Câteva animații Disney sunt restricționate din motive rasiale. Dumbo, Pisicile aristocrate sau Peter Pen au ajuns pericole publice, într-o lume care pare că se tâmpește

Lumea pare să o ia razna. Totul pare regizat de minți bolnave, care caută să răstoarne sisteme și valori inofensive, pe care doar acele minți bolnave le pot considera periculoase. Politically Correct se transfomă într-o formă de discriminare odioasă, care în numele unor abordări ”corecte” ajunge să discrimineze categorii care nu au nicio vină. Am totuși câteva propuneri, care să împace pe toată lumea.

Pornim de la premisa că suntem sănătoși la cap. Bine, știu, așa spun toți care au probleme, dar de data asta nu este de glumă. Vorbesc cu cei trecuți de prima tinerețe, care s-au bucurat de filme de animație excepționale, filme care au făcut istorie și care ar fi putut să mai facă, dacă niște minți bolnave nu ar fi ajuns la concluzia că au un conținut periculos.

Adevăru-i că elefănțelul Dumbo este periculos prin apartenența la specia pachidermelor. Imaginați-vă că va crește și se va așeza pe un șoricel mai închis la culoare. Să nu-mi spuneți că acțiunea este involuntară, pentru că e clar că o face special, nesuportând culoarea închisă a rozătoarei. Va profita de efectele unui atac prin forță disproporționată și gata conflictul. Păi??? Ce învățăm noi din asta? E rasism… clar! Vedeți, este atât de ușor să te pui în mintea unor tâmpiți… V-ați gândit vreodată, urmărind aceste desene, ce consecințe au? Normal că nu v-ați gândit, că doar sunteți sănătoși la cap.

Să ne întoarcem la problema de bază! Platforma de streaming video Disney+, deţinută de compania Walt Disney, a blocat accesul copiilor sub 7 ani la vizionarea unor filme clasice de animaţie, precum „Pisicile aristocrate”, „Dumbo” sau „Peter Pan”, din cauza unor scene considerate a conţine stereotipuri ori prejudecăţi rasiale, informează Sky News

Aceste filme nu mai sunt afişate în secţiunea „Copii” a platformei, dar pot fi accesate de pe un cont de adult, însoţite de un avertisment referitor la „descrierile negative” prezente în respectivele animaţii, precizează compania Disney.

„Acest program include descrieri negative și/ sau tratament necorespunzător aplicat unor persoane sau obiceiuri”, este mesajul prezent la începutul filmului. „Aceste stereotipuri erau greșite atunci și sunt greșite și acum. În loc să înlăturăm acest conţinut, vrem să recunoaștem că el are un impact nociv, să învățăm din acest lucru și să lansăm o dezbatere pentru a crea împreună un viitor mai tolerant”, se arată în mesajul celor de la Disney.

Să luăm ca exemplu animația ”Piscile aristocrate”. Nu vă uitați că sunt drăguțe, mai ales când sunt mici, pentru că în realitate sunt niște nenorocite. Iată cum motivează cei de la Disney problemele comportamentale ale felinelor: ”La un moment dat, în Pisicile Aristocrate, în scena în care personajele cântă celebra melodie „Everybody wants to be a cat”, apare o pisică cu „chipul galben”, care cântă la pian cu bețișoare chinezești pentru mâncare.

Pisica este o caricatură rasistă a persoanelor asiatice care afişează trăsături stereotipe exagerate, de genul ochilor oblici şi dantura proeminentă. Pisica are un foarte strident accent englezesc şi o voce care aparţine unui actor alb, în timp ce cântă la pian cu beţişoare chinezeşti”, explică cei de la Disney, care adaugă că versurile batjocoresc limba chineză şi tradiţii din Shanghai sau Hong Kong.”  Cum să batjocorești limba chineză? Poate doar maghiara să fie mai frumoasă, dar nu e cert.

