Sărbătorile Pascale vin cu mese îmbelșugate, dar și cu riscuri pentru sănătate, mai ales pentru cei care au ținut post. Mielul, drobul, cozonacul și ouăle, combinate în cantități mari, pot duce la probleme digestive și metabolice.
Nutriționiștii atrag atenția asupra pericolelor și oferă recomandări clare pentru o alimentație echilibrată în aceste zile.
Nutriționistul Lygia Alexandrescu a explicat la Digi 24 că excesul alimentar imediat după perioada de post este periculos pentru sănătate.
„Cei care au ținut post se află în cel mai mare pericol dacă încep cu alimente consumate în cantitate mare și combinate incorect.”
Specialistul avertizează că, deși carnea de miel pare mai ușoară pentru digestie, poate crea alte probleme.
„Sunt multe feluri, indiferent cât de ușor pare mielul că e carne tânără, e o carne greu de digerat și care precipită foarte multe purine, adică poate crește acidul uric.”
Soluția oferita de nutriționiști nu este renunțarea totală la preparatele tradiționale, ci moderația și combinarea atentă a alimentelor.
Cum arată o masă echilibrată de Paște
Specialiștii recomandă ca mesele să fie distribuite echilibrat pe parcursul zilei și însoțite de legume proaspete.
„Începem dimineața cu drob, dacă ne place drobul. Lângă acest drob se poate pune multă legume: ridiche, ceapă verde, rucola, păpădie, care ajută foarte mult digestia.”
O altă recomandare importantă este legată de pauzele între mese: „Avem grijă ca măcar două ore să lăsăm sistemul digestiv să se odihnească”, a transmis Lygia Alexandrescu.