă numai atunci când aceasta se oxidează şi (2) cât de mult LDL aveți este mult mai puțin important decât modelul dumneavoastra de particule dominant.

Particulele dumneavoastră de LDL sunt mici și dense sau ușoare și pufoase.

Citește și: Secretele îmbătrânirii sănătoase și ale longevității – episodul 1

LDL mic şi dens, este mai inflamator și trebuie gestionat mai atent. Trebuie să efectuați o dată în viață testul de fracționare a colesterolului pentru a afla ce model genetic prezentați.

Dacă aveți particulele mici B >1000, puteți adăuga mai multe grăsimi săturate în dieta dvs., cum ar fi ulei de nucă de cocos și mai multe grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin, pentru a ajuta la creșterea dimensiunii particulelor B.

Particula A pufoasă este mai puțin inflamatoare.

Soluţii:

  • Pentru a preveni oxidarea colesterolului LDL, evitaţi toxinele din mediu şi componentele inflamatorii din dieta dumneavoastră, inclusiv zahărul, alimentele procesate și alimente care conțin sirop de porumb bogat în fructoză sau conservanți.
  • Ulei de calamar, pește sau alge, 1–2 grame pe zi.
  1. HDL

Valori normale: >35 mg/dL și <95mg/dL

Lipoproteina cu înaltă densitate (HDL) este o altă proteină care gestionează mișcarea colesterolului prin organism. Este adesea numit „bun”, deoarece treaba lui este de a elimina excesul de molecule de colesterol şi a le transporta înapoi la ficat pentru reciclare său îndepărtare. HDL scăzut este frecvent în boala coronariană.

Soluţii :

  • Evaluaţi rezistenţa la insulină dacă HDL este scăzut,
  • Reduceți greutatea și faceți exerciții fizice,
  • Ulei de măsline extravirgin, 1–2 linguri pe zi,
  • Mâncați mai puțini carbohidrați cu indice glicemic ridicat,
  • Niacină, 500–1.000 mg pe zi,
  • CoQ10, 50–100 mg pe zi,

Folosiți uleiul de măsline pe salate sau luați în gură, îl mențineți puțin şi înghțiți. Verificați ca uleiul să nu conțină ulei de canola care este inflamator.

  1. TRIGLICERIDE

Valori normale: <100 mg/dL

Trigliceridele sunt particule grase care tind să fie depozitate în grăsimea corporală.

Un nivel ridicat de trigliceride este mai periculos pentru femei decât pentru bărbați, deci, dacă sunteți femeie și trigliceridele sunt crescute (peste 200 mg/dL), trebuie să le reduceți, mai ales dacă sunteți şi diabetică.

Femeile diabetice care au și trigliceride mari, au riscul de a dezvolta boli de inimă de 200 ori mai mult decât normal.

Soluţii :

  • Scăderea în greutate și exerciții fizice zilnic,
  • Reduceți consumul de alcool,
  • Restricționați carbohidrații,
  • Ulei de pește sau de calamar, 2–3 g pe zi,
  • L-carnitină, 1–2 g pe zi.
  1. RAPORTUL AA/EPA

Valori normale: 1,5–3,0

Acest test măsoară raportul dintre acizii grași omega-6 şi omega-3 prin compararea nivelului de acid arahidonic (AA) cu al  acidului eicosapentaenoic (EPA). Dacă raportul este prea mare, nu există suficient EPA antiinflamator în organism pentru a neutraliza AA proinflamator.

Din păcate, statinele pot înrăutăți (crește) raportul AA/EPA.

Dacă sunteți în tratament cu o statină, poate fi necesar să luați suplimentar ulei de calamar/pește.

Soluții : Ulei de pește său de calamar, 2–3 g pe zi

  1. RAPORTUL TRIGLICERIDE/HDL

Valori normale: <2,1

Acest raport este mult mai important decât raportul folosit anterior LDL/HDL. Ideal este să aveți un raport de 2/1 trigliceride/HDL colesterol. Exemplu la 100mg/dl trigliceride  trebuie să ai  HDL colesterol 50mg/dl.

