În sistemul de protecție al statului, la nivelul de județ, în momentul de față, se află instituționalizați 1072 de copii. 140 dintre aceștia se află în centre rezidențiale, la asistenți maternali au fost plasați 477 de micuți, iar 455 de minori se află în plasament de tip familial, asta însemnând în grija rudelor de până la gradul al IV-lea. Doar 60 de copii au fost adoptați de la începutul acestui an, până la 30 noiembrie, potrivit datelor oferite de către Protecția Copilului Prahova.
Principalul criteriu ce trebuie îndeplinit pentru adoptarea unui copil este ca familia adoptatoare „să-și dorească cu adevărat”
Procedura de adopție este, în continuare, una greoaie. Cu toate acestea, principalul criteriu pe care trebuie să-l îndeplinească o familie sau o persoană care urmează să treacă prin toate aspectele birocratice, pentru a putea adopta este „să-și dorească cu adevărat”, spun reprezentanții DGASPC Prahova.
După intrarea în sistemul de protecție, parcurgerea etapelor prevăzute de legislație privind deschiderea procedurii de adopție și declararea copilului ca adoptabil, minorul este înscris în Registrul Național de Adopții.
Citește și: Lungul drum al adopțiilor! În Prahova, timpul de așteptare trece de 3-4 ani pentru a deveni părinte VIDEO
În acel moment este demarat procesul de stabilire a compatibilității, care constă în identificarea și selectarea familiei atestate, care răspunde nevoilor copilului adoptabil.
În general, copiii care ajung pe acest profil sunt copii orfani de vârstă mai mare, au probleme medicale, provin din familii care nu un background medical bun, au frați, iar legea nu permite despărțirea fraților, deci adopția se face doar împreună.
Din păcate nu toți cei care sunt selectați pentru un copil îl și acceptă, moment în care se va căuta o altă familie
În cazul în care familia acceptă, se trece la perioada de acomodare. Copilul va face cel puțin patru vizite la familie, timp în care-i cunoaște pe viitorii părinți, spun, la fel, cei de la Protecția Copilului Prahova.
Urmează apoi o perioadă de trei luni în care copilul este încredințat familiei. În această perioadă se fac două vizite pe lună, iar după cele 90 de zile „de probă” se poate trece la adopția legală a copilului, schimbarea numelui, chiar și a prenumelui. De aici urmează o monitorizare post adopție, timp de 2 ani.
Practic în 6 luni de la momentul completării cererii la DGASPC, o familie ar putea adopta un copil. În realitate, adopția poate dura și 3,4 ani, dat fiind faptul că mulți își doresc să înfieze un copil, dacă se poate, cât mai mic de vârstă, au preferințe în ceea ce privește sexul, culoarea părului sau a ochilor, ori refuză să adopte un orfan de etnie, ori cu probleme medicale.
Din nefericire, spun cei de la Protecția Copilului Prahova, „am avut și cazuri de persoane/ familii care vin cu copilul înapoi la noi, pe motiv că au realizat că nu e ceea ce își doresc sau că nu sunt făcute să crească și să educe un suflet. E o traumă psihică uriașă pentru acel copil. Acesta se obișnuiește cu ideea de cămin și familie și e trimis înapoi în sistemul de protecție. Sunt situații triste, dar cu care, din păcate, ne-am confruntat”.
Potrivit legislației în vigoare, nu pot adopta persoanele care au boli psihice sau un handicap mintal, au fost condamnate definitiv pentru o infracțiune contra unei persoane sau contra familiei, săvârșită cu intenție, au fost condamnate pentru infracțiunea de trafic de persoane sau trafic și consum de droguri, sunt decăzute din drepturile părintești sau au un copil care beneficiază de o măsură de protecție specială și persoanele care doresc să adopte singure, dar ai căror soți se regăsesc în una dintre situațiile mai sus menționate.