Petrom, cea mai mare companie românească şi singurul producător de petrol din România, se pregăteşte de disponibilizări, pe fondul preţurilor mici ale ţiţeiului, care afectează deja rezultatele companiei petroliere. Austriecii de la OMV, acţionarul majoritar al Petrom, vor anunţa pe 18 februarie un nou program de reducere a costurilor. În ultima vreme, Petrom a renunţat la câte 2.000 de angajaţi în fiecare an.

 

Compania nu a anunţat un program concret de disponibilizări, dar declaraţiile venite de la Viena din partea patronilor austrieci arată că ne-am putea aştepta la ce e mai rău. "Actualul nivel record scăzut al preţului ţiţeiului şi al gazelor naturale ameninţă existenţa unor companii din industria energetică", a spus directorul general al grupului austriac OMV, Rainer Seele. Numai acele companii care "lucrează constant la profitabilitatea lor, îşi menţin costurile sub control şi acţionează flexibil vor supravieţui", a afirmat Rainer Seele. Iar această declaraţie a venit după alta, care nu lasă loc de dubii: "Am început anul 2014 cu un program de austeritate semnificativ denumit 'Fit for Fifty'. Însă acesta nu este suficient în condiţiile în care preţul petrolului este de 30 de dolari per baril', a declarat şeful OMV. 'De acea, în prezent nu sunt interesat în principal de subiectul Rusia (schimbul de active OMV-Gazprom – n.red.) ci de reducerea costurilor", a mai spus  Seele.

Tot el a confirmat că pe 18 februarie, data la care se vor face publice rezultatele financiare ale Petrom şi OMV, vor fi dezvăluite şi detalii referitoare la noul program de reducere a costurilor.
sursa: ecoomica.net