Acest raport în sânge mai mare de 5 este periculos şi favorizează apariția bolilor de inimă.

Pentru profilaxia bolilor cardiovasculare pe lângă analizele de sânge mai sus menționate trebuie să urmărim permanent şi indicele de masă corporală şi valorile tensiunii arteriale.

  1. INDICELE DE MASĂ CORPORALĂ (IMC)

IMC-ul dumneavoastră este un număr foarte important de urmărit, deoarece un IMC normal este important pentru sănătatea  inimii.

Acesta este un număr pe care îl puteți urmări chiar acasă, fără ajutorul medicului dumneavoastră.

IMC este un calcul simplu bazat pe înălțimea și greutatea dumneavoastră. Chiar dacă există o oarecare controversă cu privire la acuratețea IMC pentru sportivi, acesta oferă

informații valoroase pentru majoritatea oamenilor. Tot ce aveți nevoie este să vă măsurați înălțimea şi să vă cântăriți. Găsiți programe care vă calculează acest indice automat pe telefonul mobil, după ce vă adăugați şi vârsta.

Valori normale ale IMC:

  • Se consideră mai puțin de 18,5 „subponderal”
  • Între 18,5 și 24,9 este considerat sănătos
  • 25 până la 29,9 este „supraponderalitate”
  • 30 până la 39,9 este „obez”
  • 40 sau mai mult este „extrem de obez”

Soluţii :

Dacă aveți un scor IMC mai mare de 25, utilizați următoarele soluţii:

  • Faceţi mişcare cel puţin cinci ori pe săptămână.
  • Mâncați alimente naturale, bogate în fibre și care includ grăsimi sănătoase – mononesaturate și omega-3 – cât mai mult posibil. Utilizați periodic un storcator  pentru a face sucuri proaspete din fructe şi legume, care sunt bogate în enzime necesare menținerii sănătății.
  • Nu foloșiți alimente din grâu, orez alb și alți carbohidrați din făină albă.
  • Limitați carbohidrații la <30% din aportul caloric pentru a obține un IMC mai sănătos.
  • Includeți mai multe grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin şi uleiul de cocos.
  • Beți apă — 8 până la 12 pahare pe zi de preferat din sticlă de sticlă.
  • Evitați majoritatea alimentelor procesate, substanțele chimice, grăsimile trans, zahărul, cofeina, alcoolul și conservanții (nitrați, benzoați, MSG etc.).
  • Luați vitamine, minerale și fitonutrienți, în special magneziu, coenzima Q10 (CoQ10), L-carnitină, extract de ceai verde și clorofilă (alimente verzi).
  • Faceți plimbări în aer curat.
  1. TENSIUNEA ARTERIALĂ

Hipertensiunea arterială necontrolată duce la îmbolnăvirea inimii, rinichilor și ochilor și vă crește șansele de a face un accident vascular cerebral. Problema, totuși, este că hipertensiunea arterială este adesea fără simptome, motiv pentru care este numită „ucigașul tăcut”.

Cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a vă menține în afara „zonei de pericol” este să testați nivelul tensiunii arteriale în mod regulat.

Pentru a obține o măsurare precisă a tensiunii arteriale relaxați-vă un minut înainte de măsurare, stați în șezut pe un scaun cu picioarele sprijinite de podea (nu atârnate), spatele sprijinit. Nu vorbiți.

Brațul pe care măsurați tensiunea trebuie sprijinit pe o masă la nivelul inimii. Măsurați tensiunea la ambele brațe în aceste condiții.

Valori normale: mai puțin de 120 mmHg maxima şi sub 80 mmHg minima.

Valorile de peste 140 mmHg şi peste 90 mmHg sau mai mari sunt considerate „tensiune arterială ridicată”. Citiri mai mari de 180 mmHg şi peste 110 mmHg minima, sunt considerate o criză hipertensivă, situație în care este nevoie de îngrijiri medicale de urgență.

