Problema mașinilor parcate neregulamentar, pe trotuare sau în zone în care oprirea și staționarea sunt interzise, devine din ce în ce mai mare în Ploiești. Aceste acțiuni nu doar că perturbă traficul pietonal, dar generează și un risc crescut de blocaje în trafic.
În multe cazuri, pietonii sunt nevoiți să meargă pe carosabil pentru a ocoli mașinile parcate pe trotuar, expunându-se astfel pericolului de a fi loviți de vehiculele care circulă pe drum. În teorie, parcarea pe trotuar este permisă doar acolo unde există marcaje clare și unde rămâne suficient spațiu pentru pietoni, însă aceste reguli sunt frecvent ignorate.
De asemenea, multe dintre zonele în care oprirea sau staționarea sunt interzise sunt marcate cu semne clare, însă mulți șoferi aleg să le ignore din diverse motive, fie că este vorba de comoditate sau de o percepție eronată că nu vor fi sancționați.
Ignorarea acestor semne poate duce la situații de blocaj în trafic, în special pe străzile înguste sau în apropierea intersecțiilor aglomerate, unde mașinile parcate ilegal îngreunează vizibilitatea și accesul celorlalți participanți la trafic.
Așa cum se vede în imagini, cazurile de parcare neregulamentară în Ploiești nu sunt deloc puține și, atâta vreme cât nu există o constanță în acordarea de sancțiuni, fenomenul nici nu va fi eradicat prea curând.
„Dacă pun mașina pe avarii, pot opri oriunde”
Un alt fenomen îngrijorător este cel al șoferilor care, profitând de comoditatea pe care le-o oferă avariile, își parchează mașinile oriunde doresc, fără a ține cont de faptul că blochează traficul sau creează probleme pentru alți participanți la trafic. Acesta a devenit un obicei comun, prin care șoferii consideră că au dreptul de a opri oriunde fără a fi sancționați.
„Dacă pun mașina pe avarii, pot opri oriunde”, par a gândi cei care procedează în acest fel, fie că opresc pentru 2 sau pentru 20 de minute. Cel mai mare blocaj din această cauză se creează pe timp de ploaie, când și așa traficul este îngreunat.
Aceste încălcări ale legii nu sunt doar un inconvenient pentru ceilalți șoferi și pietoni, ci constiutie și o infracțiune rutieră sancționată de legislația în vigoare.
Poliția rutieră, împreună cu autoritățile locale, are competența de a amenda și, în unele cazuri, de a ridica, vehiculele parcate ilegal.
Nu trebuie criticati oamenii de genul, dar nici de aplaudat. Atat timp cat munincipiul duce lipsa de locuri de parcare si nu se aplica sancțiuni oamenilor care au curte si tin masinile in afara curtii, nu se va rezolva nimic… mai ales amendati cei care parcheaza la mai putin de 25 metri de trecerile de pietoni sau colțul intersecțiilor!!!
Din pacate astfel situatii sunt frecvente. O lipsa de implicare a autoritatiilor locale care doar ne cesesc voturi.