Le-au trecut prin mână sute de pacienți. În cazul fiecărui bolnav, tot ce a contat a fost și rămâne respectarea unei profesii. Aceea de medic pentru care această meserie nu e doar despre iubirea de știință, este, în primul rând, despre oameni. Și-au ales ca specialitate medico -chirurgicală Urologia. Spun că nu s-ar putea vedea doctori în alt spital decât Spitalul Boldescu. Ploieștiul le este casă, iar pacienții din Prahova, cei cărora vor să le dedice toată priceperea lor. Campania „Doctor bun” și un interviu despre dragostea față de profesie și oameni cu medicii Valentin Sabău și Mihai Stăncioiu, specialiști în urologie. Doi oameni care spun că fără empatie față de durerea pacientului și fără comunicare, te poți numi doar pe jumătate medic.
Într-o vineri dimineață, am ajuns la Spitalul Boldescu, secție a Spitalului Județean de Urgență Ploiești. Atât medicul Valentin Sabău, cât și colegul cu care face echipă, Mihai Stăncioiu, se pregăteau să intre într-o operație extrem de grea și riscantă, de natură oncologică.
Cunoșteau campania „Doctor bun”. „Un demers binevenit, care să dea posibilitatea ploieștenilor, prahovenilor, să privească un pic și de partea cealaltă a baricadei. Să înțeleagă că în spatele halatelor albe stau niște oameni. Cu stări bune, stări rele, emoții, frici, anxietăți, energie, oboseală”, a mărturisit medicul Valentin Sabău, din 2007 doctor bun la Spitalul Boldescu.
Citește și: Doctor bun. Interviu cu medicul cardiolog, Marian Albu, omul care salvează inimile prahovenilor
Tot el, medicul Sabău, șeful secție de Urologie de la Spitalul Boldescu, vorbește despre provocările pe care le trăiește, zilnic, în acest spital. Cel mai mult îl întristează, spune acesta, faptul că pacienții cu afecțiuni urologice sunt din ce în ce mai tineri. Tumori vezicale sau cancer renal. „Lipsa de prevenție”, îl completează colegul său, medicul Mihai Stăncioiu.
„Examinările ecografice sunt utile, un examen sumar de urină va depista hematuria, PSA, care reperează cancerul de prostată, este o analiză plătită de CAS, la fel și examenul cito tumoral. Acestea sunt investigații care ar trebui să existe în cultura medicală a prahovenilor. Din păcate nu se întâmplă asta. Oamenii, bărbați, femei, ajung la spital când îi doare și, de multe ori, e nevoie de bisturiu. Asta pentru că analizele profilactice pentru a se depista din timp afecțiunile din sfera urologică nu prea se fac, din nefericire”, precizează urologul Valentin Sabău.
Citește și: Doctor bun. Interviu cu medicii chirurgi Dan Oprea și Sebastian Toma. „Trebuie schimbată gândirea că cel mai bun spital din Ploiești e trenul spre București”
Un medic ce are, însă, și enorme satisfacții. Pe holul spitalului, un domn de vreo 50 de ani îi întinde mâna să îi mulțumească. În cealaltă ține un teanc de analize.
„A avut cancer la rinichi. O formă urâtă. Acum, după operație, e bine”, îmi spune medicul Valentin Sabău, în timp ce îl bate pe umeri pe bărbatul care a văzut moartea cu ochii, dar a fost salvat.
Ca el, ca pacientul care a văzut moartea cu ochii, dar azi e bine, sunt zeci, sute. „Sunt situații și situații. Cazuri în care reușim, cazuri pe care le pierdem. Depinde de cât de avansată este boala. De aceea eu insist atât de mult pe analizele de prevenție, dar și un stil de viață sănătos. Mai ales în cazul persoanelor care au o predispoziție genetică pentru boli din sfera urologică. Asta înseamnă o alimentație corectă și o hidratare corespunzătoare. Trei litri de apă, băuți pe parcursul unei zile. Aceste două lucruri atât de simple împiedică formarea calculilor renali. Pietrele la rinichi, cum sunt cunoscute popular”, mai spune medicul urolog Valentin Sabău.
Omul care concluzionează în felul următor: să fii doctor bun înseamnă să fii om și să ai compasiune față de cel pe care-l tratezi, îl vindeci, îl faci, practic, să rămână în viață. Asta e medicina: știință, dar și conștiință.
Dacă ați fost tratat de un medic bun, căruia îi datorați sănătatea sau chiar viața, nu ezitați să ne scrieți la adresa redactie@observatorulph.ro sau să ne trimiteți un mesaj pe whatsapp la 0785 075 112.
Interviul integral cu specialiștii în urologie, Valentin Sabău și Mihai Stăncioiu poate fi urmărit aici: