În unele secții medicale ale Spitalului Județean de Urgență Ploiești, bătrânii sunt pur și simplu abandonați de rudele lor care refuză să-i mai ia acasă după tratament și vindecare. Mai sunt și acele cazuri sociale, pacienți care ajung la Unitatea de Primiri Urgențe, iar apoi nu pot fi trimiși înapoi în stradă. Din iulie 2022 până în iulie 2023, medicii de la SJU s-au confruntat cu 15 astfel de cazuri. Oameni care au rămas în spital chiar și 6 luni. Vârstnici pe care aparținătorii nu i-au mai vrut și în cazul cărora formalitățile, da fiind faptul că au familii, sunt mai greoaie.
Problema oamenilor străzii și a bătrânilor „uitați” în Spitalul Județean de Urgență Ploiești este una veche. Neglijarea vârstnicilor cu probleme medicale, a celor cu dizabilităţi sau a celor care nu se mai pot îngriji singuri este o practică veche şi permanentă, cu care se confruntă angajații celei mai mare spital din Prahova.
„Din iulie 2022 până în iulie 2023 am avut 15 astfel de cazuri. 6 pe secțiile de neurologie și chirurgie I. Au fost însă pacienți uitați la Județean și pe secțiile de boli infecțioase, nefrologie, pneumologie, hematologie, interne sau ortopedie. Cu toate că aveau foile de externare făcute, fie familiile nu i-au mai vrut acasă, fie au fost oameni fără adăpost în cazul cărora trebuie să facem formalitățile pentru a ajunge în grija DGASPC sau la azil de noapte.
Citește și: „Suntem spital de urgență, nu azil!” Ce se întâmplă cu oamenii străzii, după ce sunt externați de la SJU Ploiești
Ideea că țin paturile ocupate între una și șase luni. Pe cheltuiala spitalului, evident. Lucru care nu este normal. Noi nu suntem azil, suntem un spital de urgență”, a precizat medicul Bogdan Nica, managerul SJU Ploiești.
Intră în sarcina reprezentanților spitalului ca tot ce înseamnă cazuri sociale, inclusiv persoanele neidentificate, să facă solicitări către autoritățile statului pentru găsirea de soluții. De la Inspectoratul de Poliție, la secțiile locale unde se solicită identificarea familiilor în cazuri de abandon, la primării de domiciliu sau DGASPC Prahova.
Citește și: Anunțat cu mare tam-tam, controlul Prefecturii Prahova la centrul din Băicoi s-a soldat cu patru avertismente scrise și o amendă de 3000 de lei [FOTO]
„Problema este că ne învârtim ca într-un cerc vicios. Pleacă unii, vin alții. Problemele cu care ne confruntăm sunt pe mai multe laturi: abandonul le afectează starea psihică acestor vârstnici, primim greu răspuns din partea autorităților însărcinate cu găsirea soluțiilor de instituționalizare, avem paturile blocate, în condițiile în care avem urgențe medicale și bolnavi cu patologii acute și, la fel de important, consumăm resursele unui spital cu profil de urgență, care, încă o dată, nu e azil”, a mai spus managerul SJU Ploiești, Bogdan Nica.