Ploieștenii s-au plâns, la începutul săptămânii, că aerul din Ploiești a fost irespirabil. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Prahova a explicat cum poate fi declarată, conform legislației, poluare în municipiu. Iar aici există o problemă. La PM10, valoarea – limită nu poate să fie depășită „mai mult de 35 de ori într-un an calendaristic”, iar la PM 2,5 nu este prevăzută o valoare zilnică, însă valoarea limită anuală este de 20 de unități/mc. Aceeași „poveste” este și la valoarea – limită la benzen.
Problema legată de poluarea din Ploiești pare un subiect tabu, în condițiile în care legislația este mai mult decât permisivă.
Observatorulph.ro a prezentat la începutul săptămânii situația cu privire la sesizările ploieștenilor care reclamau că aerul din municipiu este irespirabil.
La solicitarea Observatorulph.ro, APM Prahova a precizat că nu a fost poluare la Ploiești, iar ulterior instituția a revenit cu o precizare privind situațiile în care, conform legislației, poate să fie declarată poluare.
Citește și: Aer irespirabil în Ploiești. Cum arată harta poluării pe site-ul Primăriei
Astfel, în răspunsul transmis, APM Prahova susține că, „valorile înregistrate pentru indicatorii PM 10 și PM 2,5 sunt determinate conform prevederilor Legii nr. 104/2011 prin metoda gravimetrică – metodă de referință care stabilește prelevarea particulelor pe filtre și determinarea în laborator în conformitate cu standardul EN 12341 „Calitatea aerului. Metodă standardizată de măsurarea gravimetrică pentru determinarea fracției masice de PM10 sau PM 2,5 a particulelor în suspensie” fapt ce permite determinarea acestor indicatori chiar dacă sistemele de achiziție din stația PH2 nu funcționează.
Atenție, însă! Explicația APM Prahova vizează strict legislația, conform căreia, la PM10, valoarea – limită nu trebuie depășită „mai mult de 35 de ori într-un an calendaristic”, pentru punctul de măsură stație”.
Cu alte cuvinte, legislația permite ca, într-un an, la Ploiești să fie depășită valoarea – limită de până la 35 de ori/stație.
Citește și: Val de poluare în Ploiești și localitățile limitrofe. Reacția autorităților de mediu [LIVE]
„Pentru indicatorul particule în suspensie fracția PM 2,5, Legea nr. 104/2011 nu prevede valoare limită zilnică, iar valoarea limită anuală este de 20 µg/mc”, mai precizează APM Prahova, care anunță că și o schimbare cu privire la informarea cetățenilor legat de depășiri.
„În vederea informării publicului, pentru perioadele în care indicatorii particule în suspensie fracțiile PM 10 și PM 2,5 prezintă concentrații crescute, APM va afișa săptămânal rezultatele determinărilor gravimetrice. Menționăm că în momentul de față datele privind acești indicatori sunt încărcate lunar pe site-ul www.calitateaer.ro”, a precizat ANM.
Conform APM Prahova, în anul 2023, la PM 10 au avut loc depășiri zilnice în mai multe stații de monitorizare din Ploiești, însă numărul depășirilor nu a fost mai mare de 35 anual/stație.
La PH1 s-au înregistrat nouă depășiri, la PH2 – 5 depășiri, la PH 3 – 15 depășiri, la PH 5 – 1, PH6 – 5 depășiri și PH 7 – 6 depășiri.
Cu alte cuvinte, chiar dacă, în 2023, au fost înregistrate depășiri zilnice în mai multe stații, oficial nu vorbim de poluare conform legislației.
Același lucru se aplică și în cazul depășirilor la benzen. Legislația stabilește o „valoare – limită pentru protecția sănătății umane a indicatorului benzen de 5 µg/mc pentru perioada de mediere de un an calendaristic”.
Practic dacă astăzi, de exemplu, ploieșteanii inspiră aer cu benzen și la o stație de monitorizare se înregistrează peste 5 µg/mc nu se consideră poluare dacă nu este depășită valoarea – limită pentru protecția sănătății pe un an calendaristic.
Citește și: Ploieștenii nu au acces la datele care indică poluarea din oraș. Pe cine dă vina conducerea APM Prahova
Răspunsul APM Prahova cu privire la sesizările legate de aerul irespirabil din Ploiești
Cum ți se pare subiectul?