- Publicitate -

Secretele îmbătrânirii sănătoase și ale longevității – episodul 1

Cu toții îmbătrânim fie că vrem sau nu. Este foarte important și cum anume o facem. Calitatea vieții atât la tinerețe, dar mai ales în anii senectuții, este ceea ce ar trebui să ne preocupe constant. Deciziile pe care le luăm când suntem tineri, obiceiurile pe care ni le facem de-a lungul timpului, vor seta ușurința sau, din contră, dificultatea, cu care ne vom administra viața până la finalul ei.

Dr. Alin Scarlat, director al spitalului AS Medica Bucov, a studiat decenii întregi procesele degenerative ale organismului uman, adunând concluziile trase în cărțile publicate de-a lungul anilor.

Informații care nu se regăsesc încă în cărțile sale, le împărtășește cu noi în speranța că ne poate ajuta să trăim vieți frumoase și pline de sens.

Centenari și supercentenari

“A împlini o sută de ani de la naștere este un record, dar chiar și așa, în zilele noastre sunt tot mai mulți centenari. Într-adevăr, în 2012, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a estimat că în întreaga lume trăiau aproximativ 316.600 de oameni cu vârste peste 100 de ani. În 2015, în lume erau o jumătate de milion de oameni cu vârste peste 100 de ani, ONU spunând că această cifră ar putea crește la 25 de milioane până la sfârșitul secolului.

Citește și Noi descoperiri în genetică ne arată date importante despre cancer. Capitolul 1

Însă, supercentenarii sunt grupul de elită de oameni care au atins și depășit pragul de 110 ani. Potrivit Grupului de Cercetare în Gerontologie (GRG), în 2015 existau în întreaga lume 74 de supercentenari în viață, verificați (validaţi), iar 71 dintre ei erau femei.

Persoanele cu viață lungă care nu suferă de boli clinice majore și dizabilități, au fost numite de către cercetători „supraviețuitori excepționali”. Unii cercetători sunt de părere că, studiind „îmbătrânirea sănătoasă”, mai degrabă decât concentrându-ne pe anumite boli, am putea găsi secrete genetice protectoare sau condiții de mediu care vor aduce beneficii atât pentru lungimea, cât și pentru calitatea vieții. Descoperirea factorilor care sporesc șansele de îmbătrânire sănătoasă și traducerea acestor constatări în intervenții bazate pe dovezi, devine o prioritate de cercetare.

Citește și Problema predominantă nu este gena în sine, ci mediul de dezvoltare a cancerului – Capitolul 2

Se pare că acești oameni abordează viața într-un stil propriu care se bazează pe câțiva piloni pe care vă las să-i descoperiți din relatările lor”, ne propune ca temă de gândire dr. Alin Scarlat.

O franțuzoaică a trăit peste 122 de ani pentru că făcea față bine la stres

Jeanne Louise Calment este cea mai longevivă dintre supercentenari, s-a născut pe 21 februarie 1875 la Arles, Franța și a murit pe 4 august 1997 la vârsta de 122 ani, 164 zile, ea atingând cea mai lungă durată de viață confirmată din istorie. Atribuie longevitatea ei imunității la stres. Ea a spus odată: „Dacă nu poți face nimic în privința asta, nu-ți face griji pentru asta.”

Calment consuma ocazional un pahar de vin de Porto și avea o dietă bogată în ulei de măsline. Ea a recomandat, de asemenea, râsul ca rețetă pentru longevitate și ciocolata neagră. Pentru îngrijirea pielii, ea recomanda tot uleiul de măsline: „Toată viața mi-am pus ulei de măsline pe piele.

Citește și Când are condiții, cancerul concurează puternic pentru resursele organismului uman – capitolul 3.

A mers cu bicicleta până la 100 de ani. Nu a luat niciodată medicamente. A raportat că s-a îmbolnăvit o singură dată la vârsta de 20 de ani, de conjunctivită. Ea începea fiecare dimineață cu o rugăciune lungă lângă fereastră, apoi se așeza în fotoliu și asculta muzică clasică. Micul dejun era alcătuit de obicei din biscuiți și cafea cu lapte. După-amiaza își făcea siesta timp de două ore, apoi își vizita vecinii din azil (în ultimii 12 ani din viață). Se ducea la culcare la ora 22.00, nu suferea de demență. A murit brusc. Medicii nu au știut cauza morții ei. A devenit oarbă și surdă cu o lună înainte de a muri.

Kane Tanaka-119 ani: „Mănânc lucrurile care îmi plac, fac lucrurile care îmi plac, așa m-am putut bucura în fiecare zi”

Kane Tanaka a murit la vârsta de 119 ani și 107 zile. A fost o imagine a bucuriei și pozitivității și a avut întotdeauna un stil de viață activ, iar atunci când a fost întrebată despre secretul vieții ei lungi, l-a atribuit faptului că a făcut lucrurile care i-au plăcut: „Cred că secretul unei vieți lungi este să faci lucrurile care îți plac. Mănânc lucrurile care îmi plac, fac lucrurile care îmi plac, așa m-am putut bucura în fiecare zi.” Într-un interviu Tanaka a dezvăluit că se trezește în fiecare dimineaţă la ora 6:00,  rezolvă puzzle-uri de matematică și vorbește cu mulți oameni, ceea ce probabil, a avut, un rol uriaș în viața ei lungă. Tanaka susține că familia ei, încrederea ei în Dumnezeu, somnul bun, a rămâne veselă și plină de speranță, mâncarea corectă și practicarea matematicii au contribuit la longevitatea ei. Întrebată despre lucrurile cărora Tanaka nu le poate rezista, supercentenara a subliniat dragostea ei pentru „cafea și ciocolată„.

