Când trăiești în România, totul este posibil. Astfel, recent Guvernul a emis o ordonanță de urgență prin care solicită aplicarea unei ștampile, deși solicitarea este ilegală.
Concret, prin Ordonanța de Urgență nr.70 din data de 31 august 2023, emisă de Guvernul României, se solicită aplicarea ștampilei pe adeverințele eliberate de angajatori.
Astfel, potrivit noii ordonanțe, care completează Ordonanța „Adeverințele eliberate de angajatori sau de către deținătorii legali de arhive, precum și documentele necesare stabilirii și/sau recalculării drepturilor de pensie emise potrivit dispozițiilor legale în vigoare se certifică prin ștampilă și semnătură olografă a conducătorului entității sau a persoanei delegate în acest sens”.
Articolul se introduce după articolul 165 din Legea nr. 263 din 16 decembrie 2010, sub denumirea de „Articolul 165^1”.
Citește și: Ștampila nu va mai fi obligatorie pe contractele încheiate cu statul
Până aici nimic ieșit din comun, dar se pare că actualii legiuitori au uitat faptul că, în în urmă cu patru ani, a fost dată Legea 169, din 7 octombrie 2019, care prevede că:
„Fapta de a solicita persoanelor fizice, persoanelor juridice de drept privat, entităților fără personalitate juridică, precum și persoanelor juridice de drept public aplicarea ștampilei pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri, săvârșită de către persoana din cadrul unei instituții sau autorități publice, constituie abatere disciplinară și atrage răspunderea disciplinară a acesteia, conform prevederilor legale.”
Și atunci cum rămâne cu noua solicitare de ștampilă obligatorie? Este sau nu ilegală? Intră la vreo excepție?