Și dacă problema chinezilor nu ne afectează, chit că de la ei se zice că am avea Covid, deci am putea să ne ofuscăm motivat, noi fiindu-le prieteni tradiționali prin intermediul achizțiilor de produse de top din Dragonul Roșu, lăsăm pisicile aristocrate în prostia lor și ne ocupăm de o atitudine condamnabilă, mai aproape de problemele reale ale părții noatre de lume. Poate nu ați fost atenți, dar elefănțelul ”se ia de ciori”. Aaaaaa… așa cevaaa…

”În acest film de animaţie există o scenă în care Dumbo întâlneşte un grup de ciori pe al cărui lider îl cheamă Jim Crow, un stereotip rasial care reprezintă numele generic al afroamericanului lipsit de inteligenţă care cântă şi dansează, temă preluată în spectacolele în care un alb îşi vopsea faţa şi mâinile pentru a imita un negru.

În plus, legile Jim Crow sunt legile segregaţioniste aplicate în SUA în perioada 1876-1964 şi îndreptate împotriva americanilor de culoare.”

Buuun! Deci avem câteva probleme serioase, iar ăștia mici vor crește deformați atât mintal cât și mental. Cum procedăm? Din start excludem Pantera Roz ca element de echilibru, considerând că rozul scade din prestanța unei pantere, putând fi lesne asimilată unui personaj scăpat de la Gayfest. Doar nu o să fim acuzați de discriminare pe motive sexuale. În plus, rămâne în ceață problema identității de gen. Doar nu vreți să ajungă situația Panterei Roz pe masa CCR? Deși… nu mi-aș refuza plăcerea de a-l vedea pe Valer Dorneanu dând o decizie pe problema Panterei Roz, evident în spiritul constituțional.

Ar fi totuși o variantă pentru a împăca toată lumea: să spargem gașca celor 101 dalmațieni și să-i împrăștiem prin toate desenele animate. Ți așa erau prea mulți la un loc și se descurcau greu cu mâncarea. Ăștia au și alb și negru, așa că nimeni nu va putea să sară de fund în sus, dacă Dumbo îi ia la mișto sau pisicile aristocrate se pun cu ghearele pe ei.

În cazul în care v-a scăpat, vă rog să interziceți și episoadele din Tom și Jerry, respectiv pe cele în care apare menajera aia grasă, corpolentă… mă scuzați, care e al naibii de neagră. Nici Dracu nu-i atât de negru. Cum adică să fie o menajeră negresă? Puneți măcar un dalmațian în locul ei, ca să mai poată fi difuzate desenele respective. Ce, nu ați văzut niciodată un dalmațian – menajer/ă? Lasă că o să vedeți multe de acum…

Și dacă stau bine să mă gândesc, chiar și desenele animate românești au ceva în neregulă. Ce ziceți despre abordarea rasistă din Bălănel și Miaunel? Cum adică… Bălănel? Bălănel, care vine de la bălan, adică alb. Păăăi, așa ceva nu poate fi tolerat! Adică ăla alb e șmecherul și ăla mai închis la culoare, Miaunel, care e maroniu, e miorlăitul, adică un fel de smiorcăit, un fraier.

Filmul White men can’t jump poate să își păstreze titlul. Asta nu mai e ură de rasă, ci o simplă constatare a oamenilor de culoare mai închisă, care au ajuns la concluzia că ăștia albi sunt niște paralitici.

Mai vreți? Idei mai am, dar îmi este lene să le mai expun, pentru că albii ca mine sunt mai puturoși. Mă retrag aici, urmând ca astăzi să vizionez pentru a nu știu câta oară filmul ”Pisica albă, pisica neagră”, ca să nu cumva să zică lumea că sunt rasist. Mă uit simultan la ambele pisici. E bine așa?

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0726 221 596 pe WhatsApp sau Signal

2 COMENTARII

  1. O lume tampita, tampita sau cu un scop foarte bine determinat? Observam ca abunda desene animate oribile de groaza, cu monstrii scarbosi, vampiri, sau sexualizate ori care promoveaza ideologia de gen, asa, pe sub pres. Astea sunt ok, din punctul lor de vedere, nu? Asistam la niste campanii foarte bine definite si organizate. Asta este noua lume „normala”.

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău