Stopinfractori.ro a publicat, astăzi, rechizitoriul întocmit de procurorii DNA în urma căruia viceprimarul Raul Petrescu a fost condamnat ieri la șase luni de închisoare cu suspendare fiind acuzat de complicitate la trafic de influență.
Vezi mai jos extrasul din rechizitoriul respectiv:
”R E C H I Z I T O R I U
14.06.2013
(…)- procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti.
Examinând materialul de urmărire penală efectuat în dosarul cu numărul de mai sus, privind pe învinuiţii:
- B. LUCIAN, cercetat în stare de libertate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă, prev. de art. 6 1 din Legea nr. 78/2000;
- N. NICOLAE, cercetat în stare de libertate, sub aspectul săvârşirii complicităţii la infracţiunea de cumpărare de influenţă, prev. de art. 26 C.p. rap. la art. 6 1 alin. 1 din Legea nr. 78/2000;
- PETRESCU RAUL ALEXANDRU, cercetat în stare de libertate, pentru săvârşirea complicităţii la infracţiunea de cumpărare de influenţă, prev. de art. 26 C.p. rap. la art. 6 1 alin. 1 din Legea nr. 78/2000;
- O. ADRIAN ALEXANDRU, cercetat în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, prev. de art. 257 alin. 1 C.p. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000,
şi pe făptuitorii:
- (…), cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art. 257 alin. 1 C.p. rap. la art. 7 alin. 3 din Legea nr. 78/2000 şi art. 264 alin. C.p.;
[1] (…), cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor prev. de art. 13 2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 246 C.p. şi art. 264 alin. 1 C.p.,
EXPUN URMĂTOARELE:
Activitatea infracţională ce urmează a fi prezentată constă în aceea că învinuitul O.. Adrian Alexandru, în perioada 22.03.2013 – 08.04.2013, prin intermediulînvinuiţilor N. NICOLAE şi PETRESCU RAUL ALEXANDRU (viceprimar al municipiului Ploieşti), a primit o sumă de bani (200 euro) de la învinuitul B. LUCIAN, lăsând să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Prahova din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Prahova pentru a-i determina să-l reprogrameze pe învinuitul B. Lucian pentru susţinerea probelor de examen în vederea obţinerii permisului de conducere într-un timp cât mai scurt şi fără respectarea procedurilor legale incidente.
MOD DE SESIZARE
Prin procesul verbal din data de 06.04.2013, transmis unităţii noastre de parchet cu adresa nr. (…), Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti s-a sesizat din oficiu, în urma punerii în executare şi exploatării autorizaţiei numărul (…) de interceptare şi înregistrare a convorbirilor telefonice SMS/MMS, purtate de la postul telefonic cu numărul de apel (…) (cartelă prepaid), utilizat de PETRESCU RAUL ALEXANDRU, autorizaţie emisă de către Tribunalul Prahova în dosarul nr. (…) al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, cu privire la faptul că, în perioada 22.03.2013 – 05.04.2013, la solicitarea numitului „N.", bărbat rămas neidentificat, utilizator al postului telefonic cu numărul de apel (…) (cartelă prepaid), PETRESCU RAUL ALEXANDRU, viceprimar al municipiului Ploieşti, a făcut demersuri pe lângă un bărbat recomandat a fi „O. Adrian", utilizator al postului telefonic cu numărul de apel (…) (cartelă prepaid), pentru ca acesta din urmă, în schimbul unei sume de bani neprecizată, deja înmânată, să intervină pentru „N." şi o altă persoană din anturajul acestuia, cunoscută cu numele „LUCIAN" , utilizator al postului telefonic cu numărul de apel (…)(cartelă prepaid), pe lângă angajaţi ai Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Prahova din cadrul Prefecturii Prahova, în scopul programării celor doi pentru examinarea într-un timp cât mai scurt şi fără respectarea procedurilor legale incidente.
Totodată, s-a reţinut că la data de 03.04.2013, în urma acuzelor de tergiversare a programării aduse de către „N." lui Petrescu Raul Adrian, acesta din urmă i-a cerut comisarului şef de poliţie (…) din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova să intervină pe lângă angajaţi ai aceluiaşi serviciu public care să-i faciliteze lui „N." programarea în vederea examinării auto, de asemenea, într-un timp scurt, fără respectarea normelor legale incidente.
Sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a fost înregistrată la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti cu nr. 70/P/2013 la data de 06.04.2013.
SITUAŢIA DE FAPT
Învinuitul B. Lucian a absolvit cursurile de pregătire teoretică şi practică în vederea susţinerii examenului pentru obţinerea permisului de conducere categoria B organizat de S.C. (…) S.R.L. Ploieşti în perioada 28.01.2013 – 05.03.2013.
