Sâmbătă, 16 noiembrie 2024, începând cu ora 17:30, are loc a doua ediție a spectacolului folcloric „Hai la brâu”, organizat de Asociația Folclorică „Brâu Muntenesc”. Locația aleasă este Casa de Cultură a Sindicatelor Ploiești, iar acest lucru s-a decis deoarece la prima ediție, Sala Europa a Consiliului Județean Prahova a fost neîncăpătoare pentru iubitorii dansurilor populare. Intrarea este gratuită astfel că, publicul ploieștean, și nu numai el, se va putea bucura de un spectacol de excepție.
La spectacol vor participa, alături de grupele de voluntari de la Asociația Folclorică „Brâu Muntenesc” conduse de instructorii Andreea și Vlad Ivan, Ana Maria Răuș și Cătălin Gheorghiu, grupa de dansuri populare de la Palatul Copiilor din Ploiești, condusă de dl profesor coregraf Sorin Petre, și grupa de soliste „Mândrele de la Ploiești”, condusă de profesor Adela Dumitru.
În spectacol vor cânta și solistele Briana Dobre, Mădălina Dobre și Diana Vulpe.
Cu bucurie, membrii asociației folclorice „Brâu Muntenesc” vor aduce în fața spectatorilor o călătorie prin dansurile tradiționale ale României, explorând bogăția folclorului din patru regiuni istorice: Oltenia – dansurile vivace și pline de pasiune oltenească ne-au fost dezvăluite de maestrul coregraf Ionel Garoafă și de maestrul coregraf Constantin Dogaru; Dobrogea – ritmurile variate și influențele multiculturale ale Dobrogei sunt reflectate în dansurile învățate de la maestrul coregraf Ștefan Coman; Moldova de Sud – veselia și energia dansurilor moldovenești sunt aduse la viață prin mișcările însuflețite învățate de la profesorii coregrafi Diana și Virgil Tăbuș, și, bineînțeles, Muntenia – de unde vor fi prezentate mai multe momente: Suita Ploiceanca, inspirată din repertoriul Ansamblului Chindia al Casei de Cultură a Sindicatelor Ploiești, sub îndrumarea maestrului coregraf Constantin Dogaru, suită din Ialomița: dansurile au fost predate de maestrul coregraf Nicu Iancu la Colocviul Național Coregrafia Dansului Tradițional Astăzi de la Bușteni, suită de dansuri din Buzău: pusă în scenă cu ajutorul lui Doru Iacob, care ne-a oferit îndrumare pentru a surprinde specificul zonei, suită de Prahova: realizată tot cu sprijinul lui Doru Iacob, având ca sursă de inspirație creațiile coregrafice ale maestrului Nicolae Chiriță.
Sponsorul evenimentului este KMG ROMPETROL S.R.L. De asemenea, „Lexis – Școli de limbi străine”, prin directorul de la Ploiești, doamna Mirela Burducea, a asigurat în cei cinci ani de când este alături de Asociația Folclorică Brâu Muntenesc pregătirea a numeroși copii în tainele limbii engleze. Bineînțeles, cum credeți, gratuit!
„Voluntariatul pentru fapte bune are darul de a-i aduce pe oamenii de bine alături. Mulțumim, Lexis Ploiești, pentru implicarea activă în dezvoltarea armonioasă a copiilor din Asociația Folclorică Brâu Muntenesc!”, a ținut să precizeze Mariana Ivan, președintele Asociației Folclorice „Brâu Muntenesc”.
„Scopul spectacolului este acela de a promova dansurile populare românești și portul popular, astfel încât tradițiile să fie transmise generațiilor tinere, cărora să le trezim și să le menținem interesul pentru folclor. Intrarea este liberă, sunt bineveniți toți iubitorii de folclor. Ne propunem ca acesta să devină un eveniment anual care să dăinuie în timp”, a mai spus Mariana.
Prima ediție a spectacolului „Hai la Brâu” s-a bucurat de un real succes
În 2023, pe 18 noiembrie, a avut loc prima ediție a spectacolului folcloric ”Hai la Brâu!”, la Sala Europa a Consiliului Județean Prahova. În cadrul spectacolului, alături de voluntarii de la Brâu Muntenesc, au cântat și au dansat invitații speciali ai acestei prime ediții: „Mândrele de la Ploiești”, grup coordonat de profesor coregraf Adela Dumitru, și grupa de dansuri populare de la Palatul Copiilor Ploiești, coordonată de profesorul coregraf Sorin Petre.
Datorită succesului acesteia, organizatorii au decis ca anul acesta să țină și ediția a doua, tot în aceeași perioadă, și au ținut neapărat ca intrarea să fie tot liberă, pentru ca să se poată bucura de spectacol cât mai mulți doritori.
Asociația „Brâu Muntenesc” și o poveste de iubire
Anul acesta doi dintre instructorii asociației, Andreea și Vlad Ivan, au decis să-și unească destinele. Și cum o puteau face altfel decât tot în spiritul folclorului românesc, atât de drag sufletului lor?
Astfel, în vara lui 2024, cei doi au spus „DA” în fața ofițerului de stare civilă, îmbrăcați în costume populare și fiind înconjurați de toți cei apropiați lor, oameni care le împărtășesc pasiunea pentru tradițiile românești. Dovadă că munca lor nu este doar o activitate, ci este o pasiune și în viața de zi cu zi.
Asociația folclorică „Brâu Muntenesc” s-a bucurat de-a lungul timpului, în cei peste cinci ani de activitate, de numeroase participări la spectacole și festivaluri, atât în țară cât și în străinătate.
Grecia, Albania, Bulgaria, Italia, Turcia, dar și diverse evenimente organizate în țară, s-au bucurat de prezența spectacolelor oferite de Asociația Folclorică „Brâu Muntenesc”. Și, de fiecare dată, măiestria dansatorilor a fost apreciată la adevărata ei valoare.
Cu siguranță, așa va fi și sâmbătă, 16 noiembrie 2024, la Ploiești, în cadrul Spectacolului Folcloric „Hai la brâu!”, acesta fiind un „cadou” pe care asociația îl oferă ploieștenilor iubitori de tradiții și frumos.
„În data de 16.11.2024 vom organiza a doua ediție a spectacolului folcloric ”Hai la Brâu!”, la Casa de Cultură a Sindicatelor Prahova. Am schimbat locația pentru că la prima ediție, cele 330 de locuri de la Sala Europa a Consiliul Județean Prahova s-au dovedit a fi prea puține pentru doritorii de frumos și iubitorii de folclor.
Intrarea a fost liberă pentru că am obținut sala cu titlu de sponsorizare din partea Consiliului Județean Prahova. Și la această a doua ediție va fi intrarea liberă, costul închirierii sălii fiind suportat din sponsorizările pe care asociația reușește să le atragă prin faptul că dovedește implicare și seriozitate”, a declarat Mariana Ivan, președintele Asociației Folclorice „Brâu Muntenesc”.
Astfel, sâmbătă, 16 noiembrie, între orele 17:30-19:30 publicul este așteptat la Casa de Cultură a Sindicatelor Ploiești, pentru un spectacol de folclor adevărat. Accesul publicului în sală este gratuit!
Prima ediție a spectacolului „Hai la Brâu!”, 2023
Cum ți se pare subiectul?