Este o vorbă care spune că „omul sfințește locul!“ Iar dacă ajungi în Satului Banului, din Măgureni, îți vei da seama cât de reală este această zicere. Într-o perioadă în care luăm drumul străinătății fie pentru a munci, fie pentru a călători, o familie de români a umblat la „rădăcini“ și a descoperit că autenticul, ineditul, modernul, povestea, istoria, confortul pot fi și acasă. Au colecționat tot ce-au găsit vechi și tradițional, le-au montat ca un puzzle și au readus, pe harta turistică a Prahovei și a României, Satul Banului.
Este locul unde poți veni cu familia, dar în care ești înștiințat din start că te vei rupe de internet și ți se va oferi o viață reală, una în care comunicarea este față-n față, unde competițiile sunt cele care vor testa și niște grupe de mușchi, iar atunci când vei povesti despre aventurile de aici, formularea „am văzut pe…“ va fi înlocuită cu „am făcut la…“.
Echitație, ciclism, off road cultural, drumeții, tenis, diverse ateliere sunt doar câteva dintre activitățile care te vor ține departe de gadgeturi și te vor încărca zdravăn cu energie frumoasă.
Un loc plin de istorie, atestat documentar încă din 1526, bogat în resurse naturale, unde din fântâni oamenii nu scoteau apă, ci petrol, o importantă „scenă” de luptă, prin prisma așezării, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Satul Banului a fost readus la lumină, recent, de o familie care și-a dat seama că ACASĂ este mai frumos și mai bine decât oriunde în lume.
„Atunci ne-am hotărât să nu lăsăm autenticul să piara si am început să strângem de prin podurile caselor, obiecte vechi, verosimile, grinzi și lemne vechi de peste o sută de ani, de la casele dărâmate și uite așa timp de paisprezece ani am strâns lemn cu lemn, laviță cu laviță, poveste cu poveste, poză cu poză.
În anul 2012 le-a sosit sorocul să le așezam cap la cap și să construim în Satul Banului un loc tradițional autentic și astfel a început să prindă contur casa din Satul Banului. O casă construită exclusiv cu meseriași din Satul Banului, cu materiale recuperate de la casele din sat, și cu un aspect inspirat din casele țăranilor din această zonă”, scrie în prezentarea locurilor și a casei, pe www.satulbanului.ro
Sursă foto: www.satulbanului.ro