În conformitate cu dispoziţiile art. 8 din Ordinul nr. 268/08.12.2010 al Ministerului Administraţiei şi Internelor, privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere, învinuitul s-a programat la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Prahova pentru data de 11.03.2013 în vederea examinării.
În sensul ordinului menţionat, examinarea presupune verificarea cunoştinţelor şi aptitudinilor candidaţilor pentru obţinerea dreptului de a conduce autovehicule şi remorci pe drumurile publice , alcătuită din proba teoretică şi proba practică.
Art. 8 din Ordinul nr. 268/08.12.2010 prevede că examinarea se efectuează după programarea candidaţilor pentru susţinerea probei practice a examenului, în limita locurilor disponibile, proba teoretică putându-se susţine începând din ziua în care s-a efectuat programarea prevăzută la alin. 2 şi până în ziua anterioară susţinerii probei practice.
Art. 12 alin. 1 din acelaşi act normativ stabileşte că în cazul în care candidaţii sunt declaraţi respinşi, aceştia se pot prezenta în vederea programării pentru o nouă examinare numai după o perioadă de cel puţin 15 zile de la data declarării ca respinşi, dar nu mai târziu de 1 an de la absolvirea cursurilor.
În plus, în alin. 4 se prevede că, în cazul depăşirii termenului de 1 an de la data absolvirii şcolii de pregătire a conducătorilor de autovehicule, examinarea pentru obţinerea permisului de conducere este condiţionată de efectuarea unui nou curs de pregătire.
În scopul stabilirii unui set unitar de reguli pentru reglementarea etapelor şi demersurilor administrative ce trebuie îndeplinite în vederea programării/reprogramării candidaţilor la examenul pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi pentru stabilirea responsabilităţilor privind întocmirea, avizarea şi aprobarea documentelor aferente acestei activităţi, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Prahova a întocmit „Procedura privind programarea candidaţilor la primul examen pentru obţinerea permisului de conducere", înregistrată cu nr. 45270/17.11.2011, respectiv, „Procedura privind reprogramarea candidaţilor la primul examen pentru obţinerea permisului de conducere", înregistrată cu nr. 45271/17.11.2011, ambele proceduri fiind aprobate de prefectul judeţului Prahova.
În procedura adoptată de Instituţia Prefectului Judeţului Prahova – Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Prahova, reprogramarea candidatului parcurge următoarele etape:
- identificarea solicitantului după actul de identitate în original;
- verificarea documentelor existente la dosar şi a valabilităţii acestora;
- calcularea termenului de 15 zile de la data susţinerii ultimului examen;
- implementarea datelor conform aplicaţiei şi a „manualului de operare";
- reprogramarea la examen, în funcţie de locurile disponibile pentru fiecare categorie în parte, astfel încât să se asigure locuri pentru programarea la primul examen la o dată cât mai apropiată;
- îndrumarea candidaţilor să formuleze petiţie, în cazul în care se solicită reprogramarea la o dată cât mai apropiată, în cazuri deosebite;
- înscrierea în fişa de şcolarizare, în rubrica special constituită, a datei de susţinere a examenului la proba practică;
- informarea candidatului despre susţinerea probei teoretice, începând cu ziua în care s-a efectuat programarea şi până în ziua anterioară susţinerii probei practice;
- predarea dosarului către candidat şi informarea acestuia că trebuie să îl aibă asupra sa atât la examenul teoretic, cât şi la examenul practic.
Aşa cum am arătat, învinuitul B. Lucian a fost programat la primul examen la data de 11.03.2013. În baza acestei programări a susţinut examenul la proba teoretică la data de 08.03.2013, fiind declarat admis, dar la proba de traseu din data de 11.03.2013 a fost declarat respins (în acest sens, adresa nr. 43479/29.04.2013 a Instituţiei Prefectului Judeţului Prahova – Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor).
Având în vedere că învinuitul B. Lucian cunoştea faptul că o reprogramare pentru examinare în vederea obţinerii permisului de conducere era posibilă peste aproximativ două luni (iunie 2013) şi, întrucât în perioada 13.05.2013 – 13.11.2013 urma să plece în Anglia ca lucrător agricol sezonier, acesta a apelat la prietenul său – învinuitul N. Nicolae să-l ajute pentru a obţine o reprogramare pentru susţinerea examenului auto într-un timp cât mai scurt, anterior datei de 10.05.2013.
La rândul său, învinuitul N. Nicolae a apelat la învinuitul Petrescu Raul Alexandru, viceprimar al municipiului Ploieşti care, ştiind că, anterior, o fostă prietenă de-a sa a fost ajutată în acelaşi sens de învinuitul O. Adrian Alexandru – fiul fostului inspector şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, i-a cerut acestuia din urmă să intervină din nou pe lângă angajaţi ai Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Prahova din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Prahova în scopul reprogramării învinuitului B. Lucian într-un timp cât mai scurt.”
Citește restul pe Stopinfractori.ro