Comunicarea dezastruoasă a făcut ca mulți dintre români să își piardă încrederea în campaniile de prevenție și vaccinare.
Context: Observatorulph a relatat în premieră o situație dramatică, pe care am descoperit-o în satul Minieri, din comuna prahoveană Filipeștii de Pădure, județul Prahova. Soții Dulgheru, în vârstă de 66 și 71 de ani, au decedat la doar câteva ore distanță. Avuseseră simptomele unei răceli, fiind în final diagnosticați cu Covid 19.
Soții Dulgheru au ținut neapărat să se vaccineze, conform spuselor fiului acestora, revenit din Marea Britanie pentru a-și înmormânta părinții. Nu s-au testat în prealabil, putând astfel să amâne vaccinarea și să urmeze tratamentul care poate le-ar fi salvat viața. Nici fata lor nu s-a testat, fiind acum în stare gravă la terapie intensivă. Cert este că părinții s-au vaccinat la Câmpina, cu Pfizer, iar fata acestora la Mizil, cu Astra Zeneca.
Subiectul ne-a atras atenția, atât din cauza dramei acestei familii, cât și din cauza consecințelor din comunitatea în care locuiau acești oameni. Am fost acolo, în urmă cu o zi, discutând cu mulți dintre ei. Era previzibil ceea ce urma să se întâmple, respectiv să își piardă încrederea și să spună că au murit din cauza vaccinului.
Așa cum precizam încă de ieri, nu poate fi stabilită o legătură de cauzalitate, iar explicațiile au fost date în numeroasele articole care au redat evenimentele. Chiar fiul celor doi ne-a declarat: ”Știam că sunt ”răciți” de o săptămână. Vorbeam zilnic la telefon și i-am rugat să se testeze mai întâi, apoi să se vaccineze, dacă nu cumva sunt infectați. Nu m-au ascultat. Acum e prea târziu pentru ei, însă vreau să le spun tuturor că astfel de simptome nu trebuie tratate cu superficialitate.”
Citiți știrea inițială și urmăriți video AICI.
Așa cum era de așteptat, situația relatată ieri nu a trecut neobservată, ajungând până în zona decidenților din campania de vaccinare. Reacția coordonatorului campaniei, medicul militar Valeriu Gheorghiță, AICI.
Am continuat documentarea cazului, tocmai pentru că populația trebuie informată corect. Și cum suspiciunile lor vizau eventualele reacții adverse de după vaccinare, fiul celor decedați relatându-ne că mama sa a avut astfel de simptome, am solicitat informații atât de la Spitalul Municipal Câmpina, cât și de la DSP Prahova. Surpriză! Spitalul confirmă un astfel de episod, DSP… nu. (fotodocumente la finalul articolului)
Sub semnătura managerului SMC, dr. Călin Tiu, la solicitarea Observatorulph.ro, aflăm următoarele: ”După efectuarea vaccinului, în zona de supraveghere, doamna Dulgheru M. a acuzat stări de amețeală, iar medicul a hotărât să o țină sub observație timp de 45 de minute.”
Pacienta acuza stările descrise, medicul a supravegheat-o, apoi fiind în ”limite normale”, femeia a plecat. Analizele sunt bune, pacientu-i mort…
Din răspunsul de la DSP Prahova aflăm că ”nu au fost înregistrate efecte secundare în timpul supravegherii post-vaccinare.”
Poate că era mai bine, mai corect spus: ”pacienta semnalase efecte secundare, dar ele nu au fost confirmate.” Explicație birocratică: dacă efectele secundare nu au fost trecute pe platformă, atunci nu există/nu au fost înregistrate… și cu asta-basta, DSP s-a spălat pe mâini. În momentul în care trebuie să ai o reacție oficială, în care în joc este o problemă cât se poate de serioasă, cea a încrederii, nu este firesc să suni la sursă, să verifici la spital? DSP Ph ar fi aflat că a fost o problemă semnalată de pacientă, fie ea și netrecută în raportarea online, iar răspunsul ar fi fost în concordanță cu realitatea semnalată de fiul celor doi și de SMC, locul unde s-au vaccinat. Undeva, ceva nu este în regulă. Pacienta semnalează, poate o reacție adversă, poate o stare de la infectarea pe care deja o avea, dar semnalase ceva în neregulă. Se simțea rău. A ajuns acasă și de atunci nu a mai mâncat.
Speculațiile nu folosesc nimănui, însă de cele mai multe ori au fost alimentate tocmai de comunicarea din partea unor instituții care nu au voie să trateze cu superficialitate astfel de situații, apoi să se mire de unde vine neîncrederea. Continuăm să spuneam ceea ce am afirmat încă de la început: nu se poate stabili acum o legătură de cauzalitate între vaccinare și deces. Sunt peste 1,7 milioane de români vaccinați până în prezent. Dacă vaccinurile ucideau, aveam până acum ”măcar” câteva sute de mii de victime. Să nu fim naivi… Insistăm să ne informăm corect, să știe fiecare dintre noi cum să gestioneze corect o situație care poate degenera într-o dramă.
Dacă respectivii s-ar fi testat și ar fi declarat ce simptome au, nu ar mai fi fost vaccinați atunci, ci tratați conform stadiului în care se aflau. Poate ar fi avut șanse, iar astăzi erau în viață. Asta nu scuză însă comunicarea celor care sunt obligați să clarifice toate aspectele semnalate de societate, nu să răspundă fără o documentare exactă, doar pentru că sunt acoperiți de o eventuală nerespectare a unei proceduri de înregistrare online.