Soluţii pentru valori tensionale crescute :

  • Pierderea în greutate,
  • Exerciții fizice,
  • Bea multă apă, opt pahare  pe zi,
  • Reduceți sodiu la 2,8 g pe zi,
  • Creșteți potasiul la 3.000–4.000 mg pe zi dacă nu aveți probleme renale,
  • Coenzima Q10, 200–300 mg pe zi,
  • Magneziu, 400 mg pe zi,
  • Usturoi, 500–1.000 mg pe zi,
  • Paducel (Crataegus ), 500 mg de 2–3 ori, zilnic, până când aveți rezultate,
  • Reduceți stresul.”, recomandă Dr. Alin Scarlat.

Pentru a ajuta pacienții să urmărească evoluția indicatorilor de mai sus, medicul Alin Scarlat a gândit un model de tabel prin completarea căruia putem observa în timp evoluția valorilor și putem lua măsurile care să țină sub control bolile cardiovasculare, boli care, incorect tratate sau administrate, pot duce chiar și la deces.

TABEL

REPERVALORI NORMALEValoare

Data:

Valoare

Data:

Valoare

Data:

Coenzima Q101.0-1.8 ug/mL
Proteina C reactiva<0.8 mg/dL
FeritinaFeminin <80 ug/L

Masculin <90 ug/L

Fibrinogen180-350 mg/dL
TSH0.5-1.5
Homocisteina7 până la 10 umol/L
InsulIna<17 uU/mL
Glicemie<90 mg/dL
Hemoglobina A1C<5,8% din totalul HGB
Lipoprotina A<30 mg/dL (test de sânge standard)

<10 mg/dL (test VAP)

LDL80–140 mg/dL; test pentru modelul de particule predomînant
HDL>35 mg/dL şi <95mg/dL
Trigliceride<100 mg/dL
Raport AA/EPA1.5–3.0
Raport Trigliceride/HDL<2.1
Indicele de masă corporala<25
Tensiunea arteriala<120 peste 80 mm/hg

 

Tabelul poate fi descărcat și imprimat de aici: Tabel evolutie valori 

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

Incendiu violent la Comarnic. O casă cu etaj a luat foc

Pompierii prahoveni intervin pentru stingerea unui incendiu violent izbucnit luni seară la Comarnic, pe strada valea Candei. UPDATE: Incendiul a fost stins. Flăcările au afectat...

Dragi ploieșteni de la case, primăria vă pregătește ceva ”măreț”: un ghișeu de 128.000 de euro!

”Acordăm atenție și ploieștenilor care locuiesc la case! Ploieștiul este singurul oraș din România care va începe proiecte de eficientizare energetică la case”. Așa...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Incendiu violent la Comarnic. O casă cu etaj a luat foc

Pompierii prahoveni intervin pentru stingerea unui incendiu violent izbucnit luni seară la Comarnic, pe strada valea Candei. UPDATE: Incendiul a fost stins. Flăcările au afectat...

Dragi ploieșteni de la case, primăria vă pregătește ceva ”măreț”: un ghișeu de 128.000 de euro!

”Acordăm atenție și ploieștenilor care locuiesc la case! Ploieștiul este singurul oraș din România care va începe proiecte de eficientizare energetică la case”. Așa...

Sute de solicitări, în weekend, la Serviciul de Ambulanță Județean Prahova. Starea victimelor din accidente rutiere

Echipajele medicale de la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Prahova au fost solicitate, în weekend, la sute de intervenții, inclusiv la accidente rutiere. Mai...

Dorel trage cu pietricele în mașinile din Ploiești. Video – Primăria reabilitează carosabilul dar strică mașinile

Haosul generat de lucrările de reabilitare a carosabilului din Bariera Bucov și strada Poștei pune la încercare nu doar nervii șoferilor ci și rezistența...

Ploieștiul a revenit la „normalitatea” de care nu îmi era dor. Parcul de la Sala Sporturilor, recent modernizat, a ajuns plin de gunoaie și...

La începutul lunii constatam cu surprindere că primavara a adus la Ploiești și lucruri frumoase, pe care oamenii ar trebui să le afle mai...
Emisiuni
- Publicitate -