Cheltuielile de întreținere reprezintă o corvoadă pentru mulți dintre proprietarii de la bloc. Întrebarea de astăzi este cum se calculează fondul de rulment și cota de participare a locatarilor pentru acoperirea acestuia.
Cu siguranță, mulți dintre cei care locuiesc la bloc studiază cu atenție lista de întreținere, mai ales atunci când, de la o lună la alta, văd cum cheltuielile sunt din ce în mai mari.
Pe lângă sumele aferente pentru consumul de apă caldă, apă rece și cheltuielile comune, pe listele afișate la avizier mai figurează și fondul de rulment.
Din start trebuie spus că plata fondului de rulment este, potrivit legislației, obligatorie de către toți proprietarii de apartamente din cadrul unei asociații.
Citește și: Viața la bloc în Ploiești. Cum au ajuns locatarii să plătească sume foarte mari pentru apa caldă
Un ploieștean reclamă faptul că, la cumpărarea apartamentului, a fost anunțat că trebuie să achite fondul de rulment, însă administratorul de bloc i-a recunoscut că asociația nu are niciun cont deschis.
„Mi-am cumpărat un apartament în zona de Nord a Ploieștiului și mi s-a spus că trebuie să contribui la fondul de rulment. Am înțeles de la administratorul de bloc că asociația de proprietari nu are la această oră cont bancar. Poate colecta fondul de rulment fără cont bancar și cum anume se calculează?”, ne-a scris la redacție un ploieștean.
Fondul de rulment, conform legii, este colectat „în scopul asigurării sumelor necesare pentru plăţi curente, asociaţia de proprietari este obligată să stabilească cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment”.
Practic, dacă într-o lun ă de iarnă, cheltuielile la întreținere, care includ inclusiv contravaloarea agentului termic, ajung la valoarea de peste 500 de lei, fondul de rulment nu poate să fie mai mic față de această sumă. Atenție, însă. Stabilirea cuantumului fondului de rulment se stabilește la nivelul asociației de proprietari.
Citește și: Viața la bloc în Ploiești. Ce faci dacă te-ai săturat că vecinii dau muzica la maximum
Viața la bloc în Ploiești. Cum se calculează fondul de rulment
„Fondul de rulment se stabileşte astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice.
Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflaţiei, iar în cazurile asociaţiilor de proprietari nou-înfiinţate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociaţii de proprietari echivalente ca mărime”, se precizează în legislație.
Citește și: Viața la bloc în Ploiești. Cei care locuiesc la parterul sau la etajul unu al unui bloc plătesc sau nu pentru lift?
Totodată, potrivit legislației, fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afişate pe lista de plată.
Pentru încasarea fondului de rulment, administratorul eliberează chitanţă nominală separată.
Citește și: Viața la bloc în Ploiești. Ce poți face dacă vecinul nu-ți permite accesul în uscătorie
Fiecare asociație de proprietari, obligată să dețină cont bancar
Fondul de rulment, tot conform legii, se depune în contul curent al asociaţiei de proprietari. De altfel, același act normativ prevede că „fiecare asociaţie de proprietari este obligată să deţină un singur cont bancar”.
Mai mult, conform legii, „în vederea plății cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, datele de identificare ale contului bancar se comunica tuturor proprietarilor prin afișare la avizier, odată cu lista de plată a cheltuielilor asociației de proprietari.
Citește și: Viața la bloc în Ploiești. Ce poți face dacă te inundă vecinul
Prin datele de identificare ale contului bancar menționate se înțelege numele titularului contului, banca la care este deschis contul, sucursala și codul IBAN.