Cei care au desfășurat activitatea în grupa I sau II au parte de anumite beneficii pentru condițiile grele de muncă. Pentru perioadele care reprezintă stagiu de cotizare realizat în locurile de muncă în condiții deosebite sau în condiții speciale se acordă perioade suplimentare, care constituie stagiu de cotizare în condiții normale.
Reducerea vârstei standard de pensionare operează și în cazul asiguraţilor care au realizat stagii de cotizare în anumite condiții, inclusiv în cazul unor condiții deosebite de muncă, respectiv în grupa I sau II de muncă.
Aceste reduceri se pot aplica numai în situaţia în care a fost realizat stagiul complet de cotizare prevăzut de lege.
Pentru perioadele care reprezintă, conform legii, stagiul de cotizare realizat în locurile de muncă în condiții deosebite sau în condiții speciale (fostele grupa I și II) se acordă perioade suplimentare, care constituie stagiu de cotizare în condiții normale, după cum urmează:
- 4 luni pentru fiecare an lucrat în locuri de muncă în condiții deosebite;
- 6 luni pentru fiecare an lucrat în locuri de muncă în condiții speciale.
„Constituie stagiu de cotizare în condiții normale de muncă și perioada suplimentară acordată pentru perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiții deosebite și/sau speciale de muncă după data de 1 aprilie 2001”, se arată în noua lege a pensiilor.
Totodată, constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asigurații datorează și/sau plătesc contribuții de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum și în alte țări, în condițiile stabilite prin instrumente juridice internaționale la care România este parte.
Citește și: Cea mai mare pensie din Prahova după recalculare. Anunțul Casei Județene de Pensii Prahova
Cum se calculează stagiul de cotizare
Constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii:
- perioadele de vechime în muncă realizate până la data de 1 aprilie 2001, pentru care s-a datorat sau, după caz, s-a datorat și plătit contribuție de asigurări sociale;
- perioadele necontributive care au constituit vechime în muncă în baza legislației în vigoare până la data de 1 aprilie 2001 sau, după caz, stagiul de cotizare conform legislației ulterioare acestei date;
- timpul util la pensie realizat de agricultori și durata de asigurare, în condițiile reglementate de Legea nr. 80/1992 privind pensiile și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- perioada ulterioară datei de 1 aprilie 2001, în care persoanele au fost asigurate, conform legii, în sistemul public de pensii.
Citește și: Începe „mica” recalculare a pensiilor în Prahova. Cine ar putea beneficia de o nouă majorare a pensiei după prima etapă de recalculare
Cum ți se pare subiectul?
Sunt total în ceață! Să ințeleg că se va face o nouă recalculare în care să se ia în considerare și grupele de muncă?