Fie că au fost inspirate de diverse legende transmise de la o generație la alta, fie că anumite personalități ale vremurilor de demult și-au pus pecetea pe anumite zone sau amintesc de meșteșugurile celor care au poposit printre primii pe dealurile Văii Prahovei de exemplu, originea numelor localităților din Prahova stârnește și acum dispute între istorici.

Fără să fie bazat pe o documentare științifică, articolul de față nu face altceva decât să răspundă superficial celor care doresc să afle de unde provine denumirea orașului sau comunei unde s-au născut.

Prahova. Județul și-a luat denumirea de la râul Prahova care înseamnă cataractă de apă (cădere naturală de apă).

Conform Wikipedia, satele Proviţa de Sus şi Proviţa de Jos îşi iau numele de la pârâul Proviţa, pe a cărui vale sunt aşezate. La rândul său numele pârâului Proviţa stă în legătură cu numele râului Prahova. Având un volum de apă mai redus şi cu un curs mai scurt, dar paralel cu acela al Prahovei, Proviţa a fost considerată ca o soră mai mică a Prahovei, fiind mângâiată cu diminutivul "Prahoviţa", adică " Prahova cea mică", acesta fiind și numele vechi al pârâului Proviţa.  Din denumirile Prahova şi Prahoviţa, prin modificări lingvistice, a rezultat Proviţa.

Ploiești

Conform site-ului oficial al Primăriei Ploiești, legenda vorbește "de un grup de șapte case, pitit într-o poiana a codrilor Vlăsiei.Întemeietorii satului Ploești s-au așezat la marginea Vlăsiei, demult, în niște vremuri aspre, căci altfel ei ar fi ales locuri nu atat de tari. Cei șapte gospodari au fugit de undeva -loviţi de ostași străini, subt prigoana unui stăpân, executaţi cu cruzime de dabilari la butuc si-n fum de ardeiu roșu. Mai demult sau mai devreme, ţaranii condusi de moș Ploae - au venit de cine știe unde cu stupii si cu vitele." Se pare că acest enigmatic moș Ploae ar fi cel care a dat ulterior denumirea așezării care ulterior s-a transformat în orașul de astăzi.

 Câmpina

Sunt două variante care ar putea explica denumirea orașului, iar una dintre explicații este dată chiar de savantul Bogdan Petriceicu Hașdeu, care a locuit aici în ultima parte a vieții. Conform acestuia, Câmpina  este de origine slavă și provine din „KOPINA", ce înseamnã „rug de mure". Pe de altă parte, Sextil Pușcariu suține că originea numelui Câmpina derivă din latinescul campus –campinus ce înseamnă câmp –câmpine, această din urmă variantă fiind susținută ulterior și de alți cărturari.

Comarnic

Numele localității, ne spun filologii, vine de la „comarnic", cuvânt cu care ciobanii din Țara Bârsei numeau încăperea de la stana în care ei păstrau caşul. De altfel, conform Dicționarulului Explicativ al Limbii Române COMÁRNIC, comarnice, s. n. înseamnă colibă mică în care locuiesc ciobanii la stână; umbrar pentru ciobani, adăpost la stână care servește la păstrarea și la uscarea cașului,  Poliță, scândură sau leasă de nuiele pe care se pune cașul la uscat. – Din bg. komarnik.  Denumirea localității poate fi pusă în strânsa legătură cu vechile îndeletniciri ale locuitorilor, în mare parte crescători de animale. Posada  =  trecatoare îngustă în munți derivata de unii din sanscritul "d u s a d y a "

Sinaia

Conform Wikipedia,  zona des împădurită de pe valea Prahovei în care se află azi orașul Sinaia era nelocuită în secolul al XVII-lea, primii locuitori care s-au stabilit în pădurea virgină de aici, aflată la poalele Bucegilor, fiind călugării mănăstirii Sinaia, ctitorită între 1690-1695 de către marele spătar Mihai Cantacuzino, precum și niște scutelnici care se ocupau cu paza mănăstirii și cultivarea moșiilor acesteia. Orașul a luat numele mănăstirii, iar mănăstirea a fost denumită așa după călătoria spătarului în Palestina și în Peninsula Sinai.

Băicoi

Numele localității se pare că derivă din Bai (de la Baiu, un cioban coborât din Munții Baiului, aflați puțin mai la nord de Băicoi - probabil primul locuitor al satului) și köy (care în limba turcă înseamnă sat). Toponimul Băicoi poate avea deci semnificația „satul lui Baiu". Baiu (ulterior Baicu) a fost familia care a stăpânit cea mai mare parte a vetrei satului. (va urma)

 

 

 

 

 

 

 

Eveniment
  • Luni, 23 Octombrie 2017
  • De Andra Ilie

Accident la intrare în Ploiești, în zona Metro

Două mașini au fost implicate, în această seară, în jurul orei 18:50, într-un accident pe DN 1, km 6, intrarea în Ploiești. Din primele informații, accidentul s-a produs în zona giratoriului de la...