Prezența ascensorului în cadrul unui bloc de locuințe este un aspect important mai ales dacă imobilul are mai multe etaje. Existența ascensorului într-un bloc va genera destule discuții în cadrul asociației de proprietari, mai ales în cazul locatarilor de la parterul sau etajul unu al imobilului.
Cei care locuiesc la parterul sau la etajul unu al unui bloc plătesc sau nu pentru lift? Răspunsul la această întrebare a fost reglementat în baza Legii 196/2018.
Costurile pentru lift sunt de două categorii, respectiv pentru plata facturilor la energia electrică consumată pentru funcționarea ascensorului și pentru întreținerea și repararea acestuia.
Persoanele scutite să plătească cheltuieli privind consumul de energie electrică pentru ascensor
Costurile pentru plata energiei electrice pentru ascensor sunt repartizate în funcție de numărul locatarilor din imobil. Prin hotărârea asociației de proprietari, anumiți locatari pot fi scutiți de plata acestor cheltuieli.
Este cazul locatarilor care au apartamentele la subsol, la parter, la mezanim sau la etajul unu al blocului.
Scutirea de la plata consumului de energie electrică pentru liftului se realizează pe bază de cerere scrisă înaintată la asociația de locatari și se supune la vot în cadrul ședinței asociației de proprietari.
Decizia aparține locatarilor care pot lua în calcul și faptul că anumite persoane de la etajul unu al imobilului folosesc sau nu liftul.
Viața la bloc în Ploiești. Cei care locuiesc la parterul sau la etajul unu al unui bloc plătesc sau nu pentru lift?
Pentru întreținerea lunară a liftului, respectiv pentru mentenanță și reparațiile ascensorului, legea 196/2018 prevede că aceste cheltuieli se repartizează pentru toți locatarii, valoarea facturii fiind raportată la cota parte din spațiul comun aferent fiecărui locatar.
„Toți locatarii plătesc liftul, inclusiv cei de la parter, pentru că revizia tehnică curentă se plătește de toți locatarii. Plus că în asociație am oameni bolnavi de inimă și folosesc liftul chiar dacă locuiesc la etajul unu. Conform Legii 196/2018 și locatarii de la parter și de la etajul unu plătesc pentru lift”, susține Aurel Răileanu, administrator de bloc, precizând că este vorba despre revizia tehnică pentru ascensor.