Cazul ”Nordis” readuce în atenția opiniei publice dosarul ”White Tower”, blocul din Ploiești unde dezvoltatorul imobiliar a vândut numeroase apartamente de câte două ori.
Dosarul, instrumentat de procurorii Curții de Apel Ploiești, se află încă în stadiul de cercetare și audiere inculpați și martori, spre dezamăgirea cumpărătorilor de bună credință ale căror șanse de a recupera sumele investite în apartamentele revândute de constructor se reduc pe zi ce trece.
În ultima perioadă, mai multe persoane implicate în acest dosar au solicitat instanței ridicarea unor restricții impuse la începutul anchetei penale, fără succes însă.
De exemplu, avocatul Vlad Nichita și notarul Maria Tudose au cerut ridicarea măsurii controlului judiciar, însă Curtea de Apel le-a respins solicitările.
Pe 5 noiembrie se va judeca și cererea de faliment a companiei Gersim, dezvoltatorul imobiliar al complexului City Gate, de lângă hipodromul din Ploiești.
Fondatorul Gersim, Daniel Ştefănescu, a fost pus de asemenea sub control judiciar în luna martie a acestui an pentru că ar fi participat la schema prin care numeroși proprietari de apartamente au fost înșelați.
Potrivit unui comunicat al procurorilor ploieșteni „s-a reţinut că, în perioada 2022 – 2023, inculpaţii au ajutat un dezvoltator imobiliar din Ploieşti să îşi ascundă o parte din patrimoniu, atât înainte de intrarea, cât şi după intrarea în insolvenţă, prin diferite acte efectuate (de exemplu au preluat părţi sociale ale societăţii pentru suma de 100 lei, în condiţiile în care un singur bun din activul societăţii valora 3.000.000 euro, sau au mărit, în mod fictiv, datoriile pe care le avea firma faţă de unele persoane).
Toate aceste acte au dus la menţinerea în eroare a persoanelor vătămate cu care dezvoltatorul imobiliar încheiase promisiuni de vânzare-cumpărare în White Tower şi City Gate, cu reprezentarea ideii că în viitor vor deveni proprietarii imobilelor, creându-le falsa impresie că dezvoltatorul imobiliar are fonduri suficiente pentru a finaliza construcţiile, deşi singura consecinţă urmărită a fost imposibilitatea executării silite, deci a acoperirii prejudiciilor cauze, în sumă totală de aproximativ 2.000.000 euro”.
Reamintim că, în acest dosar, mai sunt cercetaţi avocatul Vlad Nichita şi omul de afaceri Lupu Mihai (dezvoltator imobiliar), Lupu Mărioara (dezvoltator imobiliar) şi notarii Tudose, toți aflați sub control judiciar.
În acest dosar mai sunt cercetați pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi opt infracţiuni de complicitate la înşelăciune și doi funcționari ai Primăriei Ploiești. Este vorba de directorul adjunct al Direcţiei de Dezvoltare Urbană din cadrul Primăriei Ploieşti, Rita Neagu, şi Lucian Bălescu, şef serviciu din cadrul Direcţiei de Dezvoltare Urbană.