Nerespectarea orelor de liniște, curățenia pe scara blocului, dar mai ales costul la întreținere sunt câteva dintre inerentele probleme care apar la bloc. Printre întrebările care apar frecvent în rândul proprietarilor, dar și al chiriașilor dintr-un imobil se numără și cea legată de trecerea temporară la întreținere a unei persoane.
Din start trebuie spus că legea nu interzice unui proprietar să primească în vizită rudele, prietenii sau orice altă cunoștință.
Pentru a preveni însă discuțiile care pot apărea între locatari cu privire la persoanele care locuiesc temporar într-un imobil, Legea 196/2018 reglementează inclusiv modalitatea prin care o persoană, care nu are domiciliul în imobil poate fi trecută la întreținere, în funcție de durata șederii.
Citește și: Viața la bloc. Ce probleme reclamă locatarii din Ploiești
Legea privind funcționarea asociațiilor de proprietari, 196/2018, prevede modul de repartizare al cheltuielilor într-un bloc în funcție de numărul de persoane care locuiesc în imobil, respectiv modul de calcul al cheltuielilor comune. Vorbim strict de lumina pe scara blocului, salubritate, consumul de gaze (în cazul în care nu există separație la gaze) și alte cheltuieli cotă parte indiviză.
Viața la bloc. După câte zile trebuie trecută o persoană la întreținere
Cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul temporar în clădire se stabilesc printr-un regulament aprobat de comitetul executiv al asociației de proprietari.
Citește și: Viața la bloc în Ploiești. Ce faci dacă nimeni nu vrea să fie președintele asociației de proprietari?
Conform Legii 196/2018, stabilirea cotelor de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor care locuiesc temporar se poate face după minimum 15 zile pe lună, în baza unei hotărâri a adunării generale. Legea nu interzice, însă, că nu poți primi în locuință vizitatori.
Proprietarii și chiriașii au dreptul de a solicita, pe de altă parte, scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană și care trebuie să fie de cel puțin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale, în cazul în care proprietarul părăsește domiciliul pe o astfel de durată.