Prețul scăzut al barilului de petrol, care a atins 27 de dolari la bursă, va determina luarea unor măsuri de reducere a costurilor OMV Petrom, care includ și concedieri colective. Oficialii companiei au recunoscut acest lucru, în răspunsul transmis economica.net:

 

Comunicatul OMV Petrom:

„În contextul curent de piaţă, cu un preţ nefavorabil al ţiţeiului care se estimează să persiste pentru o perioadă mai îndelungată, compania a anunţat o serie de măsuri care urmăresc limitarea cheltuielilor de capital şi reducerea costurilor operaţionale.

O serie de proiecte au fost amânate sau anulate şi, prin urmare, în contextul menţionat, este necesară  o analiză  pentru adaptarea organizaţeii la nevoile curente de business. Având în vedere evoluţiile pieţei, acest proces de analiză este continuu şi ar putea duce, printre alte măsuri avute în vedere, şi la reducerea numărului de salariaţi. Însă  nu se poate vorbi de un obiectiv numeric, ci de unul calitativ, respectiv rezilienţa companiei într-un mediu de piaţă nefavorabil, menţinând totodata deschise opţiunile pentru revenire, în cazul îmbunătăţirii contextului de preţ.

 

În cazul în care vor avea loc disponibilizări, acestea se vor face în conformitate cu legislatia muncii şi în acord cu reprezentanţii sindicatelor, precum şi cu măsuri adecvate pentru protecţia socială  a persoanelor disponibilizate (inclusiv. compensaţii financiare)".

Preţul petrolului a scăzut dramatic, de la jumătatea anului 2014. Dacă atunci barilul de ţiţei era cotat la 115 dolari, acum cotaţiile au ajuns la 30 de dolari. OMV Petrom este o companie petrolieră întegrată (extracţie, rafinare, distribuţie de produse petroliere), dar activitatea de bază a sa ţine de segmentul de explorare şi producţie.

Compania a înregistrat în primele nouă luni ale anului un profit net de 999 milioane de lei, în scădere cu 59% comparativ cu cel consemnat în perioada similară din 2014, potrivit ultimelor date financiare publicate de companie. În trimestrul trei din 2015 însă, compania a raportat pierdere, de 43 de milioane de euro, din cauza scăderii cu 50% a scăderii cotaţiilor la ţiţei, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Este de aşteptat ca şi în ultimul trimestru compania să raporteze pierderi. Rezultatele financiare pentru tot anul 2015 vor fi anunţate pe 18 februarie„.