„Este o persoană foarte liniștită și nimic nu o deranjează. De aceea trăiește atât de mult.”

Sarah Knauss (născută Clark) a fost o supercentenară americană. A murit la vârsta de 119 ani, 97 zile. A fost o persoană foarte liniștită, calmă, pașnică și nimic nu o stresa. Fiica ei spunea. Lecția lui Sarah evidențiază importanța obținerii calmului interior.

Lucile Randon, o călugăriță supercentenară franceză care a trăit 118 ani și 185 de zile, este declarată a doua cea mai în vârstă persoană în viață din lume, după Kane Tanaka. Dorința ei de la 118 ani a fost „să moară curând”. „Mă gândesc să ies din afacerea asta, dar nu mă vor lăsa”. „A fi singur toată ziua cu durerea nu este distractiv”, a spus ea, dar: „Dumnezeu nu mă aude, trebuie să fie surd…”. Când a fost întrebată care este secretul longevităţii ei, a spus că  „Oamenii ar trebui să se ajute unii pe alții și să se iubească în loc să se urască. Găsiți o mare dragoste și nu faceţi compromisuri cu nevoile voastre”. Lucile Randon își afirma și ea plăcerea pentru vin și ciocolată.

Citește și ”Cancerul nu este cauzat de excesul de grăsimi alimentare. Orice inflamație cronică poate să-l cauzeze” – Capitolul 4

A devenit cea mai în vârstă supraviețuitoare după ce a fost testată pozitiv pentru Covid-19, la 16 ianuarie 2021 după care s-a și recuperat, fără niciun simptom.

Cumpătarea și echilibrul mental par să fie mijloace de a ne prelungi sănătatea

Nabi Tajima a trait 117 ani și 280 de zile. Ea a trăit toată viața într-un sat de pe insula japoneză Kikaijima. A avut 9 copii și peste 160 de descendenți. A spus că secretul ei pentru longevitate era să mănânce lucruri delicioase și să doarmă bine, dar îi plăcea și să danseze cu mâinile în sunetul shamisenului.

Marie-Louise Meilleur a trăit 117 ani, 230 zile. A născut doisprezece copii și a locuit într-o casă din lemn fără electricitate și apă caldă până în anii 1950. Ea și-a atribuit longevitatea muncii grele, iubirii faţă de familia ei, unui bun simț al umorului și bunei credințe în Dumnezeu.

Citește și Obezitatea și diabetul de tip 2, în strânsă legătură cu cancerul – capitolul 5

Maria Giuseppa Robucci-Nargiso a murit la vârsta de 116 ani, 90 de zile în Poggio. La vârsta de 116 ani, Robucci a votat la alegerile pentru Parlamentul European din acel an. Ea și-a explicat longevitatea datorită unei diete bune, credinței în Dumnezeu, evitării alcoolului și menţinerii unei mentalități pozitive.

Jiroemon Kimura, la vârsta de 116 ani și 54 de zile, a fost cel mai bătrân bărbat. Pe principiul japonez numit „ikigai“, care este practica de a trăi fiecare zi cu un scop și a practicat toată viaţa vechiul obicei japonez de alimentație, numit „hara hachi bun mi“, care presupune să mănânce până când era sătul 80%, de obicei în porţii mici. Studiile efectuate pe bărbați centenari japonezi au găsit trei trăsături particulare care se potrivesc cu cele care s-ar putea observa în viața.

Citește și Organismul uman are în dotare arme solide pentru a lupta cu cancerul – Episodul 6

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

AS-NEURO DETOX, remediul pentru iritabilitate și insomniile cauzate de stres creat după rețeta medicului Alin Scarlat

Câți dintre cei care citiți aceste rânduri aveți parte de un somn odihnitor? Câți dintre voi treceți printr-o perioadă relaxată a vieții, în care...

Computer tomograf de înaltă performanță și centru de radiologie – noile oferte ale Spitalului AS Medica Bucov pentru pacienți

Un computer tomograf și aparatură modernă pentru efectuarea radiografiilor. Acestea sunt dotările de ultimă generație care îi așteaptă pe pacienți la spitalul AS Medica,...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Avarie la rețeaua de apă a municipiului Câmpina. Explicația Hidro Prahova

Municipiul Câmpina, al doilea ca mărime din județul Prahova, a rămas, joi seară, fără apă potabilă. Societatea care administrează sistemul de alimentare cu apă...

Minor de 16 ani, din Breaza, dispărut dintr-un centru de plasament. L-ați văzut? Sunați la 112

Un minor în vârstă de 16 ani din Centrul de Plasament Breaza a dispărut, joi seară, din incinta adăpostului. Potrivit IJP Prahova, lipsa acestuia...

Cezar, „The voice”, alături de copiii talentați care provin din medii defavorizate. „Nu vând iluzii! Dacă un copil are potențial, îi sunt alături, dar...

Este unul dintre primii 5 contratenori ai lumii și singurul din România. Vocea sa inconfundabilă impresionează. Artistul ploieștean, Cezar „The voice” Ouatu a avut...

Ce obligații vor avea polițiștii, jandarmii și armata pentru combaterea pestei porcine africane. Câți bani se vor acorda pentru reducerea efectivelor de mistreți –...

Un proiect de hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere, prevede noi obligații pentru polițiști, jandarmi și armată când vine vorba despre măsurile de control...

Prefectura Prahova cere mobilizarea primarilor în contextul codului galben de ninsori, vânt și polei

Prefectul județului Prahova, Virgiliu Daniel Nanu, a solicitat, joi, mobilizare în contextul fenomenelor meteorologice periculoase anunțate de meteorologi. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a...
Parteneri
MindArchitect
- Publicitate -